New York og Istanbul eller Tokyo, Kyoto, Istanbul og Nakskov

[two_thirds]

Højskole i New York og Istanbul eller Tokyo, Kyoto, Istanbul og Nakskov

New York

Hovedfaget Storbyens Puls rejser til New York, som er symbolet på en moderne global storby. The Wonder City – en by der har skabt en ny form for byliv – en mangfoldighed og energi man ikke finder andre steder i verden. Byen hvor skyskraberne opstod, og hvor meget af alverdens storbykultur stammer fra – jazzklubber, hip hop, hipstere og meget mere. Vi skal til kunstferniseringer i Chelsea, cykle over broerne, se street art i Lower East Side, besøge Urban Gardens i Brooklyn, på kunstmuseum i Queens, besøge udsatte byområder i Harlem. Og så skal vi ikke mindst møde newyorkerne, som kan fortælle om at bo i verdens mest intense storby – på godt og ondt.

I New York er gentrificering det helt store tema. Gentrificering er betegnelsen for den proces, hvor en bydel bliver mere hip, mere attraktiv og derfor dyrere at bo i. I praksis betyder det, at dem der har råd får bedre bydele (eller gør de?), og dem der ikke har råd til huslejestigningerne er tvunget til at flytte. Men hvad betyder gentrifikation for et områdes kultur? Hvordan påvirker gentrifikation et område som Harlem, hvor et kvarter der før næsten kun havde sorte beboere nu invaderes af hvid middelklasse, der besøger bydelen for at opleve en udtyndende autenticitet?

Vi går i dybden med denne proces i forskellige bydele – Harlem, Williamsburg, Bushwick og Greenpoint – og undersøger, hvordan bydelene på vidt forskellige måder påvirkes socialt, kulturel og økonomisk.

På den store rejse til New York skal vi bl.a.

– Rundt og se de vilde nye bygninger og de klassiske skyskrabere. Vi starter selvfølgelig med at tage op i Empire State Building og se ud over verden mest ikoniske by.
– En hel dag på cykel med en cykelplanlægger fra New Yorks Departement of Transportation.
– Se Street Art i Lower East Side – den sidste hippe bydel på Manhattan.
– Besøge Greenwich Village og se, hvordan et tidligere kunstnerkvarter er blevet til en millionærlandsby.
– Opleve bysociologiforelæsning på Columbia University.
– Få en tur rundt i Chelseas mange kunstgallerier med en kurator og høre om kunstneres vilkår i New York – vi studerer hvordan gallerier og kunstnere er rykket rundt fra SoHo, East Village til Chelsea for at finde nye ’autentiske’ områder af New York.
– Se Ground Zero og høre om hvordan 9/11 ændrede New York.
– Besøge graffitikunstnere i Harlem og høre om hvad hiphop og graffiti har betydet for de unges identitet i et hårdt område.
– Opleve Central Park med de lokale. Hvad betyder denne store grønne lunge for byens beboere og alle de besøgende?
– Besøge illegale immigranter fra Mexico for at høre om deres liv i New York.
– Tur til Queens for at besøge et kinesisk område. Hvad betyder ’etnisk tilhør’ i en verdensby som New York?
– Rundtur i Brooklyn med dansk byplanlægningsstuderende – hvad er hipster og hvad er ghetto?
– Opleve det hippe gå i byen-område; Meatpacking district. Et område der har været inspiration og forbillede for Kødbyen i København
– Besøg en urban garden i en ”food desert” i Brooklyn

Istanbul

Storbyens Puls tager til Europas største byområde – den tyrkiske metropol med omkring 18 millioner indbyggere og eneste storby, der ligger på to kontinenter. I Istanbul skal vi undersøge, hvad byens særlige historie og placering betyder for alt fra arkitektur, byplanlægning og livet i byen før og nu. Det handler om mødet og spændingerne mellem det europæiske og det mellemøstlige – og det moderne sekulære og det socialkonservative/religiøse. Istanbul er og har altid været et kulturelt og politisk mødepunkt og brydningsfelt mellem øst og vest.

Vi skal se på enorme arkitektoniske mesterværker som Aya Sofia fra den kristne byzantiske periode frem til 1453 og mægtige moskeer fra den muslimske ottomanske æra. Senere blev modernistisk arkitektur fra det 20. århundrede bygget som det moderne Tyrkiets manifestation af landet som et ’europæisk’ land, der havde gjort op med sin mellemøstlige baggrund. Siden 2001 har det socialkonservative parti AKP med præsident Erdogan været ved magten i Tyrkiet, og igen bygger man store bygninger med historisk mellemøstlig design – Istanbul er så spændende, for i byens arkitektur og nye bygninger kan man læse byens historie og aktuelle udvikling.

