Magiske Planter 2022
– naturoplevelser og køkkenhave

I samarbejde med Aarstiderne

Vær med til en skøn uge på Krogerup, hvor vi skal ud i det grønne sammen, dyrke haven og få oplevelser i naturen. Magiske Planter er et praktisk kursus, hvor du får jord under neglene og masser af ny viden om den danske natur, biodiversitet og økologisk havebrug. Kurset afholdes i samarbejde med vores naboer Aarstiderne, så ugen byder også på markvandring og snak om fremtidens fødevareforsyning.

Vi får bl.a. besøg af naturformidler og forfatter Michael Stoltze, der vil gøre os klogere på, hvordan vi skaber en vildere natur i Danmark og flagermusekspert Hans Baagøe, der fortæller om det rige flagermusliv i Krogerups park. Endelig får vi besøg af fotograf Søren Solkær og videokunstner Tine Reingaard, der fortæller om deres Sort Sol-værker.

Derudover sætter vi fokus på bæredygtig gastronomi og omstillingen af madsystemer med foredrag af jordbruger Sandra Villumsen fra Farendløse Mosteri og Ole G. Mouritzen, der er gastro-fysiker. Og vi dedikerer en hel aften til naturvin og danske vinbønder, når vi får besøg af Garbolund Naturvin, som fortæller om deres vinproduktion, mens vi smager på deres vine. Endelig så gæster BLOOM Festivalen og antropolog Sofie Isager Ahl – forfatter til digtsamlingen Naboplanter – kurset til en snak om hendes feltarbejde blandt franske vinbønder.

På Magiske Planter kan du i år vælge mellem 9 workshops:

Kursusleder: Sarah Hellebek

PRISER: (03.07.22 – 09.07.22, uge 27)
– Enkeltværelse 6.200 kr.
– Dobbeltværelse 5.200 kr.
– Dagelev 4.600 kr.
– Studerende 2.400 kr.

Medlemmer af Fælleshaverne og Danmarks Naturfredningsforening får 450 kr. i rabat på kurset.

(Der er ingen medlemsrabat hvis man er studerende)


SØNDAG DEN 3. JULI

17:15 Velkomst i Store Sal
18:00 Aftensmad
19:15 Åbningstale
20:00 Tilbud om rundvisning på Krogerup
21:30 Samtalesalon om grønne engagementer og håb

MANDAG DEN 4. JULI

10:00 Samtale om det regenerative jordbrug v. jordbruger Sandra Villumsen fra Farendløse Mosteri
13:30 Den danske natur – mere biodiversitet i Danmark og i din baghave v. biolog og forfatter Michael Stolze
16:00 Artsvandring og markvandring – gå en tur og mød arterne i den omkringliggende natur med Michael Stoltze og mød den lokale landmand på Aarstiderne og hør om landbrugsdriften og FællesHaverne
20:00 Danmarks flagermus, foredrag v. lektor emeritus Hans Baagøe
21:30 Flagermusvandring i skumringen og bålaften i Parken

TIRSDAG DEN 5. JULI

05:30 Stå op med fuglene – tilbud om en morgentur ud i Krogerupskoven for at lære fuglestemmer med Peter Friis Møller
10:00
-16:00
Workshop I – læs mere på listen over de 9 workshops.
20:00 Kreahjørnet – her kan du knytte et planteophæng eller få gode råd til at begynde et nyt strikkeprojekt
22:00 Open Air filmvisning

ONSDAG DEN 6. JULI

10:30 Heldagsudflugter med picnic – vælg mellem to ekskursioner:
Den første mulighed er en tur til Rungstedlund Fuglereservat v. naturforvalter Peter Friis Møller, hvor du kan blive klogere på biodiversiteten på stedet. Der er mulighed for at besøge Karen Blixen-museet på egen hånd efterfølgende.

Den anden mulighed er et besøg på Lerbjerggård i Melby, hvor Nanna og Christopher forpagter den første gård i Andelsgaarde. Turen byder på en markvandring i deres grøntsagsproduktion og skovlandbrug. Vi høster grøntsager med hjem til højskolens køkken.

