Sommer i inspirationens tegn - Krogerup Højskole

[row]

Filminstruktør Martin Schmidt har altid forsøgt at trænge ind i inspirationens væsen, for hvor kommer den egentlig fra, inspirationen? Til sommer er begrebet inspiration omdrejningspunktet, når Martin over fire intense døgn tager pulsen på kulturen på kurset Sommer på Krogerup den 26.- 30. juni 2018.

Martin Schmidt er filminstruktør og forfatter, og når han ikke skriver eller laver film, underviser han Krogerups elever i filmproduktion. Martin står desuden bag det nye kursus ’Sommer på Krogerup’, som finder sted i juni måned på Krogerup. Kurset undersøger, hvad der sker i kulturens verden, og Martin glæder sig særligt til i fællesskab med kursister og foredragsholdere at diskutere og forsøge at indkredse inspirationens væsen.

Martin Schmidt har instrueret adskillige biograffilm og tv-episoder, bl.a. Rejseholdet, Ørnen, Nikolaj og Julie og Livvagterne. Som filminstruktør har han altid funderet over, hvor inspirationen til forskellige projekter kommer fra, og hvordan andre egentlig får inspiration i deres arbejde.

”Jeg har i mange år spurgt venner og bekendte, som arbejder kreativt, hvor de får deres inspiration fra, men de fleste svarede, at det var vilkårligt,” fortæller Martin. ”Jeg tænkte, at det skulle fandeme være løgn. Det må være muligt at komme det nærmere.”

Inspiration kan ’viljes frem’ Derfor satte han sig for at undersøge, hvordan forskellige fagligheder arbejder med inspiration, og det blev til bogen med den sigende titel ’Inspiration’, der er udkommet på forlaget Gyldendal. Gennem samtaler med 17 skuespillere, komponister, videnskabsmænd, forfattere, malere og andre folk fandt Martin ud af, at man faktisk godt kan tale om inspirationen.

”For mange kreative mennesker er inspiration noget, der kan ’viljes frem’. Den kommer, når man sætter sig ved skrivebordet eller stiller sig ved lærredet og åbner for sluserne. Det er de færreste, der beskriver inspirationen som noget guddommeligt eller som noget, der rammer udefra som et lynnedslag,” fortæller Martin.

Filosofisk tilgang En af de inspirerende personer, Martin taler med i sin bog, er forfatteren Ib Michael, der henter megen inspiration i sine rejser.

”Ib Michael har en mere filosofisk tilgang til inspirationen, og så henter han megen næring fra sine rejser rundt om i verden, hvor han tager mange noter og får idéer undervejs. Derfor glæder jeg mig også til, at Ib Michael skal åbne sommerkurset og tale om sit liv og sine rejser,” siger Martin.

[divider]


Filminstruktør Martin Schmidt på optagelser til filmen Kat med bl.a. Liv Corfixen, Charlotte Munck, Søren Pilmark og Martin Brygmann.

En anden, der medvirker i Martins bog, er filminstruktøren Nils Malmros, der kommer og taler om film og inspiration og fortæller om, hvordan hans eget liv afspejles i filmene. Derudover er dramatiker og forfatter Line Knutzon, journalist på Weekendavisen Poul Pilgaard, digter Mads Mygind, romanforfatter Stine Pilgaard, radiovært og kritiker Klaus Rothstein, journalist på Weekendavisen Asker Hedegaard Boye og lektor og Tænkepauseforfatter Stefan Kjerkegaard på programmet.

Filmens forunderlige verden Martin Schmidt står desuden for en aften i filmens forunderlige verden i samarbejde med den anden kursusleder, Bjarne Hald, der er cand.phil. i film- og medievidenskab, og som også underviser i film på Krogerup.

”Jeg ser meget frem til høre foredragsholderne, som repræsenterer en interessant forskellighed, og så glæder jeg mig rigtig meget til samtalerne med kursisterne, hvor vi får vendt oplæggene over en cocktail i parken,” siger Martin.

‘Sommer på Krogerup’ varer fire døgn og finder sted fra tirsdag den 26. juni til lørdag den 30. juni 2018.

Hvis du har lyst til at læse mere om kurset, kan du se det fulde program HER.

[divider]


[/row]

X