Gentrifikation, som er fænomenet hvor tidligere nedslidte boligområder i storbyer omdannes til hyper attraktive bydele, foregår også i Istanbul. Områder i den centrale del af byen, hvor fattige arbejdere tidligere boede, har i dag udviklet sig til hyggelige og kreative bydele fyldt med caféer, designshops og gallerier. Vi undersøger denne proces på ondt og godt, for godt nok er det samme proces, som er sket med Vesterbro i København og SoHo i New York, men i Istanbul er det sket mere råt. Mange beboere er blevet forvist fra deres boliger, da velhavende, kreative og turister rykkede ind.

Vi skal besøge gedekondo-områder i byens periferi, som er simple selvbyggerhuse bygget af tilflyttere fra landområderne, da urbaniseringen tog fart i Tyrkiet fra 1960’erne og frem til i dag. Nu rives de i stor skala, og der bygges nye højhusbyer, som Istanbuls forstæder nu mest præges af. Hvordan landsbyens normer og livstil er blevet en del forstadslivet, undersøger vi ved at besøge disse områder – og spørger de lokale, hvordan de ser forskellene mellem livet i storbyen og på landet.

Mød en række af lokale arkitekter, sociologer, kunstnere og byaktivister, der giver deres bud på denne helt unikke storby. Snak med sekulære tyrkere, der er bange for, at deres by og land bliver mere og mere religiøst og konservativt. Og mød de religiøse, der er glade for, at Tyrkiet igen er et land, hvor man fokuserer på den muslimske kulturarv og livsstil. Selvfølgelig skal vi også spise masser af skøn tyrkisk mad, ud i det tyrkiske natteliv – og måske en tur i tyrkisk bad, hammam, for at få ro i sjæl og krop efter hektiske dage i den kæmpe by.

Krogerup har lavet studieture til Istanbul og Tyrkiet siden 2003, så vi kender landet og byen særdeles godt. På grund af sikkerhedssituationen efter flere terrorangreb og kupforsøget i 2016 har vi holdt pause med ture derned. Vi mener, at det igen er helt forsvarligt at tage til Istanbul. Med på turene er Bjarne Hald og Mathias Findalen. Bjarne er hovedlærer på Storbyens puls og har læst urban sociologi i Istanbul og rejser til byen 5-6 gange årligt. Ved siden af sit job på Krogerup underviser Mathias i tyrkisk samfund på Københavns Universitet og DR’s Tyrkiet-ekspert. Så du kommer afsted med lærere, der kender byen indgående og løbende følger den politiske og sikkerhedsmæssige situation.

Tokyo/Kyoto, Istanbul og Nakskov

Tag med til verdens største byområde: Den japanske hovedstad Tokyo med sine godt 38 millioner indbyggere. Intet sted i verden bor så mange mennesker så koncentreret og her i en by, hvor alle har en levestandard, der gør, at man bruger storbyens mange muligheder. Tokyo er en forunderlig blanding af ’zen-steder’ med traditionelt japansk bymiljø og byliv – og ’neon-steder’ med hektisk og højteknologisk storbyliv, som man ikke finder andre steder i verden. Japan – og særligt Tokyo – er den vildeste blanding af nyt og gammelt, traditionelt og hypermoderne – en oplevelse uden lige, når man studerer megabyer.

Oplev bla.
• Tokyos highlights: Sensoji-templet, lysreklamerne i Shinjuku, verdens travleste forgængerovergang i Shibuya, udsigten fra 43.etage i Tokyos rådhus, spis på robotrestauranter og små lækre sushi-steder – og frem for alt oplev en by med 35 millioner, hvor der er liv døgnet rundt.

