[row]

Hal Koch-prisen 2017 går til Ungdommens Folkemøde for arbejdet med at styrke unges demokratiske deltagelse. “Prisen og anerkendelsen minder os om, at vi har gang i noget med historisk tyngde og vigtighed,” siger Olav Hesseldahl.

Ungdommens Folkemøde er en demokratifestival for unge, der afholdes årligt i september måned. I år deltog 25.000 unge, som havde mulighed for at mødes med over 100 partier, organisationer, græsrødder, virksomheder og foreninger.

Det er den indsats, som nu resulterer i et stort demokratisk klap på skulderen i form af Hal Koch-prisen, som tildeles organisationer og projekter, der påtager sig et særligt ansvar for demokratiets udvikling og vitalitet.

Olav Hesseldahl fra Ungdomsbureauet sammen med Krogerups forstander, Rikke Forchhammer, til prisoverrækkelsen. Foto: Jakob Tanderup.

Olav Hesseldahl og Kenneth Salomonsen fra Ungdomsbureauet står bag Ungdommens Folkemøde, og derfor er det dem, der modtager Hal Koch-prisen på vegne af Ungdommens Folkemøde. Olav Hesseldahl siger:

“Vi er selvsagt mega beærede og bukker os i støvet, når vi med prisen kan mærke varmen fra historiens lyskegle. Ungdommens Folkemøde er startet ud fra ønsket om at styrke unges demokratimuskel og etablere en arena for og med unge, hvor de kan udforske demokratiet, men prisen og anerkendelsen minder os om, at vi har gang i noget med historisk tyngde og vigtighed,” siger han.

Helt starstruck Olav Hesseldahl har netop været på rundrejse i Norge, og han havde faktisk lige passeret Utøya, da han blev ringet op af Krogerup Højskoles forstander, Rikke Forchhammer, med beskeden om, at Ungdommens Folkemøde ville modtage Hal Koch-prisen.

“Jeg var lige kørt forbi Utøya, hvor en tragedie i 2011 ramte den norske ungdom og udfordrede det norske demokrati. Men tragedien håndterede statsminister Jens Stoltenberg med demokratisk vid,” fortæller Olav Hesseldahl. “Jeg blev derfor helt starstruck af at placere mig i en perlerække af Hal Koch-prismodtagere med Jens Stoltenberg og mange andre,” siger han med henvisning til, at den tidligere norske statsminister modtog Hal Koch-prisen i 2012.

Lasse Langdahl er med i Hal Koch-prisudvalget som repræsentant for Krogerup Højskoles elevforening, og i år var det oplagt at lade den unge generation motivere prisen. I sin tale til prisoverrækkelsen sagde Lasse Langdahl blandt andet:

Hjælpe ungdomsgenerationen med at hjælpe sig selv “Det er så sindssygt vigtigt, at vi i vores samfund har institutioner som Ungdommens Folkemøde, der kan hjælpe ungdomsgenerationen med at hjælpe sig selv. Men i virkeligheden også med at hjælpe samfundets øvrige, nulevende og kommende generationer. Ikke kun som skattebetalere, men også som forældre og medborgere. Lige nu er der simpelthen ikke nok plads til, at ungdomsgenerationen kan drømme. Hverken på samfundets eller deres egne vegne, og det er præcis det, som Ungdommens Folkemøde forsøger at skabe et rum for.”

Det er Krogerup Højskole, som har indstiftet prisen efter højskolens grundlægger og første forstander, Hal Koch, og ifølge Olav Hesseldahl fra Ungdomsbureauet er højskolerne og Ungdommens Folkemøde beslægtede.

[divider]


“Ungdommens Folkemøde er en pop-up højskole, hvor unges karakter skal styrkes mere end unges karakterer,” mener Olav Hesseldahl. Foto: Jakob Tanderup.

’Formålsløse’ steder “Højskoler er et af de få ’formålsløse’ steder tilbage i samfundet, hvor tvivl, usikkerhed, spørgsmål og formålsløshed er positive værdier. Det udgangspunkt deler vi 1:1. Ungdommens Folkemøde er en pop-up højskole, hvor unges karakter skal styrkes mere end unges karakterer,” siger han.

Hal Koch var ikke blot optaget af demokratiet, men især optaget af at give demokratiske færdigheder til den danske ungdom, og det var således også Hal Koch, der grundlagde Dansk Ungdoms Fællesråd, der som bekendt arbejder for at fremme unges deltagelse i demokratiet og foreningslivet, som Lasse Langdahl fortalte i sin tale til årets modtagere af demokrati-prisen.

“Ungdommens Folkemøde løfter således arven efter Hal Koch på fornemmeste vis, og jeg tror, at Hal Koch ville være yderst tilfreds med at prisen i år går til initiativ, der fremmer både demokratiet og ungdommen,” siger Lasse Langdahl.

Mangel på demokratisk selvværd Ifølge Olav Hesseldahl fra Ungdomsbureauet er demokratiets største udfordringer ikke udemokratiske tendenser men manglen på interesse og demokratisk selvværd blandt danske unge.

“Unge ved meget om demokratiet, men de er bange for at blande sig i det. I iveren efter at blive gode samfundsborgere har vores ungdom dedikeret sig til skolebænken og det dertilhørende præstationsræs. Det har konsekvenser for demokratiet. Ungdommens Folkemøde er derfor en arena, der skal inspirere unge til at engagere sig i alle de dagsordener, hvor der er brug for unges input. Nutidens udfordringer, skal løses af fremtidens borgere!” siger han.

Lasse Langdahl fra Krogerup Højskoles elevforening motiverede Hal Koch-prisen. I sin pristale sagde han blandt andet, at der ikke er nok plads til, at ungdomsgenerationen kan drømme, og det er præcis det, som Ungdommens Folkemøde forsøger at skabe et rum for. Foto: Anna Hald Wilbour Rasmussen.

Prisen blev overrakt mandag den 6. november kl. 19.30 i forbindelse med Krogerup Højskoles store årlige demokrati-symposium, der i år handlede om populisme.

[divider]


[/row]