Tilbring en sommeruge på Krogerup - Krogerup Højskole

[row]

Til sommer skal vi have fingrene i mulden med Aarstiderne, dykke ned i kunsten med Louisiana og blive klogere i selskab med Tænkepauser og 100 danmarkshistorier fra Aarhus Universitetsforlag. Du kan komme med, for der er fortsat få ledige pladser på kurserne.

Vi glæder os til en helt forrygende sommer på Krogerup, hvor vi i år lancerer to nye fantastiske kurser i samarbejde med vores naboer, Aarstiderne og Louisiana. Vi synes, det er vigtigt og rigtigt at knytte tættere bånd til de to spændende institutioner, vi bor side om side med, og derfor er vi så glade for og meget spændte på vores to nye kurser, Magiske Planter i samarbejde med Aarstiderne i uge 26 og Set gennem kunsten i samarbejde med Louisiana i uge 27. Vi har stadig vores nyklassiker Tænkepauser, som vi i år har givet et twist ved at udvide det gode samarbejde med Aarhus Universitetsforlag, så vi nu også har forlagets nyeste satsning, 100 danmarkshistorier, på programmet.

Vi indleder sommerens kurser med en magisk sommeruge i samarbejde med Aarstiderne, når vi genfinder naturens magi på kurset Magiske Planter i uge 26.

Natur, klima og bæredygtighed med Magiske Planter På Sankthansaften den 23. juni slår vi dørene op for årets første sommerkursus med et stort bål i haven, drinks, højskolesang og båltaler. På kurset Magiske Planter skal vi genfinde naturens magi i en fortryllende sommeruge med talks og workshops om bioetik, naturkærlighed, permakultur, klimahandling, økokunst, praktisk havebrug og jordforbindelse.

Vi får besøg af en lang række interessante folk, som skal gøre os klogere på vores forhold til naturen og klimakrisen. Vi skal møde den verdensberømte professor i geologi, Minik Rosing; Søren Ejlersen, kok og medstifter af Aarstiderne; Lea Korsgaard, chefredaktør for Zetland, tidligere medlem af Etisk Råd, Mickey Gjerris, der er teolog og bioetiker og beskæftiger sig med etiske aspekter af natur, dyr og klima; forfatter Liv Sejrbo Lidegaard, som skriver om menneskets forhold til naturen; Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og stifter af Kølster Malt & Øl; antropolog Cecilie Rubow, som forsker i naturkærlighed; initiativtagerne til ‘Forskernes Klimaopråb’, Gregers Andersen, Jens Friis Lund og Stefan Gaarsmand Jacobsen; kunstner Camilla Berner, som har en særlig interesse i natur, landskab og planter; økokritiker Torsten Bøgh Thomsen, der forsker i naturforståelse i H.C. Andersens forfatterskab og på kurset tager os med på en vandring i Krogerups park set gennem den danske forfatters romantiske natursyn – og Michelin-kok og økologisk landmand, Christian F. Puglisi, der vil tale om gastronomien som magisk og frigørende kraft.

Morgenbad, højskolesang og økologiske cocktails Hver eftermiddag er der workshops, hvor vi i mindre hold skal ud at sanke i naturen, lære om permakultur og spiselige blomster, lave en køkkenhave i vindueskarmen, bygge bivuak, lave mad over bål og skabe klimahandling i fællesskab. Workshops laves i samarbejde med Aarstiderne, Den Grønne Studenterbevægelse, GRO SELV, Bioteket og Haver til Maver. Vi skal også lave mad i fællesskab hos Aarstiderne en dag, hvor vi spiser sammen ved langborde i det grønne, og vi skal på besøg hos Kølster Malt og Øl på Krogerup Avlsgaard med efterfølgende ølsmagning i parken – og så skal vi naturligvis også starte dagen med morgenmad i Øresund eller yoga på plænen for de morgenfriske, synge højskolesange til morgensamling, vandre i skovene omkring Krogerup, mødes til fællessang om bålet og drikke økologiske cocktails i skumringen. Vi glæder os til en helt fortryllende sommeruge.

Du kan se det fulde program for Magiske Planter 23. – 29. juni 2019.

På Magiske Planter vil den verdenskendte geolog, Minik Rosing, tale om Jorden, et livsværk – om lyset, livet og naturen.

[divider]


Kurset Set gennem kunsten foregår både på Louisiana og Krogerup, som ligger i kort gåafstand.

