[row]

Poul Erik Tøjner Foto: Isak Sidenius

Krogerup Højskoles nye sommerkursus Set Gennem Kunsten handler om at bruge kunstoplevelser til at få øje på sig selv, på sin samtid og på det, der rører sig. På den måde kan kunsten være med til at skabe tolerance mellem mennesker og dermed større respekt for hinanden, siger Louisianas direktør om kurset.

Direktøren for Louisiana i Humlebæk, Poul Erik Tøjner, glæder sig. Om kort tid dykker Louisiana, Krogerup og en masse højskolekursister nemlig ned i kunsten sammen. Og der er adskillige gode grunde til, at Louisiana og Krogerups Højskole har slået tanker, idéer og kunstinteresse sammen – og har skabt sommerkurset ”Set Gennem Kunsten”. “Helt fundamentalt, så er der et fællesskab mellem Grundtvigs højskoletanke, hvor man gør viden, oplevelser og dannelse tilgængeligt for et bredt udsnit af Danmarks befolkning – og så Louisiana, som blev skabt i efterkrigstiden for at gøre kunst og kultur mere tilgængeligt. Og lærdom er jo ikke kun noget man annammer på et isoleret loftsværelse – det kan også ske i en kollektiv proces”, siger direktøren for Louisiana, Poul Erik Tøjner.Et lokalt og globalt museum Han sidder på sit kontor i Louisianas baghave, med blikket vendt mod et solmættet Øresund – blot få hundrede meter nede af bakken fra Krogerup Højskole. Og alene naboskabet i Humlebæk gør et samarbejde oplagt, mener han.

[divider]


“Vi er både et internationalt, et nationalt og et regionalt museum. Men vi er jo også et lokalt museum,” understreger Tøjner. På bordet ligger det smækfyldte program for Set Gennem Kunsten, og det rummer navne som fx kunstner og pilot Simone Aaberg Kærn, forfatter og performancekunstner Madame Nielsen og lydkunstner Jacob Kirkegaard. “Det er lidt af et ”treat”, det her program, vi har lavet sammen”, siger han og fortsætter: “Deltagerne på kurset får det lidt som at have vundet i Lotto. Det er for mennesker, der interesserer sig for kunst, for samfundet og for deres egen væren en del af det. På Krogerup får de højskolekulturen – og så er Louisiana så at sige ”the icing on the cake”.”

Kunst er et åbent vindue til verden Set Gennem Kunsten giver deltagerne på kurset mulighed for at møde kunstnere, der fortolker liv og samfund. “Kurset åbner et vindue til den omgivende verden på en anden måde, end de andre vinduer vi har åbne i form af skærme på mobiler, computer og tv. Det åbner et vindue til at opleve, hvad det vil sige at arbejde med de forestillinger, tanker og fantasier, man har i hovedet. Hensigten med kurset er jo at lære noget om sig selv og om den tid, vi lever i. For det kan give os alle en større tolerance som mennesker,” siger Poul Erik Tøjner og nævner museets kommende udstilling Homeless Souls, som også er på kursusprogrammet.

“Udstillingen handler ikke om flygtningekrisen – men den udspringer af den. Den handler om begreber som eksil, hjemløshed, det at krydse grænser og ikke føle sig hjemme i sikkerhed. Så hvis man føler sig en smule hjemløs, så får man igennem sådan en udstilling et spejl, der fortæller en, at man ikke er alene. Det er blandt andet dét, som kunst kan tilbyde,” forklarer Poul Erik Tøjner.

Han har en drøm om, at deltagerne på Set Gennem Kunsten rejser fra Krogerup med en ny vinkel på kunst.

“Ideelt set håber jeg, at deltagerne oplever, at kunst og kultur handler om at give noget, at man stiller noget frem, der kan udfolde sig. At de på den måde føler sig oprustet på deres kulturelle sensibilitet,” siger Poul Erik Tøjner.

Der er stadig få ledige pladser på Set Gennem Kunsten, der foregår fra en 30. juni til 6. juli. Se hele programmet HER.

[divider]


[/row]