Magiske Planter – naturoplevelser og havebrug på Krogerup

05jul10:00Magiske Planter – naturoplevelser og havebrug på KrogerupVær med til en skøn og sanselig uge på Krogerup, hvor vi skal ud i det grønne sammen, dyrke haven og få oplevelser i naturen.

Program

5. jul. kl. 15.00 – 11. jul. kl. 10.00

Pga. corona-situationen kan vi fortsat ikke holde åbne arrangementer. Vi glæder os til at se jer igen på Krogerup. Hold øje med hjemmesiden for mere info.

Vær med til en skøn og sanselig uge på Krogerup, hvor vi skal ud i det grønne sammen, dyrke haven og få oplevelser i naturen. Magiske Planter er et praktisk kursus, hvor du får jord under neglene og masser af ny viden, du kan tage med hjem til din egen have eller baggård.

Vælg mellem workshops om biodynamik; køkkenhave og madlavning; sansning i naturen; biodiversitet og artskendskab; friluftsliv, hvor vi tager på eventyr i naturen og grønne byliv med fokus på byhaver, hvor vi skal lære at dyrke i vindueskarmen og på altanen, så vi gør byen grønnere.

Vi får også besøg af naturformidler Vicky Knudsen, der vil gøre os klogere på dyrene i dansk natur og lave en live-udgave af tv-programmet 3 dyr, 2 hold, 1 døgn. Vi tager på en heldagsudflugt til enten Gurre Sø med skønne naturoplevelser og et besøg i Gurre Slotsruin, eller Melby, hvor vi besøger Nanna Thomsen og Christopher Lieblein Lundgren, der forpagter Andelsgaardes første gård, Lerbjerggård. På Lerbjerggaard hjælper vi til i markerne og høster lidt grønt med hjem til Krogerups køkken.

Vores gode samarbejdspartnere fra ’Bloom – festival om natur og videnskab’ sørger for tankevækkende input med to Tankefrø, hvor forfattere, landskabsarkitekter, biologer og kunstnere belyser forskellige naturfænomener.

Vi skal selvfølgelig også morgenbade i Øresund, gåture i Krogerups smukke skove, ligge helt stille i græsset og lytte til fuglene, synge højskolesange, på markvandring, til økologisk ølsmagning, lave bål, se på stjerner og drikke økologiske cocktails, mens vi lytter til musik i parken. Det bliver intet mindre end magisk!

WORKSHOPS
Du vælger både en Workshop A og Workshop B, så der er mulighed for at prøve forskellige værksteder og få flere nye oplevelser i ugens løb. Fælles for de forskellige workshops er, at alle kan være med.

BIODYNAMIK // Klaus Loehr-Petersen
Du kender til økologi og måske også permakultur og har sikkert hørt noget om biodynamik. Det bliver ofte forbundet med ’måne og stjerner’, med kohorn og specielle metoder. Mange forbinder det også med en mere frugtbar muldjord, sundere mad, mere smag og bedre energibalance. I denne workshop vil vi gå i dybden og i højden i det alsidige univers, som biodynamiske landmænd, forskere og ernæringsfolk arbejder i. Bio-dynamik betyder livs-kraft, og det er netop ’den røde tråd’ i workshoppen. Vi ser på kompostering med lægeurter, røring af kiselpulver i hvirvelvand, køer og større biologisk mangfoldighed i Aarstidernes marker, musik til grøntsagsfrø, ’empatisk madtest’, krystalbilleder af livskraft, test af vitalitet med agurker, såning og høst efter astronomiske forhold, opbygning af humus i jorden og CO2-binding fra luften. Biodynamik er ret vildt – og du bliver sikkert vild med det efter denne workshop.

