koekken

Køkkenet

Køkkenet på Krogerup Højskole

Vi tager gerne hensyn til ønsker om vegetarisk eller vegansk kost samt fødevareallergier.

Specielle diæter, så som Fodmap og lignende, kan vi desværre ikke imødekomme. Kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål.

Vores fokuspunkter i køkkenet er:

  • Sund og varieret kost
  • Økologi
  • Bæredygtighed

 

Økologi

Vi ønsker at tage ansvar i et miljømæssigt såvel som i et sundhedsmæssigt perspektiv. Vi startede derfor en større omlægning til økologi i vinteren 2016.
Et sådant tiltag tager tid, og vi begyndte derfor med at have fokus på vores basisvarer, så som mælkeprodukter, mel og gryn. I dag er vi rykket langt og bestræber os også på at købe så meget økologisk frugt og grønt som muligt.

For at vi kan få økonomi og omlægning til økologi til at hænge sammen, tænker vi dagligt følgende ind i vores madlavning så som:

    • Vi bruger sæsonens økologiske råvarer
    • Vi har to vegetardage ugentligt
    • Vi bruger flere grøntsager i vores kødretter
    • Vi arbejder på at undgå madspild og har blandt andet haft workshop-dage med eleverne og madkulturvirksomheden Rub & Stub (læs mere), der fokuserer på, hvordan man sammensætter lækre retter af rester.

Sund og varieret kost

Vi tænker især på smag, næring og variation samt de officielle kostråd, når vi udarbejder den ugentlige madplan. Vi serverer altid fiberrige salater og/eller grønt til hvert måltid. Vi benytter overvejende sunde fedtstoffer så som planteolier og nødder. Og så serverer vi fisk to gange om ugen.

Bæredygtighed

Et bæredygtigt fokus handler for os i køkkenet om en forandringsproces, hvor vi hele tiden sætter os nye mål. På nuværende tidspunkt gør vi bl.a.følgende:

  • Vi mindsker madspild ved en kreativ udnyttelse af madresterne; f.eks. bliver havregrødsrester til knækbrød/eller brugt i dej
  • Vi udnytter hele grøntsagen, f.eks. bruges grøntsagsstokken, der oftest smides ud, til suppe eller grøntsagspuré.
  • Vi bruger frokosttallerkner til alle måltider og undgår derved for stort madspild
  • Vi har en aftale med vores grøntleverandør om genbrug af emballage
  • Vi sorterer vores pap og glas fra vores affald. Og er i gang med at udfase brugen af klude, der udleder mikroplast
X