Mørkekammer_udsnit

Fotografi

Ved Kasper Palsnov og Lotte Fløe Christensen

Fotografi er et sprog. Fotografi er en bestemt måde at se på. Fotografi er en måde at forholde sig til verden og en metode at være i verden. Fotografi er en måde at udtrykke sig på. Lær at udtrykke dig i billeder.

På hovedfaget Fotografi på Krogerup Højskole sætter vi fokus på, hvad fotografi er og kan, og på udviklingen af et personligt billedsprog. Du bliver undervist af professionelle fotografer og undervisere, der vil hjælpe dig til at finde din personlige metode og udtryk. Du lærer at give og modtage konstruktiv kritik og formulere dig om billeder. Du bliver sendt på reportageopgave, laver en portrætserie, fotograferer en sindstilstand, laver billeder uden kamera, fotograferer om natten eller måske noget helt andet? Vi skal udforske og eksperimentere og flytte os. Om du er nysgerrig og har lyst til at udforske, lære og udvikle dig personligt med fotografiet eller har planer om at søge ind på fotojournalistuddannelsen, kunstakademier eller andre skoler, så er Fotografi på Krogerup noget for dig.

Forløb

Kurset er både for begyndere og for dig, der har fotograferet før. Du lærer først de basale fotografiske teknikker: Kamerateknik, fremkaldelse af film og kopieringsproces i mørkekammer og indføring i digital billedbehandling i Lightroom og Photoshop. Herefter bliver du indført i billeders udtryk og virkemidler og fotografiets forskellige genrer – bl.a. portræt, street photography, fotojournalistik, iscenesat fotografi og konceptuelt fotografi.

Vi skal snakke om og se på en masse fotografi; både dine egne og andre fotografers billeder. Ved at fremlægge dine billeder for de andre på holdet og give og få konstruktiv kritik, udvikler du dit personlige fotografiske sprog og evnen til at se og analysere andres billeder. Man lærer bedst at fotografere ved at gøre det, tale om billederne og så fotografere igen. Og igen. Og igen.

Din opgave bliver at styrke dit personlige udtryk og skærpe dit blik på verden.

I forløbets sidste fase skal du arbejde mere projektorienteret med at skabe en personlig billedserie (eller film eller installation eller andet), som skal fremvises på en afsluttende udstilling for hele skolen.

Følg med i aktiviteterne på Krogerup Fotografi i denne Facebook-gruppe: Krogerup FOTO

Vælger du et kort forløb (12- og 8-ugers om foråret og 8- og 7-ugers om efteråret) bliver du en del af det elevhold, der har valgt hele forløbet. Du får således enten den første del af undervisningsforløbet inden rejsen, eller den del af undervisningsforløbet, der ligger efter rejsen – afhængigt af, hvilket kort ophold du vælger. Selve rejsen indgår kun som en del af det lange samlede forløb og er ikke mulig for elever på kortere ophold. Kontakt os for mere information.

Rejsen

I midten af 18- eller 24-ugers forløbet rejser Fotografi på en helt unik rejse til Israel og Palæstina. Med kameraet som fast følgesvend skal vi forsøge at forstå hvad stedet og konflikten handler om. Vi rejser rundt i Israel og den besatte Vestbred og besøger NGOer og skoler, vandrer gennem det historiske centrum i de små stræder i Jerusalem og besøger Grædemuren. Vi fotograferer graffitti på den israelske sikkerhedsmur og besøger det danske hus i Ramallah for at se, hvordan de bruger fotografi i deres arbejde med palæstinenserne. Derudover skal vi udforske gallerier og møde fotografer for at høre hvordan de arbejder i området. Og så bliver der også mulighed for at udforske på egen hånd, spise god mad og danse til mellemøstlige rytmer.

Læs mere om rejsen til Israel/Palæstina med hovedfaget Fotografi.

Udstyr

Det er en fordel, hvis du selv medbringer et digitalt spejlreflekskamera, men det er ikke en betingelse. Tag også meget gerne et analogt kamera med, hvis du har et liggende. Har du ikke selv et kamera, kan du låne både digitalt og analogt på skolen. Fotolokalet på Krogerup Højskole er udstyret med iMac-computere, negativ-scanner, Canon A2 fotoprinter, studie og et veludrustet mørkekammer.

Der er altså mulighed for at arbejde med både digitalt og analogt fotografi og udforske forskellige fotografiske metoder og teknikker.

