Martin Lidegaard på hjemmebane

Nyheder

I sidste uge fik vi besøg af Martin Lidegaard, der er vokset op som højskolebarn på Krogerup. Efter foredraget om verdens tilstand slog han et smut forbi elevbaren, Natkassen, til et spil bordfodbold og en snak med journalistik-eleverne Fie Hald Amelung og Caroline Ramsby om, hvordan det har formet ham at vokse op på Krogerup.


Martin Lidegaard i snak med Fie i Natkassen.

Tror du, at din opvækst som højskolebarn har påvirket dig politisk?
Det er der ingen tvivl om. Alle lærerne dengang var både fra den yderste højrefløj og den yderste venstrefløj. Derfor lærte jeg afsindigt hurtigt, at man kunne se perspektiver fra begge sider, og derfor er det ikke så underligt, at jeg landet på midten. Derudover lærte jeg at diskutere politik, fra da jeg var helt lille. Man diskuterede hele tiden politik her på højskolen, både samfundets store problemer og partipolitiske diskussioner. Så det har helt klart påvirket mig politisk.


Man kan ikke gå i Natkassen uden et slag bordfodbold.

Har du nogle gode anekdoter eller sjove historier fra tiden på Krogerup Højskole?
Der er mange gode historier. Jeg boede nede i et af lærerhusene med mine forældre og mine brødre. Min mor var enormt bekymret for, at vi blev voksne for tidligt. Der var altid kæmpe overvægt af piger på holdene dengang. Da vi blev 16 år eller deromkring, begyndte det at blive vanvittigt interessant for os at tage over på højskolen. De var jo en del år ældre end os. Derfor fik vi for en periode forbud mod at komme til fester på højskolen. Vi var nødt til at lade som om, vi var gået i seng for derefter at kravle ud ad vores vinduer, ned ad svalegangen og over til fest. Jeg har min far mistænkt for, at han godt vidste det, fordi han jo også selv var til festerne på Krogerup – han var jo højskolelærer her. Men så holdt vi os lidt under radaren på højskolen og så tilbage igennem vinduet og op i seng. Super sjovt!


Den tidligere udenrigsminister tog udfordringen fra eleverne op.

Du kommer ofte tilbage til Krogerup Højskole – hvad er det, der trækker?
Jeg er her én gang hos hvert hold! Det er ligesom at være hjemme igen. Men også fordi jeg synes, der ikke er noget publikum, der er sjovere end 100 unge mennesker. Klart mit favoritpublikum, da det er jer, som har fremtiden. I er i en alder, hvor I forstår alting, men samtidig kan man godt påvirke jer. Det er simpelthen den eneste grund. Jeg er fuldstændig overbevist om, at jeres generation gennemsnitligt er mere optaget af alle de her ting med klima end folk over 30. Men med god grund, kan man sige. Det er jo jeres liv, det handler om. Det er derfor, I også er et sjovere publikum at tale til, også selvom det handlede om klima og den slags her til aften.


Martin Lidegaard talte om, hvordan vi kan gøre verden til et mere bæredygtigt sted.

Har du nogle gode råd til nuværende eller kommende Krogerup-elever?
I skal tage Krogerup med i jeres hjerter. I skal sørge for at vælge de fag og valgfag, som I virkelig synes er spændende. Og så vil jeg håbe på, at I også vælger fag, som I kan bruge til at skubbe verden en lille smule i den rigtige retning med.

Tekst og foto: Fie Hald Amelung og Caroline Ramsby, elever på Journalistik og Medier, E17, Krogerup Højskole.

X