Symposium 2017 - Krogerup Højskole

[row]

Demokratiets udfordringer blev endnu en gang heftigt debatteret, da Krogerup Højskoles årlige symposium løb af stablen. Derudover høstede årets Hal Koch-prismodtager store klapsalver.

Af: Trine Egede, Karla Clemmensen og Amalie Pontoppidan, journalist-elever, Krogerup Højskole

I store sal på Krogerup Højskole er der stillet 200 stole frem til skolens årlige symposium. Salen fyldes af et forventningsfuldt publikum, alt imens panelet sidder klar til at kickstarte en debat om demokratiet i dag. Oplever vi lige nu populisme, eller er der tale om et folkeligt nybrud?

Salen er fuld af forventningsfulde elever og gæster, og dagens første panel er klar til at diskutere demokrati og populisme. Foto: Jakob Tanderup

Forstander Rikke Forchhammer griber mikrofonen og bruger en anekdote fra sin egen families historie til at belyse dagens emne, nemlig populisme. Forchhammers mor voksede op som jøde i London under 2. Verdenskrig og oplevede på tæt hold den diskrimination, som nazismen affødte. ”Det var sådan, jeg mærkede, at populisme kan blive farlig”, fortæller en berørt Rikke Forchhammer.

Hævede øjenbryn En klapsalve giver genklang i salen og ordet gives videre til dagens ordstyrer, Clement Kjersgaard, bladudgiver og tv-vært på ”Debatten”. Han træder hurtigt ind i sin velkendte rolle som debatordstyrer og spørger panelets deltagere, hvad de synes truer demokratiet. Første deltager i panelet, Søren K. Villemoes, journalist og debatredaktør på Weekendavisen, er hurtig til at vige udenom spørgsmålet og vender tilbage til velkomsttalen.

Dagens første panel består af mediefolk og debattører. Fra venstre ses Weekendavisens Søren K. Willemoes, sognepræst og forfatter, Sørine Gotfredsen, Politikens chefredaktør, Christian Jensen, Lea Korsgaard fra Zetland, lektor på RUC, Silas Harreby og Lisbeth Knudsen fra Mandag Morgen. Foto Anna Wilbour Hald Rasmussen.

Med hagen hvilende på hånden og hævede øjenbryn udtaler han: ”Jeg synes egentlig, at det er rigtig irriterende, at snakken om populisme ofte kommer til at handle om nazisme”. For ham fører populisme ikke nødvendigvis til forfølgelser, og begrebet i sig selv truer heller ikke demokratiet. Det er derimod de demokratiske instanser, som svækkes grundet globaliseringen; vi har ikke længere samme kontrol over blandt andet økonomi og integration.

Med disse ord er debatten skudt i gang, og panelets øvrige deltagere udtaler sig om samme emne. I panelet sidder Sørine Gotfredsen, som er journalist, forfatter og sognepræst, Silas Harrebye, lektor ved RUC og forsker i populisme og oprørsbevægelser, Christian Jensen, der er chefredaktør på Politiken, Lisbeth Knudsen, chefredaktør på Mandag Morgen og endelig Lea Korsgaard, chefredaktør på den digitale avis, Zetland.

Publikum er både højskolens elever og gæster udefra, som ivrigt tog del i dagens debatter. Foto Anna Wilbour Hald Rasmussen.

Eklatante krisetegn Der er delte meninger iblandt panelet, og især Jensen og Knudsen er uenige om, hvorvidt det danske demokrati er truet. Med en stolthed i stemmen udtaler Jensen, at ”demokratiet står stærkt, stolt og rankt”, alt imens Knudsen er dybt uenig: ”Jeg mener, at der er nogle helt eklatante krisetegn i Danmark”. Hun lægger vægt på, at tilliden til politikerne ikke er til at finde blandt danskerne.

[divider]


Eleverne Ejvind Brandt, Molly Maria Koch og Jakob Tanderup gav også deres bud på, hvad der truer vores demokrati i dag. Foto: Anna Wilbour Hald Rasmussen.

Derudover mener Lisbeth Knudsen, at demokratiet er i krise, fordi vi er blevet såkaldte ”politik-shoppere”.

“Vi køber ind forskellige steder, hvor det passer os, og hiver nogle holdninger ud af forskellige partier, som i virkeligheden fordufter. Hermed er hele ideen om det repræsentative demokrati, og tanken om, at vi skal forholde os til en samlet pakke, væk,” udtaler hun med en bekymret og alvorlig mine til publikum.

“Mark Zuckerberg fortjener at vinde Nobels Fredspris” Det er dog ikke kun Clement og paneldeltagerne, der styrer dagsordenen. Også folk blandt publikum er med til at sparke liv i debatten. Især medier, herunder sociale medier, er et gennemgående tema i publikums spørgsmål. En løftet pegefinger vipper utålmodigt i mængden, og en midaldrende dame rejser sig op og stiller et ledende spørgsmål; ”Skal man være på Facebook for at deltage i demokratiet?”

En latter breder sig i rummet, mens et rungende ”nej” er det brede svar fra panelet. Et festligt og muntert indslag melder sig herefter, hvor en mand fra publikum rejser sig op med en personlig hyldest til Facebook: “Jeg elsker Facebook. Jeg synes, at Facebook er den bedste opfindelse i verden. Faktisk i hele universet. Mark Zuckerberg fortjener at vinde Nobels Fredspris.”

Elever og gæster arbejdede sammen i grupper om at finde svar på de spørgsmål, som formiddagens panel havde stillet. Foto: Anna Wilbour Hald Rasmussen.

Efter debatten bliver vi delt ud i grupper af seks, hvoraf tre er udefrakommende og tre er nuværende elever på højskolen. Vi skulle tage stilling til seks spørgsmål, som panelet havde stillet os. Det var blandt andet spørgsmål om mediernes rolle i demokratiet, forskellen på nationalisme og fædrelandskærlighed samt hvordan vi kan forny demokratiet uden at skylle det gamle ud. Workshoppen var til for at klæde publikum på til den næste debat, hvor danske politikere udgjorde panelet.

Kontroversielle udtalelser I panelet sad Marie Krarup fra Dansk Folkeparti, Pelle Dragsted fra Enhedslisten, Uffe Elbæk fra Alternativet, Venstres Mads Fuglede og Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance. Debattens emner omhandlede alt fra maskeringsforbuddet til problematikkerne omkring skattely. Her kom publikums politiske holdninger til udtryk i form af småsnakken i krogene og små udbrud efter kontroversielle udtalelser hos panelet. Tiden fløj, og Kjersgaard måtte til sidst skynde for at få alle spørgsmål fra publikum med inden spisetid klokken 18.

Krogerups forstander, Rikke Forchhammer, overrakte diplom og buket til en glad Hal Koch-prismodtager, Olav Hesseldahl, der modtog prisen på vegne af hele holdet bag Ungdommens Folkemøde. Foto: Jakob Tanderup.

Efter maden blev skolens Hal Koch-pris tildelt Ungdommens Folkemøde, som er en organisation, der samler unge hvert år i september måned for at styrke deres demokratiske deltagelse. Prisen blev taknemmeligt modtaget af en af stifterne, Olav Hesseldahl.

Aftenen blev rundet af med et brag. Per Worm optrådte med sine sange og sjove anekdoter, som løftede stemningen i hele salen.

[divider]


[/row]

X