Venligboerne modtog Hal Koch-prisen

Nyheder

Hal-Koch-pris

(Foto: Stine Riisgaard Rasmussen, foto-elev på Krogerup Højskole).

Årets store symposium var en kæmpe succes med ca. 200 deltagere, der dannede en flot og livlig ramme, da Venligboerne modtog Hal Koch-prisen om aftenen.

Bevægelsen Venligboerne har modtaget den demokratiske hæder Hal Koch-prisen, og det var en anerkendelse, som lynhurtigt blev delt med 80.000 andre danskere af Venligboernes repræsentant Søren Bredal.

”Det giver selvfølgelig en enorm stolthed at have båret projektet hertil, men Hal Koch-prisen ser vi som en påskyndelse af alt det arbejde og den venlighed, som alle de cirka 80.000 venligboere har givet. Jeg modtager prisen på vegne af alle og bøjer hovedet i respekt, for det er virkelig noget, vi er beærede over”, siger Søren Bredal.

Det er Krogerup Højskole, som uddeler den årlige Hal Koch-pris, og det var en af højskolens nuværende elever, der havde nomineret Venligboerne, og som derfor også fik lov at begrunde prisen:

”Venligboerne skaber dialog mellem nye og gamle borgere. Bevægelsen er et eksempel på, at borgerne evner at tage et initiativ og ansvar, når staten ikke løfter sin opgave. Venligboerne har en flad struktur. Alle kan være med, hvis de vil. Det handler om aktivt medborgerskab, og er et eksempel på, hvordan demokratiet i hverdagen fungerer. Og det flugter fuldstændig med Hal Koch-prisens værdier”, fortæller elev Sally Kamille Liversage.

Det var en begrundelse, som Søren Bredal tog til sig.

”Man står med meget stor ydmyghed over for alt det, som Hal Koch-prisen står for. Og at højskolen på den baggrund har peget på os, er jo bare helt fantastisk”, siger Søren Bredal.

Svært valg

På Krogerup Højskole, som uddeler prisen, har det været en svær beslutning at vælge Venligboerne, for der var mange stærke og meget forskellige kandidater til prisen.

”I sidste ende faldt valget på Venligboerne, fordi vi synes, de fortjener stor opmærksomhed, så vi alle kan blive venligboere”, fortæller højskolens forstander Rikke Forchhammer.

Venligboerne er en bevægelse, som blev startet af en lille gruppe vendelboere og siden har vokset sig til en stor flydende organisation med omkring 100 forskellige Facebook-grupper. De arbejder for en generel lavpraktisk venlighed i det nære; som at gå med naboens hund eller give plads i køen i supermarkedet. Men det seneste år er Venligboerne især blevet kendt og omtalt gennem deres hjælp til mange flygtninge.

”Vi eksisterede jo i små to år med et par hundrede medlemmer, men da vores flygtningehjælp blev skabt, voksede vi til cirka 80.000 medlemmer på under et år”, siger Søren Bredal, som nævner at denne dag med Hal Koch-prisen næsten er bevægelsens årsdag, efter de fik navnet Venligboerne Flygtningehjælp.

Bevægelsen har nu også bredt sig til Storbritannien, Sverige, Norge og Østrig.

Prisen uddeles på mandag i forbindelse med Krogerup Højskoles årlige demokrati-symposium, hvor finansminister Claus Hjort Frederiksen, chefredaktør Christian Jensen, politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll, direktør Jacob Mchangama og mange andre kommer.

Læs mere på: https://krogerup.dk/korte-kurser/symposium/

Tidligere Hal Koch-pris-modtagere

2005 Clement Kjærsgaard

2006 Svensk Indvandrerblad

2007 Liberalisterne

2008 Camp X

2009 Dansk og norsk PEN

2010 Professor Eva Smith

2011 Trampolinhuset

2012 Jens Stoltenberg, Norges statsminister

2013 Jesper Tynell, journalist

2014 Knud Foldschack, advokat

Hal Koch-udvalget

• Eva Smith, juraprofessor og tidligere prismodtager

• Lars Bo Kaspersen, professor og institutleder på Institut for Statskundskab

• Lars Koch, Hal Kochs barnebarn og Senior Politikrådgiver hos IBIS

• Julie Rask Fischer og Rebecca Margolinsky fra Krogerups elevforening

• Sigrid Dahl, lærer, og Rikke Forchhammer, forstander på Krogerup Højskole

symposium1000

X