journalistik og medier

Journalistik & Medier

Samfundsinteresseret og skriveglad?

Er du vild med at skrive, eller vil du gerne prøve kræfter med det? Tænker du på selv at blive journalist, eller er du generelt samfundsinteresseret og ønsker at blive klogere på medierne og deres rolle i samfundet? Så skal du vælge hovedfaget Journalistik & Medier på Krogerup Højskole. Når du vælger dette hovedfag lærer du de metoder, som journalister bruger og om de overvejelser en journalist må gøre sig. Hvis du planlægger at søge ind på Journalisthøjskolen, får du også mulighed for at se på tidligere års prøver og øve dem sammen med din underviser. Men på Journalistik & Medier på Krogerup Højskole fokuserer vi først og fremmest på, at du får en bred og indgående forståelse af arbejdet som journalist – på en spændende måde.

Forløb

Du lærer at håndtere hele den journalistiske arbejdsproces fra idéudvikling, research, analyse og interview til formidling til en bestemt målgruppe i forskellige medier. Du bliver ført igennem de forskellige journalistiske genrer som nyheder, portrætter, reportager, interview, baggrundsartikler, kronikker og klummer, og du lærer forskellige fortælle- og interviewteknikker.

Ved siden af undervisningen tager vi på besøg på forskellige medier. Vi besøger typisk Dagbladet Politiken, nyhedsbureauet Ritzau og TV2 NEWS – for at lære dem bedre at kende og få et indblik i, hvordan de arbejder, og hvordan nyheder bliver til. En række af deres journalister og redaktører fortæller, hvad arbejdsdagen går ud på, om deres erfaringer med god journalistik – og når det går galt -, kort sagt giver de deres bedste råd og eksempler. Også til, hvordan man får en praktikplads netop hos dem. Vi tager også ofte med til morgen-redaktionsmøde på Dagbladet Information og giver vores bud og ideer til gode historier til morgendagens avis.

Midt i forløbet skal du sammen med de øvrige elever på Jounalistik & Medier på en unik rejse til et af verdens brændpunkter. Her får du lov at afprøve de journalistiske værktøjer, du har lært. Inden afrejsen forbereder du de artikler, som du vil arbejde med under rejsen. På en række temadage gæster eksperter holdet for at fortælle om landets historiske baggrund og landets udvikling. Det giver dig en god baggrundsforståelse og en særlig journalistisk forståelse inden studie- og reportagerejsen.

Vælger du et kort forløb (12- og 8-ugers om foråret og 8- og 7-ugers om efteråret) bliver du en del af det elevhold, der har valgt hele forløbet. Du får således enten den første del af undervisningsforløbet inden rejsen, eller den del af undervisningsforløbet, der ligger efter rejsen – afhængigt af, hvilket kort ophold du vælger. Selve rejsen indgår kun som en del af det lange samlede forløb og er ikke mulig for elever på kortere ophold. Kontakt os for mere information.

Rejse

I efteråret rejser eleverne på Journalistik & Medier til Los Angeles, Californien. På rejsen skal vi undersøge, hvad der foregår på drømmefabrikken ved Stillehavets kyst, og hvad resten af verden har i vente. Vi vil få mulighed for at besøge LA Times, en række TV-nyhedsstationer og eliteuniversitetet UCLA. På turen vil vi interviewe kendte filmfolk, finde historier til Journalistik og Mediers eget blad og ikke mindst tage på en roadtrip, der fører os til bl.a. nationalparken Yosemite, San Fransisco og Silicon Valley.

Roadtrip i Californien

I foråret skal vi se og opleve The Big Apple gennem rejsejournalistens briller – og vi skal besøge nogle af de mange journalister og medier, som dagligt beskæftiger sig med de millioner af historier, der hver dag udspiller sig i kvartererne omkring Queens, Bronx, Harlem, Williamsburg og ikke mindst Manhattan. Vi kommer helt tæt på med et besøg til NY Times, besøger nye banebrydende medier og kommer inden for hos det berømte og eftertragtede universitet Columbia School of Journalism. Endelig skal vi møde nogle af de danske journalister, der bor og arbejder i byen. Efter New York går turen til Washington, hvor vi vil opleve magtens centrum, besøge Kongressen og tage en lille gåtur forbi det Hvide Hus.