Der er også mulighed for at blive på Krogerup og deltage i åbne værksteder med plantefarve og naturhåndværk for begyndere.

19:00 Naturvin i Danmark – vinsmagning og oplæg v. Garbolund Naturvin
20:30 Bloom faciliterer samtale med forfatter og antropolog Sofie Isager Ahl om udgivelsen Naboplanter og feltarbejdet v. franske vinbønder

TORSDAG DEN 7. JULI

10:00
-16:00
Workshop II – læs mere på listen over de 9 workshops.
17:00 Højskolesang – vær med til ønsketimen med højskolens pianist, Mette Nygaard Mikkelsen.
20:00 Sort Sol, v. fotograf Søren Solkær og videograf Tine Reingaard

FREDAG DEN 8. JULI

10:00 Hvad gastrofysikken kan lære os, v. professor Ole G. Mouritzen
14:00 Festforberedelser
17:30 Velkomstdrink i Parken
18:00 Festmiddag

LØRDAG DEN 9. JULI

08:30 Farvel under blodbøgen

WORKSHOPS

Du vælger både en Workshop I og Workshop II, så der er mulighed for at prøve forskellige værksteder og få flere nye oplevelser i ugens løb. Fælles for de forskellige workshops er, at alle kan være med.

BIODIVERSITET OG LESLÅNING
v. Peter Friis Møller, forstkandidat og naturforvalter Rungstedlund

På denne workshop stiller vi skarpt på den biologiske mangfoldighed i naturen omkring os. Peter Friis Møller formidler biodiversitet i øjenhøjde og knytte naturforståelsen op på naturen omkring Krogerup. Der vil være gåture i skoven med tid til artsbestemmelse og artsnørderi. Eftermiddagen bruges på leslåning

KAJAK I ØRESUND
v. Marcus Frostholm, friluftsvejleder og underviser på Krogerups Udeliv-linje

Workshoppen handler om at få en god oplevelse på vandet og blive klogere på kajakken og dens muligheder – samt lære noget teknik, der gør det så meget lettere og sjovere at ro kajak. Krogerup stiller basisudstyr og våddragt til rådighed. Deltagelse kræver, at man føler sig tryg i vandet, da der altid vil være en risiko for at falde i, når man er på vandet.

DEN ØKOLOGISKE KØKKENHAVE
v. Sølva Falgren og Jens Juhl, Slottet i Smørmosen

Her er ny viden til både nye og erfarne haveejere, der vil have gode råd til økologisk køkkenhavedyrkning. Vi finder løsninger på praktiske udfordringer med snegle og bliver klogere på, hvordan grøntgødningsplanter og fladekompostering skaber jordforbedring. Vi skal også lære om, hvordan man som haveejer skaber en større biologiske mangfoldighed. Du får ny viden og praktisk erfaring, du kan tage med hjem til din egen køkkenhave. Læs mere om, hvordan Sølva Falgren og Jens Juhl dyrker deres kolonihave økologisk på www.slottet-i-smoermosen.dk/.

KLIMADIPLOMATI
– fra civilsamfund til storpolitik / v. klimadiplomat Klara Christensen

I workshoppen ”Klimadiplomati – fra civilsamfund til storpolitik” kan du få et unikt indblik ind i maskinrummet bag klimaforhandlingerne: Hvem er aktørerne, hvad er de vigtigste dynamikker, og hvad skal der til for at skabe ambitiøse fremskridt på en af de sværeste og vigtigste dagsordener i vores tid? Vi vil særligt zoome ind på civilsamfundets rolle, og hvordan protestbevægelser og almindelige mennesker kan være med til at skubbe på for en mere bæredygtig verden. Med en praktiker fra felten vil der være rig mulighed for at stille kritiske spørgsmål og gå løsningsorienteret til værks. På denne workshop er der plads til de helt store samtaler og de helt nære initiativer på vejen mod en klimavenlig fremtid, og alle vil komme hjem med en større forståelse af det store klimadiplomatiske spil og konkrete værktøjer til selv at gøre en forskel.

