Filosof Malene Trock Hempler står bag efterårskursus

Nyheder

Et ophold på Krogerup burde næsten kunne fås på recept, mener Malene Trock Hempler, som i efterårsferien er kursusleder på filosofi-kursus om den menneskelige eksistens i en global verden.

Filosof og skribent, Malene Trock Hempler, har i samarbejde med en anden filosof, Carsten Friberg, sammensat et eminent program for efterårets filosofi-kursus på Krogerup med lutter kompetente og vidende talere – som de to filosoffer også selv glæder sig til at høre.
 
”Jeg glæder mig til en uge, hvor der bliver tid til at binde bro mellem temaer, som debatteres i offentligheden, og filosofiens dybe faglighed. Tanke og handling skulle gerne være to sider af samme sag,” siger Malene Trock Hempler, der selv er en respekteret foredragsholder samt meningsdanner i offentligheden.


Malene Trock Hempler sidder også med i pris-udvalget for Hal Koch-prisen, der er Krogerup Højskoles demokrati-pris, og som i år uddeles 6. november.

Intellektuel viden og praktisk erfaring
Efterårets filosofikursus har i år undertitlen ’den menneskelige eksistens i en global verden’, og Malene Trock Hempler vil først og fremmest fremhæve netop forskelligheden i det samlede program, hvor hver taler har sin egen vej til udfoldelse af stoffet, som hun siger.

”Alle programmets talere er valgt, fordi hver og én har noget væsentligt at byde på. Jeg glæder mig eksempelvis til dagen om ‘samfundsorden og globale udfordringer’ med Lars Erslev Andersen, der er idehistoriker og mellemøstforsker ved DIIS og Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere PET-chef. En dag, som netop kombinerer intellektuel viden og mere praktisk erfaring. Vel vidende at begge talere er funderet i både-og, der er netop ikke tale om et ekskulsivt enten-eller,” siger Malene Trock Hempler.

En lise for sjælen
Hun ser også frem til dagen om ’Menneske og eksistens’, hvor filosof Tine Byrckel, der er skribent ved Dagbladet Information samt manuskriptforfatter til filmen “Elles” (2011), fortæller om sine tanker i forhold til tilblivelsen af filmmanuskriptet. Og til samme dag at høre journalist og studievært ved TV2News, Gertrud Thisted Højlund, dele ud af sine eksistensovervejelser.
 
”Jeg glæder mig til en uge i Krogerups skønne rammer, der altid i sig selv er en lise for sjælen. Et ophold på Krogerup burde næsten kunne fås på recept,” mener Malene Trock Hempler.

Du kan læse mere om ‘Filosofi – den menneskelige eksistens i en global verden’ og tilmelde dig HER.
 
Åndens dannelse
Malene Trock Hempler underviser desuden i valgfaget filosofi på Krogerup, og hun nyder også ugentligt at udforske filosofiske spørgsmål i selskab med højskolens unge elever.

”At undervise på højskole har en egen frihed. Stoffet skal ikke nødvendigvis overleveres én til én, det væsentligste er inspiration. Krogerup er et historisk sted for åndens dannelse, det handler ikke om at positionere sig selv, men at føle sig fri til at stille spørgsmål og blive klogere,” siger hun.


Krogerup-elever fordybet i den franske filosof og matematiker Descartes på besøg hjemme hos Malene Trock Hempler.
 
”Det vigtigste er nysgerrighed, respektfuldhed og åbenhed i mødet med andre, der måske gør sig fælles overvejelser, eller tænker på andre og uventede måder, som vi kan lære af,” slutter hun.

X