[row]

108 elever er startet på Krogerup Højskoles forårshold. Julie Kinch-Jensen går på Fotolinjen, og hun følger i sin farmors fodspor, for farmoren gik på Krogerup tilbage i 1948, hvor Hal Koch lige havde grundlagt højskolen.

Krogerup Højskole er fyldt op af liv i disse dage. Godt nok stadig uden meget larm og høj snak, for eleverne har kun været på skolen lidt over en uge, så de er stadig forsigtigt ved at lære hinanden og den historiske herregårds mange gange, trapper og hemmelige rum at kende. En af eleverne er Julie Kinch-Jensen på 21 år, som går på hovedfaget Fotografi, og hun har oplevet den første tid som meget krævende og som en konfrontation med sig selv og sine egne grænser.

Brevet fra Hal Koch til Julies farmor fra 1949:

[divider]


”Vi har været i gang med noget hele tiden, så det har været vigtigt at vurdere, hvornår man skulle trække sig lidt tilbage også. Jeg har skulle finde den rigtige balance, som krævede, at jeg virkelig mærkede efter i maven, hvordan jeg havde det, så det ikke blev for overvældende. Men det har virkelig været en stor succesoplevelse, som bare bliver federe og federe dag for dag”, fortæller hun.

I farmors fodspor
Julie er ikke den første i familien, som går på Krogerup Højskole. Faktisk gik hendes farmor her i 1948 bare to år efter, at teolog, samfundsdebattør og daværende forstander Hal Koch grundlagde højskolen. Julie er dog ikke blevet fodret med historier om Krogerup og Hal Koch gennem sin opvækst, men hendes far og ene storebror gav hende bogen ’Hvad er demokrati’, skrevet af Hal Koch, med i kufferten, så hun kan læse den under højskole-opholdet.

”Hvis Hal Koch er blevet nævnt i min barndom, er det i hvert fald fløjet ind af det ene øre og ud af det andet, men nu har det jo virkelig fået relevans for mig. Han skriver jo meget om dialogen og kompromisset som søjler i demokratiet, og at man højest bør være 500, når man praktiserer det. Så med 107 nye potentielle venner er Krogerup vel det perfekte sted at udforske det”, siger Julie. Efter hun havde tilmeldt sig et ophold på Krogerup Højskole, gik hendes far hen til sine mange arkiver og fandt et personligt håndskrevet brev til farmoren fra Hal Koch frem, hvor højskolestifteren blandt andet anbefalede farmoren at tage en videregående uddannelse.

Ud i skoven
I øjeblikket er Julie mest optaget af de mange indtryk fra opstarten, hvor hun især glæder sig over den positive energi, som fylder højskolen.
”Hvis folk foreslår noget, er der helt enorm positiv respons på det. Jeg har selv startet en løbegruppe, som skal afsted for første gang i morgen. En gang om ugen. Ud i skoven. Det er da for fedt, og jeg fik så meget positiv energi tilbage, da jeg foreslog det”, fortæller Julie Kinch-Jensen.

X