mexbanner

Højskole i Mexico

Tag med til Mexico, i spændingsfeltet mellem Latinamerika og USA.

Oplev Mexico City´s pulserende liv i byens mange kvarterer, der udstiller kontrasterne mellem rig og fattig. Mød den globale business og de alternative kulturfabrikker. Besøg globale sweatshops, hvor moderne jeans bliver produceret under forhold, man tror er løgn. Og hæng din hængekøje op hos en oprørsbevægelse i delstaten Chiapas.

På den tre uger lange rejse rundt i det mellemamerikanske land kommer du blandt andre til at møde:
– Migranter, der fortæller om den farlige rejse til USA og om, hvorfor så mange søger mod nord for at arbejde.
– Arbejdere på sweatshops, som producerer jeans til Europa og kæmper for at kunne organisere sig i fagforeninger.
– Zapatisterne, som har oprettet deres egne myndigheder, skoler og sundhedssystem.
– Kunstnere, der bruger deres kunst til at påvirke samfundet.
– Junglen og Mexicos gigantiske Mayapyramider – du vælger selv, hvor du holder fri.

NB. Der kan forekomme ændringer i programmet, da det i høj grad afhænger af vores kontakters tilgængelighed og den politiske situation i landet.

Mexico City – Kunst, kultur og storbyens mange rum

Vores rejse begynder med en tour de force i kontrasternes by, Mexico City, en af verdens største metropoler. Fra velhaverkvarterernes supermalls til blikskure og de lokale markeders plastik og tacos. Vi besøger Nationalpaladset, hvor den verdensberømte maler Diego Rivera har illustreret Mexicos turbulente historie i kæmpemæssige murmalerier. I den idylliske bydel Coyoacán, hvor Rivera og hans kone, kunstneren Frida Kahlo boede, besøger vi Frida Kahlos hus, hvor mange af hendes malerier er udstillet, og vi snakker om Kahlos betydning for feministiske bevægelser i dag. En gåtur derfra ligger huset, hvor den russiske revolutionære Leon Trotsky søgte tilflugt – og blev dræbt.

I Mexico har kunsten en lang tradition for at spille en central rolle i samfundet og de sociale kampe, og det ser vi både i det 20. århundredes murmaleri, i storbyens alternative kunstscener i dag, og hos zapatisterne, som bruger murmaleri og kunst som en integreret del af deres udtryk og deres eget uddannelsessystem. I Mexico Citys marginale kvarterer, hvor arbejdsløshed, kriminalitet og fattigdom er dagligdag for de unge, har den progressive kulturfabrik El Faro del Oriente taget udfordringen op og etableret en række kunstneriske værksteder og et centrum for filmvisninger, teater og koncerter. Vi besøger også Latinamerikas største universitet UNAM og bliver introduceret til de studerendes arbejde for uddannelse for alle.

Vi mødes også med politiske partier, der mener, at det er gennem det parlamentariske arbejde, at den politiske kamp skal vindes og samfundet forandres.

Tehuacán sweatshops – global produktion fra Mexico til Danmark

Fire timer syd for Mexico City ligger Tehuacán, et lokalt centrum for tekstilproduktion. Her ligger hundredvis af fabrikker, de såkaldte maquiladoras eller sweatshops, der fremstiller det tøj, vi danskere går i til hverdag. Vi møder familier, der enten ernærer sig som maquila-arbejdere eller som er blevet fyret og ikke længere må vise sig på fabrikken, fordi de var organiseret i en fagforening. Hvordan får man så livet til at hænge sammen? Vi bor hos familierne nogle dage og får et indblik i livet, som det udfolder sig for gamle og unge i byen. Vi taler med de ildsjæle, der arbejder for at forbedre arbejdernes rettigheder, og som kan hjælpe os med at sætte maquila-industrien ind i et større perspektiv. Vi tager ud for at se fabrikkerne og forsøger at mødes med en af direktørerne for at få en anden vinkel på maquila-industrien. Vi kommer forbi områdets marker og floder, der er farvet blå af overskudsfarve fra jeans-produktionen, og vi besøger en af de små pirat-sweatshops, der skyder op rundt omkring.

Oaxaca – kulturelt stop før dine egne fridage

Vi følges sammen til en af Mexicos smukkeste byer, Oaxaca, hvor vi skal bo omgivet af gamle huse og kolonial arkitektur. Her kan man opleve Maya-ruinerne i Monte Albán, med udsigt over den storslåede dal. Byen summer af politisk kreativitet, og der er gode muligheder for at besøge kunstnerkollektiver og slippe vores egne kreative kræfter løs i produktionen af politisk kunst.

