Rasmus byttede sit parcelhus og faste arbejde ud med livet som højskoleelev - Krogerup Højskole

[row]

Han var kørt sur i for meget arbejde, var bleg og stresset. Derfor tog Rasmus fri fra sit job i Forsvaret og stemplede ind i tilværelsen på Krogerup Højskole.

I stedet for at tage til Indien og dyrke yoga eller sygemelde sig tog Rasmus en pause på højskole. Det var august 2018, at han stemplede ud af Hæren og ind på Krogerupvej.
”Jeg havde kørt et par år med for højt arbejdspres og var tyndslidt. Jeg havde brug for at komme ned i et andet tempo og få en pause,” siger Rasmus, der er 29 år og bor i Frederikshavn.

Efter 9. klasse uddannede han sig til kok, men de seneste 8 år har han arbejdet i Forsvaret. Derudover har han sin egen virksomhed, hvor han arbejder med luftfotografi. Det var interessen for fotografering, der vidste ham vejen til Krogerup.

”Det var muligheden for at dygtiggøre mig inden for fotografiet, der især trak for mig. Det fotografiske, jeg har lært, er noget, jeg kan bruge resten af livet. Jeg var ude på tynd is en del gange, hvor både mine holdninger og udtryksformer blev udfordret. Jeg er mest til det håndgribelige og reportageagtige, og når folk så begynder at stikke deres hår ned i en balje med vand og tage billeder af det, så står jeg af. Jeg kommer ikke med det der kunstneriske syn, og når de andre var betagede af et billede, så stod jeg ofte og tænke, at det var noget utydeligt og overbelyst. Men det var sjovt, og jeg blev virkelig udfordret,” siger Rasmus.

Kom ud af boblen. Rasmus er vendt tilbage til arbejdet i Forsvaret nu og er glad for det. Men han beskriver også miljøet i Forsvaret som en boble, det var rart at komme ud af.

”At tage på højskole var også en mulighed for at komme udenfor hegnet og få et kig på det civile liv. Men jeg vidste ikke helt, hvad jeg gik ind til. Jeg havde troet variationen af elever var større. Jeg mødte primært en gruppe afgåede 3.G’ere på deres første sabbatår,” siger Rasmus. Det tog lidt tid for ham at vænne sig til. I begyndelsen af opholdet stod han op kl. 5.30, som han plejede og løb en tur og sad så og ventede på morgenmaden, der ifølge ham blev ”serveret op af formiddagen”. Det vil sige klokken 08.00.

”Da jeg kom ud over det, fandt jeg mig tilpas i et afslappet miljø. Jeg kunne godt være en del af det. Og det var det, jeg havde behov for: At tale om samfund, familie og diskutere holdninger. Jeg fik tid til at reflektere over det, vi alle står i. Og de andre var jo kloge og fornuftige unge mennesker, der havde en anden viden end mig. Jeg synes, det var en god udfordring på en rar måde,” siger Rasmus, der lærte at gå i seng to timer senere og stå to timer senere op. Nu hvor han er vendt hjem til hverdagen med mere end fuldtidsarbejde, kæreste, hus og barn kæmper han stadigvæk med at vende tilbage til sin gamle døgnrytme.

Udstationeret i Danmark. Fordi Rasmus som soldat er vant til at være udsendt og væk hjemmefra i længere perioder, var det ikke så svært at være væk fra datteren.

”Alle i familien bakkede op om, at jeg skulle have en pause. De kunne se, hvordan jeg blev blegere for hver dag, der gik. Og så fløj jeg hjem i flere weekender og var sammen med min datter. Og Skype-internetforbindelsen var meget bedre og mere stabil, end den er, når jeg er udsendt,” siger Rasmus, der fik ideen til at tage på højskole, fordi et par af hans kollegaer fra Forsvaret havde været glade for et ophold på en idrætshøjskole.

[divider]


Billedtekst: Billedet er fra studieturen, som højskolens fotohold var på til Palæstina og Israel. Fotograf: Kasper Palsnov

Udstationeret i Danmark. Fordi Rasmus som soldat er vant til at være udsendt og væk hjemmefra i længere perioder, var det ikke så svært at være væk fra datteren.

”Alle i familien bakkede op om, at jeg skulle have en pause. De kunne se, hvordan jeg blev blegere for hver dag, der gik. Og så fløj jeg hjem i flere weekender og var sammen med min datter. Og Skype-internetforbindelsen var meget bedre og mere stabil, end den er, når jeg er udsendt,” siger Rasmus, der fik ideen til at tage på højskole, fordi et par af hans kollegaer fra Forsvaret havde været glade for et ophold på en idrætshøjskole.

”Det har hjulpet enormt meget at få denne pause. Og jeg tror, at jeg er blevet mere tolerant overfor forskellige menneskesyn, holdninger og politiske overbevisninger. Jeg går i en boble i det daglige, hvor folk minder meget om hinanden. Folk på højskolen var det modsatte af, hvad jeg kommer fra,” siger Rasmus. Der mener han, har fået en indsigt i, hvad det er for nogle akademikere, der skal løfte vores samfund videre. ”Jeg har fået en enorm respekt for de mennesker, jeg har mødt. Og jeg forstår bedre årsagen til de holdninger, folk kommer med. Jeg synes, at folk skal tage på højskole uanset alder. Det er en unik måde at holde en pause i livet på. Hvor man kan få lov til at bevæge sig rundt i et kreativt miljø og møde nye mennesker. Sådan en pause skulle alle tage i løbet af deres karriere,” siger Rasmus.

[divider]


[/row]

X