New York og Washington

Til begge rejser skal du arbejde med de artikler, du har forberedt hjemmefra og interviewe folk, så du har materialet på plads til din artikel. Der er også afsat tid til mere turistede besøg og shopping.

Afsluttende produktionsforløb og deadline

Efter studie- og reportagerejsen skal du i gang med at producere artikler, både om emner fra rejsen men også historier hjemmefra.

Sammen med de øvrige elever skal du udgive et magasin. I skal samarbejde og træffe lærerige, redaktionelle beslutninger: Hvordan skal magasinet se ud? Hvad skal det hedder? Hvad skal på forsiden? Sammen arbejder I for at nå deadline og lave jeres egent magasin, der til sidst bliver udgivet på skolen. De rigtigt gode artikler kommer også videre til de store dagblade. Og måske er det din artikel, der ender med at blive trykt i Politiken eller Information.

Elevproduktion

Sådan så elevmagasinet “Krogen” ud i foråret 2018

Interview med Jon Stewart i San Francisco

 

Et forløb på 24 uger i foråret ser således ud

12 uger

1 uge

2 uger

9 uger

Hovedfag + 2 valgfag fra blok A og B) Temauge om rejse Studierejse Hovedfag + 2 valgfag fra blok C og D

 

Et forløb på 18 uger i efteråret ser således ud

8 uger

1 uge

2 uger

7 uger

Hovedfag + 2 valgfag fra blok A og B) Temauge om rejse Studierejse Hovedfag + 1 valgfag fra blok C

Fakta

Undervisere: Et dynamisk samspil mellem journalisterne Ulrich Quistgaard, Jesper Himmelstrup og Kurt Strand. De har hver deres spidskompetence inden for de skrevne medier, radio, tv og interviewteknik.
Indhold: Idéudvikling, research, analyse, interview samt formidling til en bestemt målgruppe i forskellige medier
Rejsemål: Roadtrip til Californien i efteråret og New York/Washington i foråret.
Startdatoer: August / Januar
Varighed: Efterår – 7 / 8/ 18 uger. Forår – 8 / 12 / 24 uger
Pris: Forår 2018 (7.januar – 23 juni) DKK 55.400. Efterår 2018 (12. august – 15. december) DKK 41.900.

 

“Journalistik & Medier gav den stærkeste introduktion til mediebranchen, jeg kan forestille mig. Med undervisning af idoler som Kurt Strand og Clement Kjersgaard og besøg hos en række stærke mediefolk fra såvel Se&Hør som DR’s P1. Det hele styret med sikker hånd af lærere med frisk erfaring og ambitioner om at give os `kilometer i fingrene´. Friheden til selv at vælge stof at skrive om gav mig personlige succeser som artikeldebut i Helsingør Dagblad og en række portrætinterview med gamle Krogerup-elever som Troels Kløvedal, Uffe Elbæk og Nicolas Bro til ’Krogen’. Mit personlige højdepunkt var, da vi fik fat i den amerikanske mediekonge Jon Stewart på en parkeringsplads i San Francisco, og jeg interviewede ham som den første danske journalist(spire) nogensinde”.
Mikkel Vinther, tidligere elev på Krogerup
Læs mere: Krogerupelever kommer ind på DMJX

ulrich - højrespalte

“Journalistik & Medier på Krogerup Højskole er ikke alene fokuseret på at terpe tidligere års optagelsesprøver fra Journalisthøjskolen. Vi kigger på de seneste prøver, øver dem for de elever, der vil til optagelsesprøve eller ønsker det, men ellers fokuserer vi på at give dig som elev en bred og indgående forståelse af at være journalist – på en spændende måde: Du skal have oplevelser frem for kommaprøver”.
Ulrich Quistgaard, underviser på Journalistik & Medier

Kurt Strand har årtiers erfaring fra de største medier i Danmark og underviser blandt andet i interviewteknik. Kurt Strand bruger ofte videoklip af sine egne interviews fra sin tid som studievært på DR2’s Deadline – som eksempler på både gode og mindre vellykkede interviews