Et højskoleophold slutter aldrig

Nyheder

Når vi på Krogerup siger farvel til et hold elever, er det også altid et ’på gensyn’, for langt de fleste gamle elever bliver ved at komme tilbage og engagere sig i højskolen på forskellig vis.

Det nye kursus, Krogerup PåNy, er netop slut efter en lille uge med korsang, aktivisme, debatter og kunstprojekter i den helt rigtige højskoleånd. Og selvom kurset også tiltrak andre, var det primært gamle Krogerup-elever, som deltog, ligesom det også var gamle elever, der havde været med til at udvikle og drive kurset.

En af de tidligere elever, som har været med på Krogerup PåNy, er Sofia Spacciante fra forårsholdet 2016.

”Højskolen har været mit hjem i et halvt år – den har lært og givet mig en masse, og jeg føler også, at alle elever sætter deres præg på skolen. Det ville være mærkeligt bare at droppe de fællesskaber, Krogen danner ramme om, bare fordi man ikke længere bor på skolen,” siger Sofia, som med egne ord har været svær at drive fra stedet, efter at hendes højskoleophold sluttede. Faktisk var hun kun lige hjemme at vende et par uger, før hun kom tilbage som sommerhjælper og rengøringshjælp på Krogerups sommerkurser.


Se den stemningsfulde video fra Krogerup PåNy, filmet og sat sammen af Oskar Folmann fra E15.

”Her mødte jeg en masse tidligere krogerup’ere, der også havde forskellige hjælper-tjanser, og jeg oplevede, hvor fedt det var også at have et fællesskab på kryds og tværs af årgangene. Jeg synes, det er vildt givende med et bredt fællesskab, og der ligger virkelig meget potentiale for idéudveksling og seje fællesskaber – både faglige og mindre faglige,” siger Sofia, som siden har engageret sig i både Elevforeningens bestyrelse og med at planlægge kurset Krogerup PåNy, hvor hun sammen med seks andre tidligere elever har været med til at sammensætte programmet i samarbejde med Krogerup-lærer Sigrid Dahl.

”Den linje, jeg har været med til at skabe, hedder Livsnyderen og handler om ’det gode liv’, og hvordan man kan være livsnyder med alt, hvad der hører sig til, men med god samvittighed og bæredygtighed i forskellige afskygninger. Vi har blandt andet haft besøg af forfatter Andrea Hejlskov til en snak om forventningerne til det gode liv, og så har vi haft fingrene i mulden med ØsterGRO og smagt på øl med Kølsters.”


Aktivisme, skiltemaling og en kølig sodavand i varmen. Kursisterne på Krogerup PåNy forbereder kampagnen “Stik til politikerne”.

Det helt store Kroge-fix
Nina Ravnholt fra efterårsholdet 2015 var med som kursist, og for hende var det fede netop af være elev igen og ikke bare gæst på sin gamle højskole.
”Jeg har været sammen med en masse gamle højskolevenner, men jeg har også fået nye venner fra de andre hold, og jeg kan mærke, at folk vildt gerne vil det her,” siger Nina Ravnholt, som helt sikkert kommer tilbage i 2018.

Frederik Bartholin fra forårsholdet 2014 var også med på Krogerup PåNy, og ugen inden var han ’social hjælper’ på kurset Politisk Sommerhøjskole i samarbejde med tænketanken Cevea.
”Det er vildt fedt at se folk i alle aldre på bare en uge bliver så glade for skolen. Det giver rigtig meget at se dem så glade og engagerede,” siger Frederik, som også arbejder på at få et gammel elev-kor op at stå, som kan holde alle kor-klassikerne fra Krogerup i live.

Både Frederik og Sofia forklarer, at der som gammel krogerup’er er mange forskellige måder at engagere sig i fællesskabet om højskolen på. Elevforeningens bestyrelse har det seneste år stået bag større og mindre arrangementer i både København og Aarhus, blandt andet en månedlig gensynsøl den første torsdag i hver måned på TempelBar på Nørrebro, støttecafé for kampagnen Løs Asylknuden, stor Krogerup-morgenvignet på Roskilde Festival, spilaften i Aarhus og så selvfølgelig GensynsWeekend, der netop er blevet afholdt i forlængelse af Krogerup PåNy.

”Både GensynsWeekend og PåNy er oplagte muligheder for at få det helt store Kroge-fix! Der er både en masse sejt fagligt indhold og rigelig mulighed for at få hygget om bålet, spillet i pejsen og drukket en enkelt øl eller to om bordtennisbordet,” siger Sofia og understreger, at Elevforeningen ikke kun er de tolv, der er valgt ind i bestyrelsen, men alle Krogerups elever gennem tiderne.

Seje fællesskaber
”I bestyrelsen prøver vi virkelig at sprede budskabet om Elevforeningen, så hvis man vil være med til at lave en masse seje fællesskaber og events for og med gamle elever, kan man enten bare skrive til Elevforeningens bestyrelse eller tage skridtet og stille op til bestyrelsen – og vi er ret flinke faktisk,” siger Sofia.
Elevforeningen har netop afholdt generalforsamling, hvor der blev fremlagt og vedtaget nye vedtægter. Der er tolv medlemmer af bestyrelsen, hvoraf fem pladser var på valg; Ida (E14), Lasse (F15) og Maria (E15) fik genvalg til bestyrelsen, og desuden blev Rasmus (F16) og Celine (F15) stemt ind.

Du kan finde Elevforeningen på Facebook, og husk også at melde dig ind i enten Krogerup Elevforening Øst eller Vest, hvor du desuden selv kan invitere andre tidligere krogerup’ere til events, foredrag, grillaftener, basket eller andet. Næste gang, de mødes, er 7. september til Genynsøl #1 på TempelBar i København.

Læs mere om Krogerup PåNy HER

X