Krogerup rejser til Sydafrika - Krogerup Højskole

[row]

Fra 2019 skal Krogerups Verden Brænder-elever undersøge social aktivisme og solidaritetsarbejde i et af verdens mest ulige lande; Sydafrika.

Hovedfaget Verden Brænder er netop vendt hjem fra rejse til Burma og Thailand, men fra foråret 2019 skal eleverne for første gang med på rejse til Sydafrika. Sigrid Dahl, der er lærer på Krogerup, rejste i efteråret rundt i landet for at tale med en hel masse lokale aktivister og planlægge den kommende rejses indhold.

-Sydafrika er et vildt interessant land med en stor tradition for sociale bevægelser, som vi kan lære rigtig meget af. På vores tur skal vi undersøge, hvorfor Sydafrika er blevet et af verdens mest ulige lande, og vi skal se nærmere på de kampe, som de sociale bevægelser kæmper i Sydafrika i dag, fortæller Sigrid.

Sabelo kæmper imod kulminens ødelæggelser af lokalsamfundet. Her viser han, hvordan et helt område gravet op, så det nu ikke længere kan dyrkes af landmændene.

Seje aktivister Og der er mange kampe, der bliver kæmpet i Sydafrika lige nu; kampen mod korruption, dårlig uddannelse, virksomheders forurening, kampen for jord og bedre boliger i de tidligere townships – og mange andre aktuelle kampe.

-Der sker helt vildt meget i Sydafrika lige nu. Der er stor social og økonomisk ulighed, som befolkningen kæmper imod. Vi skal sammen blive klogere på situationen for den sorte befolkning og blive inspireret af, hvordan seje aktivister kæmper for et mere demokratisk og retfærdigt samfund, siger Sigrid.

[divider]


FeesMustFall demonstrerer.

Solidaritetsarbejde og alliancer Forbindelserne mellem Sydafrika og vores del af verden af mange. Arbejdsvilkårene for arbejdere, der producerer vin og frugt til danske supermarkeder, er rigtig dårlige, og dermed er der ifølge Sigrid rig mulighed for at lave solidaritetsarbejde og alliancer i mødet med lokale sydafrikanske aktivister, hvor de danske elever kan støtte deres kamp for demokrati fra Danmark.

Rejsen går til Cape Town, Soweto og Durban, og undervejs mødes holdet med en lang række aktivister, som kæmper for bedre vilkår, lige fra unge, som kæmper for klimaet og folkesundheden ved hjælp af byhaver, hvor de dyrker økologiske grøntsager, der bl.a. bruges i folkekøkkener på de lokale sundhedsklinikker til LGBT+-personer som kæmper for rettigheder og beskyttelse i et land, hvor homoseksuelle og transpersoner udsættes for både diskrimination og overfald. Eleverne skal også besøge et kunstnerkollektiv, som bruger musikken til at gøre folk i de sorte slumområder politisk aktive og engagerede, og løbet af turen vil der også være homestays hos lokale aktivister, hvor eleverne kommer ud og bor lokalt for at få et indblik i levevilkårene.

Læs mere om rejsen her

[divider]


[/row]

X