Powell_Street,_San_Francisco

Roadtrip i Californien med Journalistik & Medier

California dreaming – en journalistisk dannelsesrejse

Californien er for Amerika, hvad Amerika er for Verden. Her opstår eller raffineres alt det nye, her fødes de kulturelle, teknologiske, økonomiske og politiske tendenser, som er på vej i vores retning, slynget af sted med den kraft, drømme opstår af.

Journalistik & Medier tager vores journalistspirer til Californien for at undersøge, hvad der foregår på drømmefabrikken ved Stillehavets kyst, og hvad resten af verden har i vente.

Vi skal interviewe og portrættere filmfolk og besøge den store avis L.A Times og høre dens journalister, hvordan det er at få et helt år til at spille detektiv og oprulle store afslørende historier.

Vi vil også besøge universitet UCLA med deres enorme ’campus’ og se dem spille amerikansk fodbold mod deres rivaler. Den amerikanske mediebranche finder typisk på det nyeste et par år inden, at de danske medier følger efter. Derfor vil vi også få en forelæsning af deres professor på medie- og kommunikationsstudiet om de nyeste tendenser og metoder hos medierne. Rykker de alle sammen på nettet, overlever papiravisen og hvordan bruger amerikanske journalister sociale medier til at finde historier og kilder?

Vi skal finde vores egne historier til Journalistik & Medier’s eget magasin og besøge tv-stationerne ABC, NBC og Al-Jazeera. Og så skal vi opleve Californiens fantastiske natur på road trip til nationalparken Yosemite. Derfra kører vi tværs over til San Francisco og tjekker stemningen i den ’frisindede by ved bugten’. Her besøger vi blandt andet universitetet Berkeley, som ligger nr. 3 på listen over verdens mest prestigefyldte universiteter, og som har en meget anerkendt journalistik-uddannelse. Her skal vi være med i undervisningen og lære de journaliststuderende at kende og høre, hvordan det ville være senere hen at læse et semester der.

Derfra fortsætter roadtrippet sydpå af den berømte Highway One, gennem Silicon Valley, hvor vi vil prøve at få et besøg hos Google og Facebook, inden vi fortsætter ned af kysten, stoper i den dansk-inspirerede by Solvang, forsøger at få øje på en hval og meget meget mere.

Ingen by i verden er blevet solgt som Los Angeles

Californien virker fortsat som en magnet. Både på dem, der konstant reproducerer drømmenes stat i kraft af deres viden og kapital, og på dem, der uden midler blot ankommer med håbet om at virkeliggøre drømmene. Los Angeles har derfor verdens højeste koncentration af ph.d.’er, og Californien oplever USA’s største tilstrømning af illegale indvandrere. Resultatet er verdens ottende største økonomi med et BNP otte gange større end Danmarks, hvor biproduktet er de 14,2 procent af befolkningen, der lever under fattigdomsgrænsen. Folk, for hvem drømmen aldrig gik i opfyldelse.

Californien er på alle leder og kanter ekstremernes samfund

Mount McKinley er det kontinentale USA’s højeste bjerg (bortset fra Alaska) og rager 4.494 meter over Stillehavet i Sierra Nevada, bjergkæden som i sin tid var nybyggernes sidste forhindring på vejen mod Californien. Og det laveste punkt på kontinentet befinder sig 86 meter under havoverfladen i ørken-nationalparken Death Valley. I Californien opstod verdens første miljøorganisation, Sierra Club, i 1892. Biodiversiteten er USA’s største og Grizzly-bjørnene fanger uforstyrret fisk i Yellowstone-nationalparkens vandløb, mens asfalteringen, industrialiseringen og mængden af smog i storbyerne er ekstrem Verdens højeste træ, verdens største træ og verdens ældste træ gror alle i Californien. Californien lagde skinner til verdens første sporvogn, og californierne gik også forrest, da det gjaldt om at udrydde indianere – 15.000 blev dræbt af californiske militser frem til 1860’erne. Den mest hypermoderne computerindustri hører hjemme i Silicon Valley, og den mest produktive landbrugssektor i USA findes i Californien.

Fakta

BNP for Californien er 1.662 mia. dollar (2005). Det er ca. 8 gange Danmarks BNP på 211 mia. dollar. BNP pr. indbygger i Californien er 37.036 dollar (2005). Det er lidt mere end i Danmark, hvor BNP pr. indbygger er 31.465 dollar. Californien er USA’s største økonomi og udgør 13 procent af USA’s samlede økonomi. De største industrier i Californien er biotek, it, underholdning og landbrug 14,2 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen i Californien (år 2000). Der er en stigning i forhold til år 1900, hvor tallet var 12,5 procent. Andelen af mennesker, der lever i fattigdom, er højere i Californien end i USA som helhed, hvor andelen af mennesker i fattigdom faldt fra 13,1 procent i 1900 til 12,4 procent i 2000. Særligt yngre og børn rammes af fattigdom. Hvert femte barn i Californien lever under fattigdomsgrænsen. Mere end en fjerdedel af Californiens befolkning er født uden for USA. Det estimeres, at 30 procent af alle immigranter i Californien er illegale. Fire ud af ti immigranter i Californien bosætter sig i Los Angeles.

Californiens befolkning vokser med knap to procent om året, det svarer til 5-600.000 personer. Det er det dobbelte af befolkningsvæksten i USA som helhed, der kun er på en procent om året. Halvdelen af befolkningsvæksten i Californien skyldes tilflyttere, den anden halvdel fødsler. Los Angeles er USA’s tættest befolkede samlede byområde.

I 2007 lever mere end 50 procent af verdens befolkning for første gang i historien i byer. I 2030 vurderer FN’s organisation for befolkning, UNFPA, at mere end to tredjedele af verdens befolkning bor i byer. Det svarer til, at verdens bybefolkning vokser med 2 mia., mens landbefolkningen falder med 20 mio.

Der er i dag 20 megabyer med mere end 10 mio. indbyggere indeholdende 4 procent af verdens befolkning. I 2015 vil der være 23 megabyer, heraf 19 i udviklingslande.

Los Angeles er USA’s næststørste by. Ifølge den definition, der anvendes i USA til at måle byers størrelse, hvor det sammenhængende byområde opgøres, bor der 16,4 mio. mennesker i Los Angeles.

Kilde: Dagbladet Information

Betaling

Den pris, der er angivet i tilmeldingsformularen, dækker både rejser og højskoleophold (rejserne er kun en del af de fulde ophold på 24 uger om foråret og 18 uger i efteråret). Den andel af den samlede pris, som går til rejsen, indbetales særskilt, og du modtager information om dette i dit velkomstbrev inden opstart.

Læs mere om hovedfaget Journalistik & Medier.

Højskoleophold i Californien

Inkluderet:
• Fly København-Los Angeles t/r
• Overnatning (ofte med morgenmad inkl.)
• Morgenmad
• Én fælles middag
• Transport ift. programmet
• Undervisning


Ikke inkluderet:

• Rejseforsikring

• Ikke nævnte måltider og entréer – fx Universal Studios o.l.

JM - californien latimes

JM - californien 1

JM - californien hollywood

X