Til sommer – når solen står højt på himlen, blomsterne folder sig ud og trækronerne hviler som et grønt loft over parken – så vil vi gerne invitere udenfor i naturen. På Krogerups sommerkursus Magiske Planter handler det ikke kun om at få en masse grønne færdigheder, der kan bruges i køkkenhaven eller på friluftsturen, det handler i ligeså høj grad om være til stede i naturen med alle sine sanser.

Lisbeth van Deurs er billedkunstner, og ved siden af sin kunstneriske praksis underviser hun eleverne på Krogerup i kunst og har også været del af højskolens korte kurser i mange år. Til sommer inviterer hun indenfor – eller udenfor faktisk – til workshoppen ’Naturtegning’, som ikke er tegneundervisning i klassisk forstand, men snarere handler om at lære at sanse og se.

”Naturtegning handler om nærvær, natur og at se det, som hele tiden har været der, men se det på en ny måde. Gennem øvelser flytter vi fokus hen i nuet i os selv, mens vi er ude under høj himmel og helt tæt på jorden. Resultatet er ofte poetiske udtryk, selv om vi ikke arbejder resultatorienteret,” forklarer Lisbeth van Deurs og tilføjer: ”Og velvære.”
Hun forklarer, at det ikke vil være traditionelle tegninger, der kommer ud af øvelserne, men snarere ærlige, poetiske observationer af natur blevet til gennem vores individuelle temperament.

Flora Danica
Workshoppen er delt i to, og kursisterne skal også prøve et for nogen mere velkendt format og traditionel teknik, hvor man med blyant og akvarel zoomer ind på planternes detaljer i Flora Danica.

”Vi arbejder her med en meget ærlig, observerende gengivelse af botanik. Det er svært ikke at forelske sig lidt i den jordbærplante eller bellis, man giver sit fokus og nærstuderer, og man forundres og henrykkes over planternes magiske detaljer og organiske former,” smiler Lisbeth.
Fælles for de to måder at sanse og observere naturen på er netop valget om at stoppe op og dvæle ved noget. Ved at skrue ned for vores egen ofte travle “støj” giver vi tiden lov til at blive langsom, forklarer Lisbeth:
”Når vi, hvis vi tillader os selv det, lander på sådan et mellemrum, kan det ske, at vi simpelthen oplever på en anden måde,” siger hun og fortsætter: ”Det kan også være, at vi måske genkender denne måde at opleve på fra dengang man som barn har stået lænet op ad en varm husgavl uden tidsfornemmelse eller har forsøgt at holde fast på strandsandet i sin knyttede hånd og følte det langsomt sive ud mellem fingrene på en. Et på en gang formålsløst og livsnødvendigt mellemrum.”

Lisbeth glæder sig meget til at tage imod kursisterne på sommerens kursus. Der er nemlig noget ret fint ved at være en gruppe, der sammen og hver for sig fordyber sig i tegning og nærvær, fortæller hun:
”Det er fantastisk at se, hvordan poetiske udtryk finder vej, og hvordan naturen bliver opfattet gennem forskellige temperamenter. Der er også noget meget berigende i at opleve, når folk, der ikke ser sig selv som tegnere, overasker sig selv ved at skabe legende og smukke værker.”

Magiske Planter løber fra den 3. – 9. juli, og man kan vælge mellem i alt ni workshops, hvoraf Naturtegning er den ene. Derudover byder kurset på foredrag, ekskursion, debat, højskolesang, markvandring, morgenbad i Ørsund og meget mere. Se det fulde program her: https://krogerup.dk/korte-kurser/magiske-planter/

Kontakt os

+45 49 19 03 80

kontoret@krogerup.dk

Therese Juncker

Therese Juncker

Administrationschef

KONTAKT

Krogerup Højskole
Krogerupvej 13
3050 Humlebæk

CVR: 44913216
EAN: 5790002583926
Telefon: 49 19 03 80
E-mail: kontoret@krogerup.dk

Kontortid: 9.00-12.00

NYHEDSBREV

Se det seneste nyhedsbrev HER