Flere familier vælger samvær og aktiviteter på Krogerup Højskole i ferien.

Ingen tv, computer eller iPad, fokus på fællesskab og et fastlagt program for ugens aktiviteter. Det er årsagen til, at familier vælger at tage på højskole i deres ferie. Det siger både familierne selv og en forsker i turisme og forbrugeradfærd. Højskoleferie er blevet populært hos danske familier.

Populære familiekurser

På Krogerup Højskole oplever man, at stadigt flere familier vælger at bruge deres ferie på et familiekursus på højskolen. Siden højskolen begyndte at udbyde familiekurser i 2011 er deltagertallet steget for hvert år. Det er især familiekurserne i sommerferien, der trækker fulde huse, hvor højskolen på to uger har besøg af næsten 200 børn og voksne. Men også familiekurset i efterårsferien er populært, og i år byder højskolen velkommen til 25 børn og 20 voksne. En af dem, der har valgt at bruge efterårsferien på Krogerup Højskole er Christina Tandrup, der er skolelærer og har to piger på 8 og 12 år. Hun var også på Krogerup Højskole sidste efterårsferie, og både hun og børnene var enige om, at de skulle holde efterårsferie på højskolen igen:
– Det var børnene selv, som var helt vilde efter at tage afsted igen. Den mindste sagde “Skal vi ikke nok tage derhen, hvor vi var sidste år, hvor vi lavede skuespil ude i skoven og drager og snobrød, fortæller Christina Tandrup og forklarer, at det, der tiltaler hende ved højskoleferien, er, at man ikke skal bekymre sig om planlægning:
– Det som fungerer rigtigt godt ved at tage på familiekursus på en højskole er, at vi alle kan slappe af og nyde hinandens selskab, fordi vi ikke skal bekymre os om planlægning af aktiviteter og måltider. Og om tv- og computervaner.

Vi har brug for at mærke os selv og hinanden

Jan Møller Jensen, der forsker i turisme og forbrugeradfærd på Syddansk Universitet, er enig i, at ro og fordybelse, kan være det, der tiltrækker danske familier ved højskolen:
– Min forskning viser, at det at stresse af fra en travl hverdag, og at være sammen med familien klart skiller sig ud som de vigtigste feriemotiver, når folk vælger deres ferierejse. Der er også flere som begynder at interessere sig for naturoplevelser, kultur og andre livsstile – og det tilfredsstiller et højskoleophold jo også, forklarer han.
– Hvor det tidligere var populært, at tale om, hvor travlt man har, så ser vi en trend i retning af mere status i det at kunne finde ro og fordybelse ved siden af den stressede hverdag. Jeg tror hverdagen for mange er meget stressende og at medierne – navnlig TV og internettet – fylder os med så mange overfladiske impulser, at mange simpelthen leder efter et fristed, hvor man ’kan sætte farten lidt ned’ og mærke sig selv og hinanden. Og der er højskolen et godt bud, forklarer Jan Møller Jensen.

Charterferie – nej tak!

Både Christina Tandrup og Jan Møller Jensen peger på, at valget af højskoleferien også handler om at fravælge charterferien.
– Børnefamilierne har ofte rygende travlt i hverdagen. Derfor søger de ro, fordybelse og ikke mindst socialt samvær med hinanden i deres ferie. For nogen er det nok nemmere på en højskole end på en charterferie, hvor tingene er lidt mere uforudsigelige, og du er aftsed med mange mennesker, der har vidt forskellige intentioner med opholdet, vurderer Jan Møller Jensen. Og den forklaring tilslutter Christina Tandrup sig:
– Vi trænger til at slappe helt af og lade op til de mørke tider forude. Vi gider ikke flyrejser og planlægning. Højskoleferien føles lidt som et mentalt kurophold. De “spartanske” forhold er helt befriende, og når vi kommer hjem, er vi synkroniseret med hinanden og det danske vejr – og vi er klar til hverdagens tørn.

På billedet ses Christina Tandrup sammen med sine to børn Smilla og Lucca på gyngen i parken på Krogerup Højskole.