Fridage – Tag til stranden, junglen eller pyramiderne

I Oaxaca tager vi afsked med hinanden, før I har tre fridage på egen hånd. I kan blive og nyde Oaxaca, tage til Stillehavskysten på badeferie eller besøge mayaruinerne i Palenque. I kan rejse i forvejen til Chiapas og besøge San Cristóbal i en mindre gruppe. Mærk efter, om I er til en stor gruppe eller gerne vil være lidt mere jer selv. I betaler selv transport og overnatning på fridagene.

San Christóbal de las Cascas – Politisk heksekedel

I San Cristóbal de las Casas, den gamle hovedstad i delstaten Chiapas, mødes vi igen. Byen er både et turistmekka og et regionalt handelscentrum: Her kommer de handlende ind fra oplandet for at sælge deres varer og købe, hvad de mangler. Man kan gå på opdagelse i de mange små gyder mellem farverige, gamle huse, eller handle i de mange boder med kunsthåndværk eller turistjunk på markedet, besøge museer, kirker eller blot nyde et glas friskpresset juice på en af de mange caféer. I San Cristóbal møder vi menneskerettighedsorganisationer, tænketanke og andre ngo’er, som særligt beskæftiger sig med bøndernes situation og kamp for bedre vilkår. Det var zapatisternes oprør i 1994, som pludselig satte San Cristóbal på verdenskortet, og zapatisternes kamp kan stadig mærkes som en nerve i byens liv. Vi bruger byen som base for at mødes med disse organisationer og høre deres analyser af situationen i Chiapas og Mexico generelt.
Oprørsbevægelsen fortæller os om deres arbejde, skoleprojekterne og den aktuelle situation i Chiapas. Vi hører om globaliseringens konsekvenser for Mexico og Chiapas: Hvorfor er mange mexicanere så vrede på USA, mens andre stræber efter at komme dertil hurtigst muligt? Og hvordan kan det være, at skellet mellem rig og fattig er så enormt i Mexico – og fortsat vokser? Vi bliver klogere på de mange brud på menneskerettighederne, der sker i Chiapas på grund af konflikten mellem zapatisterne og regeringen. Hvad kan man gøre for at løse den?

Zapatistiske landsbyer – Kampen for en anden verden

Fra byen rejser vi langt ud på landet for at bo i de zapatistiske landsbyer i Lacandonjunglen. Vi kører ind i junglen, mens vejene bliver mere og mere mudrede og ufremkommelige, og byen føles mere og mere som en anden verden. Først ankommer vi til et af de zapatistiske centre, hvor vi skal være nogle dage. Her får vi en sjælden mulighed for at mødes med talsmænd fra det regionale råd. De kan besvare vores spørgsmål og med egne ord fortælle om deres liv, vilkår og kamp for retten til selvbestemmelse. Zapatisterne har bl.a. oprettet deres egne skoler, sundhedssystem, landbrugsundervisning og kooperativer. Vi vil få mulighed for at besøge nogle af disse projekter og snakke med de mennesker, der driver dem. Vi sover måske i landsbyens skole, kirke, forsamlingshus – eller hvor der er plads til os. Vi sover i hængekøjer, kun beskyttet af myggenet. Om dagen mødes vi med folkene i landsbyen, fortæller om os selv og hører om livet i landsbyen. Og vi bidrager måske selv med et murmaleri, en skoletjans eller et kulturelt indslag. Oplevelserne hos zapatisterne fordøjer vi tilbage i San Cristóbal. Her har vi en dag til at shoppe på markedet eller nyde den sidste drink.

Mexico City – Magtens centrum

Rejsen slutter i Mexico City. Vi får mulighed for at mødes med de politiske partier, som har været med til at forme Mexico, som det ser ud i dag. Vi konfronterer politikerne med de spørgsmål, som har hobet sig op under de mange indtryk på rejsen. Så er der tid til den sidste tur på markedet, en slapper på hotellet eller et hurtigt besøg på Mexicos berømte antropologimuseum. Efter alle indtrykkene lander vi igen i Kastrup Lufthavn.

Betaling

Den pris, der er angivet i tilmeldingsformularen, dækker både rejser og højskoleophold (rejserne er kun en del af de fulde ophold på 24 uger om foråret og 18 uger i efteråret). Den andel af den samlede pris, som går til rejsen, indbetales særskilt, og du modtager information om dette i dit velkomstbrev inden opstart.

Læs mere om hovedfaget Verden Brænder.

Højskole i Mexico

Inkluderet:
• Fly København-Mexico city t/r
• Overnatning (med morgenmad inkl.)
• Lokal transport, alle indgange, besøg og andre programpunkter


Ikke inkluderet:

• Rejseforsikring
• Personlig medicin
• Eventuelle vaccinationer/malariaprofylakse,
• Øvrige måltider og personlige indkøb.
• Derudover er der 3 fridage på turen, hvor du selv skal dække udgifter (mad, overnatning og transport).

VB_Mexico11_193d1ebe

VB_Mexico11_10d5a81ab13f98

VB_Mexico11_123a07a

 

X