De seneste uger har en flok elever kigget dybt i retsstatens principper på det nye valgfag Domstolen. Det er Mikkel Vinther, som i mange år har undervist i faget Det Digitale Menneske, der står bag Domstolen, som han kalder Krogerups ugentlige retssag for tidens vigtigste samfundsdilemmaer.
”Domstolen er et fag om retfærdighed, rettigheder og retssystem. Vi fungerer som en domstol, der tager fat i nogle af tidens helt store juridiske diskussioner. Det gør vi ved faktisk at udøve domstol, hvor vi selv er anklagere, forsvarere og dommere,” forklarer Mikkel Vinther.
Et valgfag om jura lyder ikke umiddelbart som noget, man finder på en højskole, men ifølge Mikkel Vinther er det helt oplagt at lave et højskolefag, hvor man dykker ned i vores samfunds love.
”Jura er jo overalt! Klimaloven, særlov om ukrainske flygtninge, rigsret, krigsret, ghettoloven, Digital Services Act og GDPR i EU og mange, mange flere love flytter store hegnspæle i vores samfund. Og hvis diskussionen om reglerne kun er forbeholdt jurister, bliver det indelukket og fjernt for os som samfundsborgere og -aktivister,” siger han og uddyber:
Tidligere på måneden var holdet på besøg i Højesteret, hvor eleverne mødte højesteretspræsidenten Thomas Rørdam og fik indsigt i rettens verden i den 350 år gamle institution. De har også været i Østre Landsret og overvære en del af retsopgøret mod en af de store bander i København, og så har eleverne mødt Trine Baumbach, der er dansk jurist og professor i strafferet og medlem af Straffelovrådet.
”Vi talte med Trine Baumbach om samtykkeloven, som hun var en af få strafferetseksperter, der anbefalede. Det gav anledning til en lang snak efterfølgende om seksuelle grænser og om, hvordan samtykkeloven har gjort stor positiv forskel for unge allerede nu et år efter, den trådte i kraft. Det er her, i rummene mellem de faglige indspark, at højskole kan noget magisk,” siger Mikkel Vinther, der sideløbende med sit job på Center for Information og Boblestudier på Københavns Universitet er gået i gang med Jurastudiet, hvor han nu læser på 6. semester.
”Jeg har været spændt på at komme i gang med faget – ikke mindst spændt på, om jeg selv ved nok! Juraen udmærker sig ved at være spændende i detaljerne, og det er i detaljerne, forståelsen for den store sammenhæng bor. Jeg håber, at det, eleverne tager med sig fra faget, er en grundfornemmelse for retssystemet og næse for uretfærdigheder i systemer eller samfund,” slutter Mikkel.
Kontakt os
+45 49 19 03 80
kontoret@krogerup.dk

Therese Juncker
Administrationschef
KONTAKT
Krogerup Højskole
Krogerupvej 13
3050 Humlebæk
CVR: 44913216
EAN: 5790002583926
Telefon: 49 19 03 80
E-mail: kontoret@krogerup.dk
Kontortid: 9.00-12.00