Et forløb på 24 uger i foråret ser således ud

12 uger

1 uge

2 uger

9 uger

Hovedfag + 2 valgfag fra blok A og B) Temauge om rejse Studierejse Hovedfag + 2 valgfag fra blok C og D

 

Et forløb på 18 uger i efteråret ser således ud

8 uger

1 uge

2 uger

7 uger

Hovedfag + 2 valgfag fra blok A og B) Temauge om rejse Studierejse Hovedfag + 1 valgfag fra blok C

 

På Fotografi sætter vi fokus på, hvad fotografi er og kan. Hvordan virker billeder? Hvordan påvirker de os? På hvilken måde kan vi bruge dem til at udtrykke ting om den verden vi lever i, og om hvordan det er at leve i den? At arbejde med fotografi er en personlig rejse, der kræver noget af den enkelte fotograf, og den bedste måde at lære det fotografiske sprog, er ved selv at fotografere og ved at tale om billeder – både ens egne og andre. Eleverne udfordres til at bevæge sig, til at turde at møde verden og have en holdning til den – med kameraet som redskab.

Lotte Fløe Christensen, underviser på hovedfaget Fotografi

 

Elevernes eget fotomagasin

Sådan så fotomagasinet “Blandede bolcher” ud i efteråret 2016

 

Tilmelding til lange kurser

Tilmeld

 

 

Fakta

Undervisere: Kasper Palsnov og Lotte Fløe Christensen
Indhold: Grundlæggende kamerateknik, indføring i Lightroom og Photoshop, fremkaldelse af film og mørkekammerteknik. Arbejde og teori i forskellige stilarter samt fotografisk idéudvikling.
Rejsemål: Israel og Palæstina
Startdatoer: August og Januar
Varighed: Efterår – 7 / 8/ 18 uger. Forår – 8 / 12 / 24 uger

 

Mikkel - sidepanel - større

“Det var så fedt at være på et hold fyldt med foto-nørder, hvor man fik lov til at udfordre fotografiets mest væsentlige genrer. Undervisningen var sandfærdig og inspirationen var stor undervejs i forløbet. Om det var en selvportræt- eller reportageopgave, fik man samtidig frie rammer til selv at udforske og være kreativ. Lokalerne og rammerne til at prøve fotografiets muligheder af på Højskolen er super gode. Fotografer er alle forskellige og det handlede ofte om at komme personligt til udtryk – det har været meget lærerigt. Jeg fik stor lyst til at fortsætte med fotografiet efter Krogerup og den sidste måned på højskolen brugte jeg på at lave min ansøgning til Fatamorgana – Danmarks Fotografiske Billedkunstskole. Det var fantastisk at få konstruktiv kritik af elever og lærere i udarbejdelsen af ansøgningen og det endte med, at jeg blev optaget”.
Mikkel Hørlyck, elev på Fotografi i foråret 2014.
Går nu på fotojournalistuddannelsen på Danmarks medie- og journalisthøjskole i Aarhus og er i praktik på Politiken. Se hans arbejde på: www.mikkelhorlyck.com

 

Renée Raijmaekers - sidepanel - større

“Da jeg fik Krogerup Højskole anbefalet af en veninde, skulle der ikke mange overvejelser til, før jeg klikkede mig igennem til at skulle starte på hovedfaget fotografi samme efterår. Det skulle vise sig at blive de mest afgørende og bekræftende 4 måneder af mit liv. Jeg har aldrig set fotografiet som mere end en hobby, men efter at være blevet undervist i anerkendte fotografer, i kamerateknik, diskutere fotos og alt det andet, blev jeg mere og mere bidt af kunsten i at dokumentere øjeblikket. Vi brugte megen tid på at give hinanden feedback og meget af mit mod inden for faget opstod helt sikkert også, fordi jeg hele tiden følte mig i trygge familiære rammer med opbakning og ros fra nye livslange venskaber.
Krogerup Højskole har været en af de bedste oplevelser i mit liv. På grund af Krogerup har jeg fået livslange venskaber og vigtigst af alt modet og lysten til at forsøge at gøre min hobby til en levevej”.
Renée Raijmaekers, elev på Fotografi i efteråret 2012.
Blev optaget på medie- og journalisthøjskolens fotojournalistuddannelse i Aarhus, men har siden skiftet til sygeplejerske-uddannelsen.

“En uddannelse, som jeg har tænkt mig at udnytte på det groveste til at kunne bosætte mig i hele verden, blive udsendt med forsvaret og Læger uden grænser, og udforske vilde områder af verden – alt sammen med mit kamera ved hånden.