Mørkekammer_udsnit

Fotografi

Ved Kasper Palsnov og Lotte Fløe Christensen

Fotografi er et sprog og en særlig måde at se på. Det er et redskab, der kan bruges til at forholde sig til verden og den måde du er i verden på. Fotografi er en måde at udtrykke sig på og en metode til bedre at forstå sig selv.

På hovedfaget Fotografi på Krogerup Højskole sætter vi fokus på, hvad fotografi er og kan, og på udviklingen af et personligt billedsprog. Du bliver undervist af professionelle fotografer og undervisere, der vil hjælpe dig til at finde din personlige metode og udtryk. Du lærer at give og modtage konstruktiv kritik og formulere dig om billeder. Du bliver sendt på reportageopgave, laver portrætter, fotograferer sindstilstande, laver iscenesat fotografi, glemmer tiden i mørkekammeret og meget andet. Vi skal udforske og eksperimentere og flytte os. Om du blot er nysgerrig og har lyst til at udforske, lære og udvikle dig personligt med fotografiet eller har planer om at søge ind på fotojournalistuddannelsen, kunstakademier eller andre skoler, så er Fotografi på Krogerup noget for dig.

Forløb

Kurset er både for begyndere og for dig, der har fotograferet før. Du lærer først de basale fotografiske teknikker: Kamerateknik, fremkaldelse af film og kopieringsproces i mørkekammer og indføring i digital billedbehandling i Adobe Photoshop Lightroom. Herefter lærer du om billeders udtryk og virkemidler og fotografiets forskellige genrer – bl.a. portræt, street photography, fotojournalistik, iscenesat fotografi og konceptuelt fotografi.

Ind imellem tager vi på udstillings- og inspirationstur til København og besøger gallerier, museer, fotoboghandlere og kunstnere/fotografer.

Vi skal snakke om og se på en masse fotografi; både dine egne og andre fotografers billeder. Ved at fremlægge dine billeder for de andre på holdet og give og få konstruktiv kritik, udvikler du dit personlige fotografiske sprog og evnen til at se og analysere andres billeder. Man lærer bedst at fotografere ved at gøre det, tale om billederne og så fotografere igen. Og igen. Og igen.

Din opgave bliver at styrke dit personlige udtryk og skærpe dit blik på verden.

På rejsen skal du bruge kameraet som redskab til at lære et nyt hjørne af verden at kende, og når vi kommer hjem, skal du arbejde grundigt med rejsebillederne og lave din egen fotobog.

I forløbets sidste fase skal du arbejde mere projektorienteret med at skabe en personlig billedserie (eller film eller installation eller andet), som skal fremvises på en afsluttende udstilling for hele skolen.Parallelt med det afsluttende projekt laver fotoholdet et fælles magasin med deres billeder.

Følg med i aktiviteterne på Krogerup Fotografi i denne Facebook-gruppe: Krogerup FOTO, eller følg os på Instagram

Vælger du et kort forløb (12- og 8-ugers om foråret og 8- og 7-ugers om efteråret) bliver du en del af det elevhold, der har valgt hele forløbet. Du får således enten den første del af undervisningsforløbet inden rejsen, eller den del af undervisningsforløbet, der ligger efter rejsen – afhængigt af, hvilket kort ophold du vælger. Selve rejsen indgår kun som en del af det lange samlede forløb og er ikke mulig for elever på kortere ophold. Kontakt os for mere information.

Rejsen

I midten af 18- eller 24-ugers forløbet rejser Fotografi på en helt unik rejse til Israel og Palæstina. Med kameraet som fast følgesvend skal vi forsøge at forstå hvad stedet og konflikten handler om. Vi rejser rundt i Israel og den besatte Vestbred og besøger NGOer og skoler, vandrer gennem det historiske centrum i de små stræder i Jerusalem og besøger Grædemuren. Vi fotograferer graffiti på den israelske separationsmur og besøger det danske hus i Ramallah for at se, hvordan de bruger fotografi i deres arbejde med palæstinenserne. Derudover skal vi udforske gallerier og møde fotografer for at høre hvordan de arbejder i området. Og så bliver der også mulighed for at udforske på egen hånd, spise god mad og danse til mellemøstlige rytmer.

