UNDER ÅBEN HIMMEL

– udeliv, magiske naturmøder & øjenåbnende foredrag

På Krogerups natur- og friluftskursus Under Åben Himmel skal vi sammen blive klogere på biodiversiteten omkring os – både på land og til vands. Ved tilmelding vælger du en af fem livfulde og inspirerende workshoplinjer i kajak, vandring, pileflet, køkkenhavedyrkning eller naturforvaltning.

Udover din workshoplinje skal vi lære om svamperiget, tangen i de danske farvande og de truede danske sommerfugle. Og vi skal tage del i en bioblitz i Nationalpark Kongernes Nordsjælland, hvor vi finder og registrerer arter omkring Krogerup. Bioblitzen byder også på lyslokning og flagermusvandring i nattetimerne.

På Under Åben Himmel får vi desuden besøg af forfatter og journalist Johanne Mygind, der fortæller om skandalen på Cheminova i Vestjylland, antropolog Cecilie Rubow der beretter om sit igangværende forskningsprojekt om vaner og økologisk etik, og forfatter Liv Sejrbo Lidegaard der læser højt fra og fortæller om sin nye digtsamling ‘Manna’, der undersøger, hvordan vi påvirkes af årstider og landskaber.

I løbet af ugen tager vi også på trævandringer i Krogerups park, på sanketure i landskaberne omkring højskolen, og vi kaster os ud i Øresunds bølger. Alt sammen tilsat højskolesang, fugletur ved solopgang, cidersmagning, bålaftener, tur til Louisiana, måltider med friske råvarer fra lokale producenter, nye bekendtskaber og samvær på tværs af generationer.

Kursusledere: Sarah Hellebek, Anna Stavenuiter og Marcus Vincent Frostholm

UNDER ÅBEN HIMMEL // uge 28, 2025 (søndag d. 6. juli til lørdag d. 12. juli 2025)

Kontakt os

+45 49 19 03 80

kontoret@krogerup.dk

Krogerupvej 13, 3050 Humlebæk

Praktisk

UNDER ÅBEN HIMMEL // uge 28 2025 (søndag d. 6. juli til lørdag d. 12. juli 2025)

Kursusledere: Sarah Hellebek, Anna Stavenuiter og Marcus Vincent Frostholm

PRISER:

– Delt dobbeltværelse: 5.595 kr.
– Under 26 år el. studerende – delt dobbeltværelse: 2.795 kr.
– Enkeltværelse: 6.595 kr.
– Dagselev (uden overnatning): 4.995 kr.

Medlemmer af Danmarks Naturfredningsforening og Andelsgaarde får 350 kr. i rabat på kurset (denne medlemsrabat kan ikke kombineres med studerendepris). Oplys medlemsnr. ved tilmelding.

(OBS: Der kan gå flere dage, fra du har modtaget en ordrebekræftelse på mail, før beløbet hæves fra din bankkonto).

Workshops

Du vælger én af de i alt seks workshops herunder, som du følger ugen igennem. OBS: Begrænset antal pladser pr. workshop. Du tilmelder dig den ønskede workshop ved bestilling:

BIODIVERSITETEN OMKRING OS v. forstkandidat Peter Friis Møller

(maks. 16 pers.)

På biodiversitetssporet er der mulighed for at blive meget klogere på den danske biodiversitet, og hvad vi kan gøre for at skabe flere levesteder for truede arter. Med udgangspunkt i biodiversiteten omkring Krogerup lærer vi om forskellige naturtyper med tilhørende nøglearter og naturforvaltningsinitiativer.
Hele tirsdagen er dedikeret til leslåning på arealer omkring højskolen, så der bliver mulighed for at lave konkret naturpleje og fordybe sig i det gamle håndværk. Linjen har et særligt fokus på træer og fugle, så der vil være rig mulighed for at lære meget om forskellige arters særkende. Om onsdagen deltager vi også om eftermiddagen i bioblitzen i samarbejde med Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Om torsdagen drager vi på tur til Rungstedlund Fuglereservat for at høre om naturforvaltningen. Vi spiser vores medbragte madpakker på engen, og derefter er der mulighed for at besøge Karen Blixen-museet på egen hånd.

DEN LEVENDE JORD v. Hervé Lognonne

Maks. 18 pers.

På linjen skal vi gennem ugen lære om jorden – det tynde lag, som forsyner os med alt det, vi behøver. Vi skal blive klogere på, hvad jord består af, og hvor jorden kommer fra. Igennem oplæg får du viden om, hvorfor jorden er afgørende for biodiversiteten, klimaets stabilitet og menneskers velfærd. Vi skal også ud og sanse jorden omkring Krogerup og lave praktiske jordanalyser ved at føle, se og dufte til jorden. Vi skal lære, hvordan vi passer på den frugtbare jord og laver kompost. Vi bruger en hel dag på at undersøge ukrudt – de spontant vildtvoksende planter – som kan være bioindikatorer på jordens sundhed. Workshoppen er både for dem med egen køkkenhave eller små-skala landbrug, og dem, som ikke dyrker selv, men er nysgerrige på den levende jord.

