Krogerup har fået et nyt valgfag; ’Skak – kongegambit, nudler og verdenshistorien’ hedder det, og hver torsdag fordyber eleverne sig i det ældgamle spil, der har fået en renæssance i de seneste år – ikke mindst efter Netflix-monstersucces-serien The Queen’s Gambit fra sidste år.

Og skakvalgfaget henvender sig både til uprøvede nybegyndere og øvede skakspillere, understreger Mads Tudvad, der i ungdomsklasserne blev danmarksmester i lynskak og ved siden af Krogerup er ved at færdiggøre sin uddannelse som folkeskolelærer.

– Det er først og fremmest et fag i og om skakspillet. Vi nørder, i ordets allerbedste forstand, løs på de uendelige muligheder på de 64 felter. Og så arbejder vi med skakspillet som kulturelt fænomen – fra dengang i 1972, hvor spillet var centrum i Den Kolde Krig, over kvinders hidtil alt for lille rolle i skakverdenen, til verdensmesterens madpræferencer, når han streamer skak her i 2021, fortæller han.
På efterårsholdet 2021 har 15 elever som de første fået lov til at blive udfordret i skakkens regler og discipliner – men derudover er der også masser af plads til al mulig anden udfoldelse, der ikke kun handler om at sidde rundt om et skakbord. For eleverne både nørder, leger, lærer, fordyber sig, spurter, griner, diskuterer – og spiser nudler.

– Jeg har lovet eleverne, at de alle sammen kan slå deres familiemedlemmer, når faget er ovre. Derfor kigger vi på gode tips og tricks helt fra skakkens ABC til komplicerede begreber som bondeøer og magnettræk, forklarer Mads Tudvad.

Skak er verdens næststørste sportsgren efter fodbold. Det har over 1000 år på bagen og spilles på tværs af kulturer og samfundslag over hele verden. I disse uger dykker holdet ned i både den vigtige og flygtige opmærksomhed, hvordan den er udfordret – og hvad skakspillet kan i den forbindelse. Underviseren håber dermed, at eleverne får masser af ’fordybelsesglæde’ med fra timerne.
– Skak har en universel tiltrækningskraft, og jeg tror, det handler meget om spillets relativt simple regler kombineret med dets uudtømmelige kompleksitet. Efter fire træk er der over en milliard mulige stillinger, og trods moderne computerkraft er spillet endnu ikke “løst” – de optimale træk i alle scenarier er endnu ikke fundet. Vigtigst for skakkens appel er nok det, at det er renset for alt, der har med held at gøre – man har kun én at takke, hvis man vinder. Og kun én at være sur på, hvis man ikke gør, smiler Mads.

Kontakt os

+45 49 19 03 80

kontoret@krogerup.dk

Therese Juncker

Therese Juncker

Administrationschef

KONTAKT

Krogerup Højskole
Krogerupvej 13
3050 Humlebæk

CVR: 44913216
EAN: 5790002583926
Telefon: 49 19 03 80
E-mail: kontoret@krogerup.dk

Kontortid: 9.00-12.00

NYHEDSBREV

Se det seneste nyhedsbrev HER