Læs mere om rejsen til Israel/Palæstina med hovedfaget Fotografi.

Udstyr

Det er en fordel, hvis du selv medbringer et digitalt spejlreflekskamera, men det er ikke en betingelse. Tag også meget gerne et analogt kamera med, hvis du har et liggende. Har du ikke selv et kamera, kan du låne både digitalt og analogt på skolen. Fotolokalet på Krogerup Højskole er udstyret med iMac-computere, negativ-scanner, Canon A2 fotoprinter, studie og et veludrustet mørkekammer.

Der er altså mulighed for at arbejde med både digitalt og analogt fotografi og udforske forskellige fotografiske metoder og teknikker.

Et forløb på 24 uger i foråret ser således ud

12 uger

1 uge

2 uger

9 uger

Hovedfag + 2 valgfag fra blok A og B) Temauge om rejse Studierejse Hovedfag + 2 valgfag fra blok C og D

 

Et forløb på 18 uger i efteråret ser således ud

8 uger

1 uge

2 uger

7 uger

Hovedfag + 2 valgfag fra blok A og B) Temauge om rejse Studierejse Hovedfag + 1 valgfag fra blok C

 

På Fotografi sætter vi fokus på, hvad fotografi er og kan. Hvordan virker billeder? Hvordan påvirker de os? På hvilken måde kan vi bruge dem til at udtrykke ting om den verden vi lever i, og om hvordan det er at leve i den? At arbejde med fotografi er en personlig rejse, der kræver noget af den enkelte fotograf, og den bedste måde at lære det fotografiske sprog, er ved selv at fotografere og ved at tale om billeder – både ens egne og andre. Eleverne udfordres til at bevæge sig, til at turde at møde verden og have en holdning til den – med kameraet som redskab.

Kasper Palsnov & Lotte Fløe Christensen, undervisere på hovedfaget Fotografi

 

Elevernes eget fotomagasin

Sådan så fotomagasinet “Blandede bolcher” ud i efteråret 2016

 

Tilmelding til lange kurser

Tilmeld

 

 

Fakta

Undervisere: Kasper Palsnov og Lotte Fløe Christensen
Indhold: Grundlæggende kamerateknik, indføring i Adobe Photoshop Lightroom, fremkaldelse af film og mørkekammerteknik. Arbejde og teori i forskellige stilarter samt fotografisk idéudvikling.
Rejsemål: Israel og Palæstina
Startdatoer: August og Januar
Varighed: Efterår – 7 / 8/ 18 uger. Forår – 8 / 12 / 24 uger

 

At have fotografi på Krogerup gav mig en helt ny forståelse for mediet; jeg lærte, hvordan man igennem billeder kan føle og opleve emner på en anden måde, end man er vandt til. Fotografier kan forstærke følelser og gøre det lettere at forstå og relatere til ting. Rejsen til Israel og Palæstina er med til at lære en at bruge kameraet til at komme ind på menneskeskæbner og en konflikt, der kan være svær at begribe og beskrive med ord. Forløbet på Foto-holdet gjorde, at jeg begyndte at tage min interesse for fotografiet seriøst. Jeg er blevet sikker på, at jeg vil uddanne mig inden for noget kreativt og visuelt.
Alda Mohr Eydunardóttir

 

På Krogerup gik det op for mig, at fotografi er meget mere end gode eller mindre gode billeder. At det er en måde at udtrykke sig på. Faget lærte mig at se på billeder på en helt ny måde og gav mig nogle redskaber og et ordforråd til at kunne tale om billeder. Det fokus, der er på at give ærlig kritik på hinandens arbejde, er ud over at have været enormt brugbart på de fotoskoler, jeg har været på siden, noget, der gør venskabet på fotolinjen til noget særligt.
Fotografi på Krogerup Højskole gav mig lyst til og ikke mindst mod på at arbejde videre med fotografi.
Frederik Danielsen

Se mit arbejde på: www.frederikdanielsen.com/

X