Elev berørt af terror i Paris

Nyheder

Virgile Blanchet-Møhl er opvokset i Paris og tænker straks på sin bror og søster, da han er i København med sine Krogerup-venner, og nyhederne om terror-angrebene i Paris pludselig sprænger forsiden på hans mobiltelefon. 

En stor gruppe elever fra Krogerup Højskole griner og snakker højlydt i en lejlighed i København. Det er fredag den 13. november, og denne fredag skal senere blive husket som dagen, hvor en række særdeles blodige terrorangreb rammer Paris. Eleverne har valgt at tage i byen i København, og mens de varmer op, rækker deres ølflasker i vejret, skåler og hygger sig, hæver tre svært bevæbnede terrorister deres maskinpistoler på koncertstedet Bataclan. Midt i den franske hovedstad. Deres skud lyser op under koncerten, og kort tid efter er 89 koncertgængere døde og 99 sårede. Mindre end tusind kilometer nord for Bataclan begynder krogerup-elevernes telefoner at lyse op.

“Amanda spørger mig, om jeg har set, at der er 10 døde i Paris”, fortæller Virgile Blanchet-Møhl. Han har en dansk mor, en fransk far og er født i Paris. Hans bror på 39 år og søster på 36 år bor der stadig med deres børn og familie.

”Inden jeg finder min telefon og kigger, er dødstallet steget til 18. Og det tal fortsætter bare med at stige voldsomt”, siger Virgile.

Hans første tanker handler om de mulige politiske konsekvenser i hjemlandet. Så skriver Virgile nogle sms’er til sin bror, søster og nærmeste venner, men eleverne bliver hurtigt enige om at prøve at lægge det fra sig og gå på bar.

Frygt om natten

Virgile vågner i sin seng om natten. Han er kommet hjem og faldet i søvn efter byturen.

”Jeg har en skræk i maven og frygter enormt for min søster og venner, for de har ikke svaret”, siger Virgile.

Han sætter sig op i sengen og skriver til dem igen. Og denne gang får han heldigvis hurtigt svar fra sin søster, som ikke er kommet noget til.

Ingen af Virgiles søskende eller venner er kommet til skade af aftenens seks sammenhængende terrorangreb i Paris, men nogen af vennernes bekendte er blevet ramt.

Terrordræbt onkel

Da Virgile er 13 år gammel, omkommer hans onkel i et terrorangreb i Afghanistans hovedstad Kabul, hvor han arbejder på en filmoptagelse. Det, tror Virgile, øger hans frygt for, at familie og venner pludselig kan være mistet og væk i Paris.

”Men jeg er ikke bange for selv at blive ramt af et terrorangreb. Så bør man jo også gå og konstant være bange for at blive ramt af en bil”

Virgile er netop stoppet på Krogerup Højskole sammen med resten af efterårsholdet, og rejser ned til Paris for at besøge sine søskende og vennerne.

”Men så tager jeg tilbage til Danmark igen, hvor min mor også bor nu. Det er betydeligt mere trygt og hyggeligt at gå rundt i København. I Paris kigger man ikke rigtig hinanden i øjnene. Men det har nu ikke noget med terror at gøre”, fortæller Virgile.

X