PLANTEFARVER
v. Viktoria Uhrskov, underviser på Plantefarve

Slå kreativiteten løs med indfarvning af tekstiler på bæredygtig vis og med afsæt i den danske natur. Workshoppen er en introduktion til indfarvning med planter, som kan gøres efter hjemme ved køkkenbordet. Vi skal indsamle vilde planter fra skoven og markerne omkring højskolen, bruge grøntsager fra jordbrug – og bruge rester, der ellers havner i biospanden og overføre deres kulører og nuancer til stof.

BIOINDIKATORPLANTER
v. Herve Lognonne, haveformidler

Brug en dag på at se på de vilde planter – dem vi til dagligt kalder for ukrudt – på en ny måde. Det er ikke en tilfældighed at disse planter spirer og vokser der hvor det passer dem. Er vi i stand til at aflæse hvorfor, vil vi få værdifulde oplysninger om jordens tilstand og om dens frugtbarhed. Det er det, vi gør: Vi finder planter, registrerer dem og taler om det, de fortæller os.

BOTANIK
v. Marian Ørgaard, lektor i botanik

Lær at bestemme Danmarks vilde planter, når vi bevæger os ud i Krogerups omgivelser. Her får du hjælp til at komme i gang med at artsbestemme planter både i felten og ved nærmere undersøgelse på højskolen. Du bliver klogere på plantesamfund, økologi og naturens mangfoldighed – og får redskaber til selv at lave botaniske undersøgelser.

NATURTEGNING
v. Lisbeth Van Deurs, kunster og underviser

At tegne med alle sanser er der vi begynder. Livet, bevægelsen og tiden. Vi oversætter ikke bare det vi ser, men også det vi mærker og hører til udtryk på papir. Det er ikke traditionelle tegninger, vi efterfølgende står med, men snarere ærlige, poetiske observationer af natur blevet til gennem vores individuelle temperament. Efter frokost zoomer vi ind på planternes detaljer i et mere velkendt format. Nu i Flora Danica (blyant og akvarel) -univers, hvor man forundres og henrykkes over planternes magiske detaljer og organiske former.

GRØN MADLAVNING
v. Carsten Lunding, kok og bestyrelsesformand i Slowfood Danmark

Bliv inspireret til at eksperimentere med sæsonens råvarer og få den bedste smag frem i måltiderne. På denne workshop laver vi mad i fællesskab og undersøger forskellige grundsmage og konsistenser. Vi arbejder med forskellige teknikker og tilberedninger for at få det meste ud af årstidens grøntsager.

————————————-

Alle kursister får mulighed for at deltage i to forskellige workshops, henholdsvis tirsdag og torsdag. Du tilmelder dig workshops på kursets første dag.

Onsdag tager vi på en heldagsudflugt, hvor man enten kan besøge Rungstedlunds fuglereservat – Karen Blixens fortryllende have – med naturforvalter Peter Friis Møller eller tage til Melby, hvor Nanna Thomsen og Christopher Lieblein Lundgren forpagter Andelsgårdes første gård, Lerbjerggård. På Lerbjerggaard skal vi blive klogere på deres grøntsagsproduktion, se deres nyetablerede skovhave og høste lidt grønt med hjem til Krogerups køkken. Det er også muligt at blive på Krogerup og bruge dagen på at plantefarve tekstiler. Alle kursister har i ugens løb adgang til Louisiana, så der er også mulighed for at besøge museet og skulpturparken på egen hånd.

Vi skal selvfølgelig også morgenbade i Øresund, gå ture i Krogerups smukke skove, synge højskolesange, på markvandring hos Aarstiderne, lave bål, se på stjerner og drikke økologiske cocktails, mens vi lytter til musik i parken. Det bliver intet mindre end magisk!

KONTAKT

Krogerup Højskole
Krogerupvej 13
3050 Humlebæk

CVR 44913216
EAN 5790002583926
Telefon: 49 19 03 80
E-mail: kontoret@krogerup.dk

Kontortider: 9.00 - 12.00

NYHEDSBREV

Se det seneste nyhedsbrev HER
X