Europa Brænder

[row]
[two_thirds]

Europa Brænder

Europa Brænder: roadtrip til Europas brændpunkter

Tag med Krogerup Højskole på et politisk roadtrip til Europas brændpunkter og træd ind i et politisk laboratorium, hvor holdninger brydes og meninger dannes.

Europa gennemgår nogle grundlæggende rystelser, som har stor betydning for os alle sammen: Brexit, Cataloniens ønske om uafhængighed, flygtningesituationen, klimakrisen, populismen og højrenationalismens fremmarch, ungdomsarbejdsløshed og militær oprustning. Fremtidens Europa formes nu. På Europa Brænder undersøger vi, hvem der styrer udviklingen, og hvordan det sker. Og vi skal finde ud af, hvor vi selv står, og hvad vi kan gøre for selv at være med til at skabe et samfund, som vi ønsker at leve i. I stedet for at være tilskuere til historiens udvikling skal vi være med til at forme den.

Europa Brænder er for dig, der er nysgerrig på politik, mennesker og samfund, og som har lyst til at prøve kræfter med at forandre det samfund, vi lever i, til det bedre. Her kan du møde mennesker og bevægelser, der inspirerer, provokerer, udfordrer og engagerer dig. Vi skal ikke lukke os om vores egne synspunkter, men danne vores egne holdninger i mødet med dem, som vi er rygende uenige med, og dem, som kan åbne vores øjne for nye måder at være politiske på.

Rejsen
Derfor pakker vi rygsækken og tager på et politisk roadtrip for at møde de mennesker, der går forrest ind på kamppladsen i forsøget på at definere det nye Europa. Turen går med tog ned igennem Europa, til vi kommer til Spanien og Portugal, og herfra pakker vi vores rygsække i vores busser og bruger dem til at rejse rundt til de politiske bevægelser.

Vi skal bl.a. mødes med:

• Aktivister, der opbygger deres eget samfund med egen møntfod og madproduktion
• Højrenationale organisationer, der kæmper for at lukke Europas grænser
• Flygtninge og migranter, der har kæmpet sig gennem den lange vej til Europa
• Catalanske selvstændighedsaktivister
• Et 75.000 personer stort arbejderkollektiv
• Klimakollektiver, der vil bremse klimaforandringer

Spanien og Portugal rummer på hver deres måde mange af de udfordringer og muligheder, som resten af Europa står over for i dag. For mange flygtninge er Spanien det første land, de møder, når de ankommer fra Marokko og bevæger sig op gennem Europa eller bliver på Den Iberiske Halvø. Ungdomsarbejdsløsheden i Spanien er enorm, mens nye alternative samfund vokser ud af den økonomiske krise. Portugal adskiller sig fra resten af Europa ved at holde fast i stærk social politik uden at foretage den samme højredrejning som mange andre lande. Samtidig rammer klimaforandringer og hedebølge begge lande med fuld fart. Alt det skal vi udforske sammen for at få inspiration til at skabe et bedre samfund.

Vores udgangspunkt er Spanien og Portugal, men vi holder hele tiden øje med nye udviklinger i Europa, som vi kan dykke ned i. Så måske hopper vi af toget i Paris, Bruxelles, Hamborg eller et andet sted, hvor politiske bevægelser blomstrer op.

Kampagneværksted
Efter rejsen kommer du selv på banen i Europa Brænders – og Verden Brænders fælles kampagneværksted. Her lærer du at sætte handling bag ordene i et fælles forandringsprojekt, hvor du sammen med de andre elever skal udvikle, planlægge og gennemføre en kampagne, der skal gøre noget ved det, I synes er galt med verden. Vi lader os inspirere af de temaer, som vi har beskæftiget os med inden rejsen og ikke mindst de mennesker og metoder, som vi har mødt undervejs.
Det er et intensivt forløb, hvor du får erfaring med aktivisme, planlægning, mediehåndtering og formidling. Sammen med de andre elever på holdet skal du lave et forandringsprojekt – det kan være alt fra at kæmpe for retfærdig verdenshandel til at kæmpe asylansøgeres sag i Danmark eller lægge pres på politikerne for at skaffe lærerpladser til elever på erhvervsuddannelserne.

OBS! Europa Brænder kan kun vælges som et langt forløb på 24 uger i foråret eller 18 uger i efteråret, hvor du først deltager i hovedfagets indledende forløb, så den store rejse og til sidst det afsluttende kampagneprojekt.

Efteråret 2019 på 18 uger ser således ud:

[table align=”center” background=”yes”]

9 uger

2 uger

7 uger

Hovedfag + valgfag fra blok A og B Rejse Hovedfag + valgfag fra blok C

[/table]

Foråret 2020 på 24 uger ser således ud:

[table align=”center” background=”yes”]

13 uger

2 uger

9 uger

Hovedfag + valgfag fra blok A og B Rejse Hovedfag + valgfag fra blok C + D

[/table]

Tilmelding til lange kurser

Tilmeld

[/two_thirds]

[menu menu=”Hovedfag” depth=”0″ color=””]

Fakta

Undervisere: Mads Philipsen & Mathias Findalen Indhold: Politik, økonomi, kultur og identitet samt aktivisme, planlægning og formidling. Rejsemål: Europa (2uger) Startdatoer: Januar / August Varighed: 24 uger / 18 uger

Europa Brænder handler om at undersøge mangfoldigheden i det europæiske projekt. Den europæiske identitet har aldrig været mere usammenhængende og fragmenteret, hvor både den ideologiske og kulturelle distance mellem landene ofte fremstår uoverskuelig. Men spørgsmålet er, om den overhovedet er det?. For hvordan oplever en ung i Tyskland, Spanien eller Ungarn migrations- og klimaspørgsmål eller den stigende arbejdsløshed? Hvis du er nysgerrig på det, og selv har lyst til at skabe bedre muligheder for sammenhængskraft blandt unge i Europa, så er Europa Brænder skabt til dig. I en tid, hvor de politiske ledere ikke har formået at skabe et stærkere bånd mellem europæiske unge, må vi selv gå på opdagelse for at forstå de mennesker og fællesskaber, der engagerer, provokerer og inspirerer inden for den europæiske debat“.

Mathias Findalen, underviser på Europa Brænder

“Europa er midt i en brydningstid, hvor det, vi gør lige nu, kommer til at forme den fremtid, vi skal leve i. Ungdommen bærer ikke skylden for mange af de udfordringer, vi står overfor, men den må tage ansvaret for at løse dem. Der er ikke andre, der gør det. Vi skal inspirere og udfordre hinanden, så vi kan finde nye måde at handle sammen på. Vi skal nytænke, hvilke samfund vi gerne vil leve i og sammen træde de første skridt for at nå dertil.”

Mads Philipsen, underviser på Europa Brænder

[/row]

[row]

[two_thirds]

[/two_thirds]

[/row]

X