Højskolelærer fejrer rejse-jubilæum i Burma

Nyheder
sigrid2

Sigrid Lauenborg Dahl har taget elever fra Krogerup Højskole på månedlange rejser til Burma hele ti gange og er for hver gang blevet lidt klogere på, hvordan hun skulle undgå overvågning fra militærstyret.

Sigrid Lauenborg Dahl er vant til at pakke sin rygsæk til en måneds rejse rundt i Burma og Thailand. Den rejse, har hun taget hele 10 gange siden hendes første tur i efteråret 2011, hvor hun blev ansat på Krogerup Højskole.

”Jeg har min almindelige telefon med, men også en ekstra aktivist-telefon til folk, der højst sandsynligt bliver overvåget. Jeg må naturligvis tænke på vores kontakters sikkerhed og ikke tiltrække unødig opmærksomhed, da de jo risikerer chikane og fængsel. Vi selv løber kun den risiko at blive smidt ud af landet – hvilket selvfølgelig vil være ærgerligt, men det garanterer aktivist-telefonen desværre ikke imod”, fortalte Sigrid, inden hun rejste afsted.

Rejsen ændrer sig
Sigrid har masser af erfaringer fra de mange rejser til Myanmar, som landet hedder officielt. Hun har fulgt den politiske situation i landet tæt i en årrække, og oplever en enorm forskel på, hvordan rejsen i dag ser ud sammenlignet med for fem år tilbage:

”Den gang var alle bange for at tale med os. Overvågningen af befolkningen var massiv, så de lokale løb en stor risiko ved at snakke med turister. Det var kun turistbranche-mennesker, der talte med os – og de ville ikke tale politik. Enkelte steder var der nogle, der havde gemt et lille billede af politikeren Aung San Suu Kyi, men det viste de ikke frem. Vi har faktisk mødtes med Suu Kyi flere gange hernede, hvor vi har måtte tale i koder uden at nævne hendes navn, inden møderne”.

Demokratisk forandring
I Burma har den politiske udvikling været voldsom de sidste fem år. For nylig har Burma for første gang i mere end 50 år fået et demokratisk valgt parlament, der har vedtaget at Aung San Suu Kyi kan indtage en position som særlig statsrådgiver:

”I dag er det et helt andet land. I dag tør folk åbenlyst tale om politik, og overvågningen er ikke længere så voldsom. Dem, vi mødes med hernede, der tidligere var under stor overvågning, skal nu styre landet”.

I dag kan Verden Brænder-eleverne opholde sig meget mere inden for de burmesiske grænser end tidligere. Og efter ti gange tiende gange i Burma, er Sigrid Lauenborg Dahl ikke i tvivl om, hvorfor rejsen stadig er en succes:

”Det er bare en vildt spændende tid i Burma. Udviklingen sker hurtigt. Folk i Danmark har hørt om det i nyhederne i lang tid nu, så mange unge har hørt om det og får lyst til selv at opleve det. Og da det er svært selv at skulle rejse til Burma, så tager de med på vores højskoletur – for at få en knap så turistagtig oplevelse”.

Verden Brænder er et hovedfag på Krogerup Højskole, som både rejser til Burma og Thailand i en måned med et hold elever og til Mexico i en måned med et andet hold.

Læs mere om alle vores rejser på www.krogerup.dk/lange-kurser/rejser

 

X