• En masse traditionelt japansk og højmoderne arkitektur. Japan har en stærk tradition for design og arkitektur, som har inspireret

• I Japan bor mange i lejligheder på helt ned til 15-20m2. Vi skal udforske denne form for micro-housing, for at diskutere om det er en løsning på boligmangel i danske byer

• Tokyo er vært for de olympiske lege 2020, og vi skal undersøge, hvad det betyder for en storby med sådanne mega-events. Vi kigger både på de olympiske anlæg og diskuterer med lokale, om hvordan Tokyo 2020 påvirker byen på både godt og ondt

• Bliv vist rundt i byens små lokalområder af unge japanere, der er tidligere elever på Krogerups internationale fag ’Crossing borders’. De er klar til at fortælle om hverdagslivet i Tokyo og Japan – og til at tage os med ud på restauranter og barer, så vi oplever bylivet fra det lokale perspektiv – og får den bedste japanske mad

• Vi skal besøge japanske arkitekter for at høre om, hvordan traditionel japansk arkitekturs fokus på træ kan være en inspiration for moderne byggeri i forhold klima-tilpasning. Mere byggeri i træ kan reducere co2 i atmosfæren og er derfor gavnligt for klimaet

• Vi skal bo to nætter på et capsule-hotel, for at opleve hvordan det er at sove i en ’kapsel’. Denne form for hoteller findes nærmest kun i Japan og er en cool oplevelse

• Japan har mange lavtlønnede immigrantarbejdere fra Sydøst-Asien. Vi skal undersøge, hvordan det er at leve og bo i Japan, når man er udlænding med de mindst attraktive jobs.

• Vi skal hænge ud i Harajuku, som er Tokyos mest stilekstreme område. Hver søndag klæder unge sig ud som space-dools, tyrolerpiger, Askepot osv. og går rundt i gaderne for at blive beskuet. Denne form for street-culture er helt unik for Japan

• Vi besøger den danske ambassade for at få et indblik i japansk politik og relationerne mellem vores lande. At forstå hvordan bypolitik fungerer, kræver også et indblik i den politiske kultur generelt. Og der er store forskelle mellem Japan og Danmark

• Tur til en onsen, som er et offentligt bad med vand fra varme kilder. Oplev hvordan japanerne bader nøgne i kønsopdelte fællesbade efter gamle traditioner – og ofte i meget smukt designede badehuse.

Besøg Edo-museet, som er Tokyos bymuseum. Her får vi en rundvisning, og får indblik i traditionel japansk byplanlægning samt Tokyos særprægede historie. Byen blev nærmest udslettet af et jordskælv i 1924, og derefter igen af bombninger i Anden Verdenskrig
Efter 10 dage i Tokyo tager vi bussen sydpå til Kyoto, hvor vi i tre dage skal udforske denne gamle japanske kejserby. Her er der fokus på at opleve de mest fantastiske eksempler på klassisk japanske arkitektur. Vi skal besøge templer og borge – og hænge ud bydelen Gion, som er et af de mest velbevarede gamle japanske bykvarterer med lave træhuse og masse af traditionelle restauranter og thehuse. Japans anden største by, Osaka, ligger bare en halv times kørsel fra Kyoto, så den besøger vi også og får rundvisning af lokale japanske tidligere Krogerup-elever.

For interesserede er der mulighed for at tage toget på en tur til Himeji – en god times togtur syd for Kyoto. Her skal vi besøge Japans mest imponerende og velbevarede samurai-borg Himeji-jo.

Betaling

Den pris, der er angivet i tilmeldingsformularen, dækker både rejser og højskoleophold (rejserne er kun en del af de fulde ophold på 24 uger om foråret og 18 uger i efteråret). Den andel af den samlede pris, som går til rejsen, indbetales særskilt, og du modtager information om dette i dit velkomstbrev inden opstart.

Læs mere om hovedfaget Storbyens Puls.

[/two_thirds]

[menu menu=”Rejser” depth=”0″ color=””][divider]

Efteråret ’19: New York og Istanbul.

Inkluderet: • New York 13 dage – Fly København – New York t/r, 11 nætter på hostel i New York, morgenmad, én fælles middag, studiebesøg • Istanbul (2019) 6 dage – Fly København – Istanbul t/r, 5 nætter på hostel, morgenmad, én fælles middag, studiebesøg

Ikke inkluderet: • Lokal transport • Måltider, der ikke er nævnt i programmet • Entréer, der ikke er nævnt i programmet • Rejseforsikring

Foråret ´20: Tokyo/Kyoto, Istanbul og Nakskov.

Inkluderet: • Tokyo (15 dage) – Fly København – Tokyo t/r, 14 nætter på hostel i Tokyo/Kyoto, morgenmad, bus til Kyoto t/r, én fælles middag, studiebesøg • Istanbul (6 dage) – Fly København – Istanbul t/r, 5 nætter på hostel, morgenmad, én fælles middag, studiebesøg Nakskov (2 dage) – tog til Nakskov t/r, 1 nat på vandrehjem, én fælles middag og program som beskrevet. Følg med her på hjemmesiden, hvor der løbende vil komme info om de nye destinationer.

X