Tidligere Krogerup-elev udgiver fotobog - Krogerup Højskole

23-årige Frederik Danielsen, elev på Krogerup Højskoles fotolinje i efteråret ’16, udgiver i slutningen af september sin første fotobog, ‘Drenge’. Projektet, der tager udgangspunkt i Frederiks egen barndom og opvækst i udkanten af Sønderborg på Als, og som beskriver overgangsalderen fra barn til voksen, startede på Krogerup. “Ret stort af så ung en fotograf”, understreger foto-underviser Kasper Palsnov.

”Drenge skildrer den formative periode, som alle mænd har været igennem, hvor man får de første store erkendende følelser og de første hår på den.”
Sådan lyder indledningen til 23-årige Frederik Danielsens første fotobog ’Drenge’, der udkommer på forlaget Disko Bay 28. september.

– Det er helt vildt og overhovedet ikke noget, jeg havde regnet med eller turdet håbe på, fortæller Frederik med glæde i stemmen over telefonen fra Holland, hvor han netop er startet på den fireårige bacheloruddannelse i fotografi på Royal Academy of Arts syd for Amsterdam.
Bogen skildrer i tekst og billeder seks drenge i teenagealderen på Sydals med den ene fod plantet i børneværelset og den anden på fodboldbanen, på knallert, på marken eller bag cykelskuret på vej mod fremtiden og voksenlivet – og gengiver helt sublimt den stemning af utæmmede hormoner og stemmer i overgang, man også finder i gamle Nils Malmros-film eller i musikvideoen ’Human’ af Carpark North.
– Jeg håber, at man bliver suget tilbage til en tid, hvor man kan mærke de svedige håndflader, og hvor alt tøjet pludselig strammer. Men også en tid, hvor man midt i al uroen og nervøsiteten har mulighed for at drømme og tænke store tanker, siger Frederik, der selv har trådt sine barne- og ungdomssko i præcis de miljøer, han har foreviget.
Men bogen er ikke kun et portræt af de svære ungdomsår – den er samtidig et forsøg på at vise, at livet i provinsen og det såkaldte Udkantsdanmark sagtens kan rumme masser af gode barndomsminder og muligheder – langt fra storbyerne og verdens navler.
– Derfor har vi også valgt at holde releasen i Sønderborg, fordi det er udkanten, der skal fejres, og ikke storbyen, pointerer Frederik.

Uforløst energi forløst
Og selv om Frederik nu kan se frem til at kunne finde sin egen fotobog i boghandlere landet over, så stod det overhovedet ikke skrevet i stjernerne, at det var fotografiet, han skulle bruge sit liv på.

– Gennem hele gymnasietiden tænkte jeg ikke, at det var den vej, jeg skulle. Men jeg kunne et eller andet sted mærke, at jeg ikke ville på universitetet – samtidig med, at jeg havde en uforløst energi, jeg ikke kunne få plantet andre steder, siger Frederik, der efter en kort research på diverse højskoler blev draget af fotolinjen på Krogerup Højskole.
Og selv om han også havde gået på efterskole, så blev højskoleopholdet og undervisningen alligevel et vendepunkt for ham.

– Krogerup blev uden tvivl en vigtig del af det at turde hoppe ud i det. Selvfølgelig har det også handlet om at kunne gøre det – men for mig handlede det mest om at turde gøre det. Der er ingen i min familie, der har en kreativ åre – så højskoleopholdet var lige præcis det selvtillids-boost, jeg havde brug for, understreger Frederik.

På højskolen fik Frederik idéen til projektet om drengene fra sin hjemstavn. Efter Krogerup søgte han både ind på fotouddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus – og senere på fotoskolen Fatamorgana i København – men kom ikke ind. Alligevel slog det ham ikke ud, og derfor giver han også højskoleopholdet en stor del af æren for, at han er der, hvor han er i dag.
– Ja, det betyder, at jeg nu er her i Holland. Og at bogen er blevet til noget. Hvis jeg havde søgt ind på DMJX og fået afslag uden at have været på Krogerup, så tror jeg aldrig, det her med foto var blevet til noget, erkender han.
I stedet startede Frederik på KBH Film&Fotoskole, hvor idéen om bogprojektet fandt sin endelige form.

Plads til begejstring
Og Frederiks gamle underviser, Kasper Palsnov, der sammen med kunstfotograf Lotte Fløe Christensen er den ene del af lærerduoen på Krogerup Højskoles fotolinje, har svært ved at skjule sin begejstring.
– Ja, det er altså ret stort af så ung en fotograf, siger han med nordjysk underdrivelse i stemmen.
Han er heller ikke overrasket over, at det netop er Frederik, der nu kan kalde sig fotobogs-forfatter.
– På Krogerup begyndte han at finde sit eget sprog med fotografiet. Og så er han blevet god til at tænke enkelt og udvikle sit visuelle talent. Så selv om han ikke kom ind på nogle af de etablerede fotouddannelser herhjemme, så kan man jo sige, at det er ham, der alligevel ler sidst.

Alligevel understreger Kasper, at fotolinjen på ingen måder stiler efter at gøre eleverne til professionelle fotografer.
– Om eleverne fortsætter med fotografi efter højskoleopholdet, er ikke vigtigt for mig. Men selvfølgelig er det da dejligt, når der er en, der finder sit eget sprog og får lov til at vise det for omverdenen, siger foto-underviseren, der i skrivende stund overvejer at køre til Sønderborg d. 28. september for at lykønske sin gamle elev med projektet.

Du kan læse mere om Frederik Danielsens fotoprojekt her: Drenge

Du kan læse mere om fotolinjen på Krogerup Højskole her: Fotografi

 

X