Set gennem kunsten med Louisiana Vores andet nye spændende ugekursus hedder Set gennem kunsten, og vi glæder os til i samarbejde med Louisiana at dykke ned i kunsten og undersøge tidens store spørgsmål som migration, ulighed og menneskets forhold til natur. Vi skal møde Louisianas direktør, kuratorer og kunstformidlere, og med udgangspunkt i sommerens sansemættede og gribende udstillinger diskuterer vi kunstens evne til at portrættere samtiden og stille skarpt på aktuelle dagsordener, og vi får besøg af kunstnere, som fortæller om deres tanker og praksis. Vi skal blandt andet møde kunstner og pilot, Simone Aaberg Kærn, der taler om forholdet mellem krig og kunst, vi får besøg af fotograf Jacob Holdt, der med sine Amerikanske Billeder vil perspektivere Louisianas store kommende fotoudstilling, Generation Wealth, om overflod og materialisme i det amerikanske samfund, vi skal opleve en lydperformance af den anerkendte danske lydkunstner, Jacob Kirkegaard, og så skal vi med til en helt særlig samtale, nemlig mellem de to kunstnere Ursula Reuter Christiansen og Bjørnstjerne Reuter Christiansen fra kunstnergruppen SUPERFLEX. Ursula og Bjørnstjerne er mor og søn, og på kurset vil de to – på hver sin måde politiske – kunstnere tale sammen om forholdet kunst og politik og om forbindelsen mellem liv og værk.

Verdenspremiere og politisk debat Kurset byder også på en vaskeægte verdenspremiere, nemlig en koncert med forfatterne Suzanne Brøgger & Madame Nielsen, der beskriver sig selv som adelen i dansk litteratur og tillige chantøser, som har fundet sammen i en kvartet, der vil gøre jazzhistorien dansk. På repertoiret er en række af det tyvende århundredes kvindelige jazz-standards, som Madamen og Baronessen hver for sig og i fællesskab har skrevet nye tekster til, fra kærlighedens blå toner til protestsange for det 21. århundrede. Med sig på scenen har de to af dansk jazz’ store yngre stjerner, pianisten og mangeinstrumentalisten Simon Toldam og bassisten Nils Bosse Davidsen.

Vi skal også diskutere kunstens rolle i samfundet i selskab med de to museumsdirektører Poul Erik Tøjner fra Louisiana og Mikkel Bogh fra Statens Museum for Kunst, der i debat med Uffe Elbæk fra Alternativet og Merete Scheelsbeck fra Konservative vil nærme sig spørgsmålet fra vidt forskellige perspektiver. Vi skal også bag om Louisianas litteraturfestival i selskab med festivalleder Christian Lund og selv dyrke kunsten i workshops under åben himmel, hvor vi går på opdagelse i naturen med kameraet eller tegneblokken ved hånden. Workshops på kurset afvikles af Louisianas kunstformidlere og Krogerups to fotolærere, fotokunstner Lotte Fløe og fotograf Kasper Palsnov, der i samarbejde med formidlingschef på Louisiana, Elisabeth Bodin, får os sikkert igennem ugens program.

Du kan se hele programmet for Set gennem kunsten 30. juni – 6. juli 2019.

Tænkepauser og 100 danmarkshistorier Igen i år inviterer Krogerup i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag til en forrygende og sansemættet sommeruge. Vores klassiske kursus får i år tilført ny energi og perspektiv i form af forlagets nye satsning, bogserien 100 danmarkshistorier, så man nu kan blive klogere på både samtid og fortid i det nye indholdsmættede kursus. Kurset indledes af dr.phil. og historiker Bo Lidegaard, der foruden at være forfatter til en af de 100 danmarkshistorier og del af styregruppen bag projektet også er en rigtig god ven af Krogerup. Bo Lidegaard er opvokset som lærerbarn på højskolen, og både han og vi glæder os til samarbejdet om kurset.

Derudover kan du møde fremtrædende forskere, historikere og formidlere, bl.a. professor og forfatter Ulrik Langen, Ulla Tofte, der er direktør på M/S Museet for Søfart, som vi besøger på kurset, og historiker Peter Bejder, der er redaktør og idémanden bag 100 danmarkshistorier. Tænkepauserne udforsker i år bl.a. kreativitet, byen og begrebet ro, og så kan du også komme tæt på Tove Ditlevsens liv og værk med forfatter Dy Plambeck, være med til åndelig vinsmagning med Poul Pilgaard og til intimkoncert med sanger og sangskriver, Aksglæde. Til at tage os godt igennem ugen – og sørge for god stemning og ikke mindst en cocktailbar i særklasse – har vi vores to vidunderlige lærere, filminstruktør Martin Schmidt og Bjarne Hald, der nu er tilbage igen på det kursus, han i sin tid var med til at gøre til et af Krogerups mest elskede ugekurser.

Du kan læse mere og se hele programmet for Tænkepauser den 7. – 13. juli 2019.

Vi glæder os til at se jer på Krogerup til sommer!

[divider]


[/row]

X