FRA JORD TIL BORD // Sally Nordlund Andersen og Amalie Dynnes Ørsted
Workshopsporet handler om økologisk køkkenhave og plantebaseret madlavning og strækker sig over to workshops. Workshop A er en haveworkshop for nybegyndere eller erfarne havefolk, der gerne vil vide mere om det grundlæggende elementer omkring dyrkning af køkkenhave. Deltagerne får inspiration gennem dialog og konkrete øvelser, hvor vi blandt andet skal undersøge jordtekstur, lave haveplaner og måle på biodiversitet. På workshop B skal vi i udekøkkenet og udforske de kulinariske muligheder i at lave vegetarisk mad. Med udgangspunkt i de grøntsager og urter, der kan høstes i haven, lærer vi at gøre maden smagfuld, lækker og varieret. Vi arbejder med det fælles måltid og hjælper hinanden med opgaverne, hvorfor workshoppen også henvender sig til både nybegyndere og garvede køkkenfolk.

SANSNING OG NATUROPLEVELSER// Ida Nielsen Langendorf
På denne workshop skal vi lære at sanse, møde og forstå vores forhold til natur. Igennem konkrete møder med naturen i Krogerupområdet skal vi i fællesskab nærme os en forståelse af, hvordan man oplever natur anno 2020. Vi vil på workshoppen bevæge os, skrive om vores naturmøder, blive bevæget, lege og udfolde et lokalt naturmøde. Denne workshop er for dig, der har lyst til at fordybe dig i farverne i skovbunden, billerne på bladene, kravle med alle de små dyr i skovbunden og lære at se ting du måske overser når du iler igennem skoven. Denne workshop er for dig, der drømmer om at starte en ny nærværende naturpraksis hvor du lytter, ser, oplever naturen når du går igennem skoven.

MOUNTAINBIKE // Marcus Vincent Frostholm
Mountainbiken giver mulighed for en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Med sine bredde dæk og affjedring kan den køre steder hvor man normalt ikke kan komme med cyklen. Workshoppen vil tage udgangspunkt i at introducere oplevelsen af at køre på cykel gennem et kuperet terræn i en dansk bøgeskov med alt hvad det indebærer af teknik, fokusering og friluftsliv. Oplev Krogerup skovene og omegn samtidig med at pulsen kommer op. Krogerup stiller basisudstyr til rådighed, men tag gerne egen cykelhjelm med.

KAJAK / Marcus Vincent Frostholm
Med 8500km kyststrækning er havkajakken et fantastisk fartøj at gå på opdagelse i langs Danmarks kyster. Workshoppen handler om at få en god oplevelse på vandet og blive klogere på kajakken og dens muligheder samt lære noget teknik der gør det så meget lettere og sjovere at ro kajak. Krogerup stiller basisudstyr og våddragt til rådighed. Deltagelse kræver, at man føler sig tryg i vandet, da der altid vil være en risiko for at falde i, når man er på vandet.

MIKROEVENTYR // Marcus Vincent Frostholm
Et mikroeventyr er en billigere, enklere og kortere form for eventyr der kan finde sted i dit lokalområde. En komprimeret version af det store eventyr. Denne workshop vil give dig de grundlæggende færdigheder, så du kan tage på tur med overnatning. Vi vil udforske mikroeventyrets muligheder og få noget viden og den nødvendige praktiske erfaring der gør det nemmere at tage skridtet og komme på tur. Eksempelvis vil vi benytte os af forskellige teknikker til at tænde bål samt kigge på alternative overnatningformer i forhold til at tilbringe en nat under åben himmel. Workshoppen vil hjælpe dig med at tage det første skridt.

BIODIVERSITET // Peter Friis Møller
På denne workshop stiller vi skarpt på den biologiske mangfoldighed i verden omkring os. Peter Friis Møller vil formidle biodiversitet i øjenhøjde og knytte naturforståelsen op på naturen omkring Krogerup. Der vil være gåture i skoven med tid til artsbestemmelse og artsnørderi. I Workshop B leder Peter Friis Møller en heldagsudflugt til Fuglereservatet Rungstedlund. Her er der mulighed for at studere det rige fugleliv og blive klogere på de forskellige biodiversitetsfremmende tiltag.

