Det er et fællesskab, der starter med, at 120 mennesker bliver sat i samme rum – og så smelter man bare langsomt sammen og bliver til én stor organisme

For Agnes Hansen og Oscar Juul, der var elever på Krogerup i efteråret, var det helt naturligt, at endt højskoleophold skulle erstattes af – ja, endnu mere højskole. De har derfor begge været en del af vores hjælperteam, der går fra at være højskoleelever til pludselig at være en vigtig del af skolens stab. Efter sommeren skal de begge til København for at læse, så nu er det tid til en lille status over livet som både elev og hjælper på højskolen.

– Da jeg kom til Krogerup, var det alt det, jeg havde regnet med og meget mere, fortæller Oscar, som var elev på hovedfaget Europa Brænder i efteråret.
– Man får mulighed for at dykke ned i en masse forskellige ting, og man bliver hele tiden mødt af mennesker, der laver alt muligt spændende, og som kan prikke til en og få nogle ting til at spire, og så kan ens interesser pludselig bare tage fart. Der er ikke noget, der er for stort eller skørt, lige meget hvad, man finder på, er der bare så stor chance for, at det bliver grebet. Det gør det bare meningsfuldt og stimulerende. Jeg har aldrig haft følelsen af ikke at vide, hvad jeg skal lave på Krogerup, siger han.

Agnes var elev på Jorden Kalder, og hun husker tilbage på en af de sidste dage på efterårsholdet, hvor alle fagene skulle vise, hvad de havde lavet for resten af skolen.
– Vi læste højt fra vores notesbøger, som egentlig var lidt dagbogsagtige. Men pludselig turde man godt stå frem med noget meget personligt foran 100 mennesker, fordi det jo egentlig bare var nogle venner, der sad og lyttede, og man vidste jo, at det nok bare skulle gå. Det var virkelig stort for mig at mærke, at pludselig var der så mange mennesker, man bare er så tryg ved – det er specielt ved højskole, fortæller Agnes.

Agnes var ikke i tvivl om, at hun gerne ville fortsætte på Krogerup, efter opholdet var slut:
– Det fedeste sted, jeg nogensinde havde været i mit liv, det var bare det halve år som elev på Krogerup, så jeg havde bare lyst til at blive ved. Jeg tror ikke, jeg kan forestille mig et bedre sted at være i det her forår end på Krogerup, siger hun, og Oscar supplerer:
– Jeg havde lyst til at få højskole endnu mere ind under huden, og jeg havde en følelse af, at jeg ikke var færdig med Krogerup, så derfor valgte jeg også at blive, siger Oscar, der sammen med Agnes var del af en gruppe hjælpere på syv tidligere elever.

Hjælperne arbejder både i pedelleriet og i køkkenet, men har også en lang række andre opgaver, både praktiske og sociale. Oscar og Agnes blev desuden uddannet til at stå for de to ugentlige coronatests af elever og personale gennem hele opholdet.
– Som hjælper kommer man til at få en helt anden rolle, fordi man står lidt i mellem at være lærer og elev, og man er også i køkkenet og pedelleriet på én gang. Det er vildt fedt, at man får lov at være på alle områder, og man lærer hele personalet at kende, og samtidig kan man også tage til fester med eleverne og være med på nogle af fagene, siger Agnes.
Oscar supplerer:
– Man ved, hvordan det er at være elev, men som hjælper er man mere sammen med personalet, så man er på en måde en lim mellem eleverne og personalet, og det har været en rolle, hvor man får det bedste fra begge verdener – selvom man også falder mellem to stole ind imellem. Man får lov til at se højskolen indefra, og hvad det er, der gør, at en højskole lykkes, siger han.

Både Agnes og Oscar har arbejdet på Krogerup en stor del af sommeren, men om lidt flytter de til København – og væk fra det sted, der har været deres hjem det seneste år. Men de regner begge med at komme tilbage i alle mulige sammenhænge, for sådan er det med højskolen.
– Det er et fællesskab, der starter med, at 120 mennesker bliver sat i samme rum – og så smelter man bare langsomt sammen og bliver til én stor organisme, siger Oscar og fortsætter:
– Man finder ud af undervejs som elev, at man hænger fast til det her sted, og man har lyst til at bruge meget mere tid her. Det er et fællesskab, der fortsætter, siger han.
– Når der kommer gamle elever herop, er det ligesom bare: Velkommen hjem! Det er virkelig dejligt at have det her sted som et ekstra hjem, som, tror jeg, mange går herfra med følelsen af, at det er, slutter Agnes.

Kontakt os

+45 49 19 03 80

kontoret@krogerup.dk

Therese Juncker

Therese Juncker

Sekretær

KONTAKT

Krogerup Højskole
Krogerupvej 13
3050 Humlebæk

CVR 44913216
EAN 5790002583926
Telefon: 49 19 03 80
E-mail: kontoret@krogerup.dk

Kontortider: 9.00 - 12.00

NYHEDSBREV

Se det seneste nyhedsbrev HER
X