Krogerup i partnerskab med Andelsgaarde - Krogerup Højskole

Fra det nye år indgår Krogerup Højskole og den nye bæredygtige andelsbevægelse, Andelsgaarde, samarbejde, hvor højskolen er fast aftager af grøntsager, og højskolens elever skal også i landbrugspraktik hos de unge forpagtere af Andelsgaardes første gård.

Elever og kursister på Krogerup Højskole kan fra foråret næste år se frem til at smage sig igennem et væld af bæredygtigt producerede grøntsager fra det innovative foreningsprojekt, Andelsgaarde, som skolen kommer til at indgå fast samarbejde med fremover. Det kommer både til at dreje sig om faste leverancer af grøntsager fra den nordsjællandske gård, Lerbjerggård, samt samarbejder med skolens nye hovedfag Jorden Kalder og de korte sommerkurser.

Rasmus Willig, formand for Andelsgaarde, glæder sig over det nye samarbejde med højskolen:

– Vi er utrolig glade for det nye partnerskab med Krogerup Højskole, som også arbejder med nye former for bæredygtighed med deres mange fantastiske elever og lærere. De danske højskoler har allerede en lang og rig tradition for at arbejde med jorden og naturen, og Andelsgaarde håber, at andre højskoler følger trop og også starter samarbejde om undervisning om lokal produktion af grøntsager – og om hvordan vi forøger vores fælles kendskab til naturen. Det er den eneste anviste vej, hvis vi skal tøjle klima-og biodiversitetskrisen.

Andelsgaarde er en gentænkning af den gamle andelsbevægelse, men med et fokus på i fællesskab at sætte klima- og biodiversitetskrisen til livs. Hertil betales der for et fast månedligt medlemskab, som går til opkøb af andelsgårde, som restaureres og siden bortforpagtes. På den måde bliver man med tiden gårdejer i forening, og samtidig sikres de unge, ambitiøse landmænd, der skal forvalte gårdene, at de kan komme i gang med et landbrug uden at sætte sig for dyrt.

Lerbjerggård er Andelsgaardes første gård og forvaltes af parret Nanna Thomsen og Christopher Lundgren, der begge er uddannet fra Kalø Økologisk Landbrugsskole. På gården sås der løbende gennem hele sæsonen, så der hele tiden sikres et bredt udvalg af friskhøstede grøntsager.

Idealet på Lerbjerggård går på at holde jorden dækket af levende planterødder, som dermed stimulerer en levende jord. Bedene er således permanente og skal aldrig pløjes. Ambitionen med jordbruget er at skabe samspil mellem planterødder og de levende organismer under og over jorden, som i fællesskab bidrager til lagringen af kulstof fra atmosfæren, som over tid skal sikre stedets frugtbarhed og biodiversitet.

Nanna Thomsen, der forvalter gården sammen med sin kæreste og i øvrigt er gammel Krogerup-elev, glæder sig til at levere grøntsager til højskolen.
– Aftalen med Krogerup betyder, at Christopher og jeg kommer ind i vores første sæson med ro i maven. Og så er aftalen med Krogerup samtidig fleksibel; selvom vi har faste aftaler om, hvilke grøntsager højskolen skal bruge, så er Krogerups køkken klar på at lave noget fedt med f.eks. fennikel, hvis vi i en periode har vi rigtig mange fennikel – så det er jo drømmescenariet!

 

Hun og kæresten glæder sig ligeledes til at skulle præge en masse unge og nysgerrige elever, der skal besøge Lerbjerggård i forbindelse med deres ophold på Krogerup:

– Vi kan bidrage med, at eleverne kommer ud et par dage og ser, hvor fedt det egentlig er at luge og få noget jord under neglene og blive træt i kroppen på den der måde, man bliver, når man er ude og arbejde en hel dag. Forhåbentlig er det også en inspiration at se, hvor relativt tilgængeligt det er at komme i gang med et landbrug som vores. Og hvordan det også kan være det gode liv at bo på landet, siger Nanna Thomsen.

Samarbejdet med Andelsgaarde spiller godt overens med et voksende behov og stræben efter en grønnere højskole; en dagsorden som Krogerup i stigende grad gerne vil skrive sig ind i over de næste år. Senest har ønsket manifesteret sig i oprettelsen af skolens nye hovedfag, Jorden Kalder, hvor eleverne lærer om alt fra havebrug, permakultur og økologisk landbrug til klimaforandringer og biodiversitet – og altså også besøger Nanna og Christophers gård.

Forstander på Krogerup Højskole Rasmus Meyer er glad for og stolt over at indgå samarbejdet med Andelsgaarde og Lerbjerggård:

– Jeg er vildt glad for vores nye aftale. Vi får lækker, bæredygtig mad i vores køkken, vi bakker op om et initiativ, der søger at gentænke produktion og ejerforholdene i dansk landbrug, eleverne på Jorden Kalder får mulighed for selv at prøve kræfter med bæredygtig landbrugsproduktion, og vi knytter tættere bånd til Nanna og Christopher. Det er win-win-win-win, siger den begejstrede forstander.

Krogerup Højskole vil modtage grøntsager fra Lerbjerggård til skolekøkkenets madlavning i den ca. 20 uger lange vækstsæson fra maj til oktober næste år.

Læs om hovedfagene HER

Kontakt os

+45 49 19 03 80

kontoret@krogerup.dk

Krogerupvej 13, 3050

Therese Juncker

Therese Juncker

Sekretær

KONTAKT

Krogerup Højskole
Krogerupvej 13
3050 Humlebæk

CVR 44913216
Telefon: 49 19 03 80
E-mail: kontoret@krogerup.dk

Kontortider: 9.00 - 12.00

NYHEDSBREV

Se det seneste nyhedsbrev HER

X