JORDFORBINDELSE I BYEN // Livia Urban Swart Haaland
På denne workshop sætter gartneren Livia fokus på dyrkning og grønne fællesskaber i byen med udgangspunkt de projekter, som hun har været med til at
skabe, nemlig tagfarmen ØsterGro og fødevarefællesskabet FællesGro. Med fortællinger og jord under neglene, bliver vi på workshoppen sammen klogere på,
hvorfor og hvordan vi får mere jord i hovedet og grønt i maven – også selvom vi bor uden egen have. Vi skal lære at dyrke i vindueskarmen, på altanen, høste urter og frø og genanvende vores organiske affald. Alle er velkomne, både de helt ‘grønne’ og de mere garvede.

Tilmelding til efterårets arrangementer åbner i august. Hold øje med vores events på krogerup.dk

Kursusledere: Ida Nielsen Langendorf og Sarah Hellebek

PRISER: (05.07.20 – 11.07.20, uge 28)
– Enkeltværelse 5.750 kr.
– Dobbeltværelse 4.750 kr.
– Dagelev 4.000 kr.
– Studerende 2.500 kr.

PROGRAM

SØNDAG DEN 5. JULI
16:00 Dørene åbnes for indkvartering
17:00 Velkomst
18:00 Aftensmad
19:30 ‘Klima! Corona! Krise! Kunsten slår igen, når verden går amok’, litteraturkritiker Klaus Rothstein åbner kurset.
21:30 Vi runder første dag af med en quiz i parken

MANDAG DEN 6. JULI
09:30 Morgensamling
10:00 Workshop A
12:30 Frokost
14:00 Workshop A
16:30 Markvandring på Aarstidernes smagsmarker med Søren Ejlersen
18:00 Aftensmad
19:30 Vi tænder bål og synger sange fra højskolesangbogen

TIRSDAG DEN 7. JULI
09:00 Morgensamling
10:00 Workshops A
12:30 Frokost
14:00 Biolog og naturformidler Vicky Knudsen fortæller om naturen i Danmark. Vicky Knudsen er blandt andet kendt fra sin medvirken i TV2 programmet “1 døgn, 2 hold, 3 dyr”. Efter oplægget skal vi med inspiration fra tv-programmet ud i parken og finde arter, der lever i den omkringliggende natur.
18:00 Aftensmad
19:30 Festivalen BLOOM inviterer til samtaleformatet Tankefrø, hvor eksperter og praktikere mødes i en udveksling af forskellige fagligheder og erfaringer.

ONSDAG DEN 8. JULI
09:00 Morgensamling
10:00 Vi pakker picnickurve og drager på udflugt hele dagen. Der er mulighed for enten at se Gurre Slotsruin og lære om naturen på en gåtur om Gurre Sø ført an af Peter Friis Møller eller besøge Lerbjerggaard i Melby, der drives af det unge par Nanna Thomsen og Christopher Lundgren. De forpagter den første gård, der ejes af bevægelsen Andelsgaarde – et fællesskab, der ønsker at opkøbe og samarbejde om at dyrke landbrugsjorden i Danmark på en bæredygtig måde.
18:00 Aftensmad
19:30 Open Air filmvisning

TORSDAG DEN 9. JULI
09:00 Morgensamling
10:00 Workshop B
12:30 Frokost
14:00 Workshop B
16:30 Badetur i Øresund
18:00 Aftensmad
19:30 Festivalen BLOOM inviterer til samtaleformatet Tankefrø, hvor eksperter og praktikere mødes i en udveksling af forskellige fagligheder og erfaringer

FREDAG DEN 10. JULI
09:00 Morgensamling
10:00 Workshop B
12:30 Frokost
14:00 Fremvisninger af workshops i parken
16:00 Festforberedelser
18:00 Velkomstdrink
18:30 Festmiddag

LØRDAG DEN 11. JULI
09:00 Morgenmad
10:15 Vi siger farvel under bøgen

Tid

(Søndag) 10:00(GMT+00:00)

Sted

Krogerup Højskole

Other Events