HAVKAJAK v. friluftsvejleder Marcus Vincent Frostholm

Maks. 16 pers.

Med 8750 km. kyststrækning er havkajakken et fantastisk fartøj til at gå på opdagelse langs Danmarks kyster. Workshoplinjen handler om at få nogle gode oplevelser på vandet og blive klogere på havkajakken og dens muligheder samt lære teknikker, der gør det lettere og sjovere at ro kajak. Vi skal fra kajakken opleve den særlige flora og fauna, der findes langs Øresunds kyst, sanke strandurter og lege med forskellige redningsteknikker. Krogerup Højskole har alt basisudstyr inkl. våddragt, men ønsker man denne linje, er det godt at medbringe noget udstyr selv som fx solhat, vanddunk og en varm trøje, så du er klar til at kunne tilbringe halve og hele dage ved vandet. Du skal ikke have andre forudsætninger end at føle dig tryg i vand, da vi bl.a. skal ind og ud af kajakkerne ude på vandet og derfor ikke kan undgå at blive våde.

VANDRING I KONGERNES NORDSJÆLLAND v. friluftsvejleder Anna Stavenuiter

Maks. 20 pers.

Kom med på tur ud i nationalparken Kongernes Nordsjælland!
Krogerup Højskole ligger på randen af Danmarks næststørste nationalpark; Kongernes Nordsjælland, der blandt andet råder over store områder med biodiversitetsskov, summende søer og vådområder, spektakulære kyststrækninger og mange mytiske kulturminder fra svundne tider. På denne workshop skal vi derfor ud og opleve med egen krop alt det fantastiske vores lokale natur har at byde på, når vi hver dag tager på vandretur i nationalparkens mange forskellige landskaber. Det er et alsidigt friluftslivs-spor, hvor vi opsøger eventyret sammen og samtidig arbejder med at orientere os i terrænet, lave mad på tur, sanke vilde urter på vores vej, udøve sporløs færdsel, tænde bål og andre praktiske færdigheder, så du selv kan komme videre på nye og spændende oplevelser i naturen fremover. Tirsdag og torsdag, hvor vi har hele dagen sammen, pakker vi madpakker og tøj til en længere udflugt, mens vi mandag og onsdag går mere i dybden med tekniske færdigheder og opdagelser i nærområdet. Workshoppen er for dig, der gerne vil lære mere om at gebærde sig i den danske natur, eller for dig, der ønsker en uge fuld af små og store naturoplevelser i højskolefællesskabet. Uanset erfaring er du velkommen i turgruppen.

PILEFLET v. møbelsnedker og kunsthåndværker Helene Stavenuiter

Maks. 16 pers.

Pileflet er et gammelt, praktisk traditionshåndværk, der inviterer til selvforglemmelse. Derudover er materialets vækst og egenskaber en bæredygtig måde at skabe en beholder på. På workshoppen Pileflet fletter vi vores egen kurv, måske til vasketøj eller svampe, så du er klar til din næste sanketur. Vi tager udgangspunkt i den catalanske bund og skal stifte bekendtskab med grundlæggende flettemetoder. En kurv kan holde i mange år og er kompostérbar, når vi ikke længere har brug for den.

Kurset henvender sig til alle, uanset om du har prøvet at flette med pil før eller er helt grøn på området. Tag gerne en skarp grensaks eller havesaks og en syl med stump ende med, hvis du har en liggende, og hvis du ikke selv har redskaber, sørger vi for udstyret, så du kan nyde håndværket i Krogerups smukke omgivelser.

Workshoppen har egenbetaling for pilegrene, fordi du får kurven med hjem. Materialepris: 200 kr.

Sarah: Bachelor i jordbrugsøkonomi. Indehaver af Jordfryd. Viceforstander Krogerup Højskole.

Anna: Friluftsvejleder. Underviser Krogerup Højskole.

Marcus: Friluftsvejleder og kajakinstruktør. Underviser Krogerup Højskole.

Program

 

SØNDAG 6. JULI

16:00 Dørene åbner – indkvartering på værelser
17:00 Velkomst i Store Sal
18:00 Aftensmad
19:30 Morfar og Cheminova, foredrag v. forfatter Johanne Mygind
21:00 Bål i parken

MANDAG 7. JULI

07:15 Mulighed for morgenbadning i Øresund, frivilligt tilbud
08:00 Morgenmad
09:00 Morgensamling
10:00 Suveræne svampe: Sådan kan de redde verden, foredrag v. dr.scient. Lene Lange
12:30 Frokost
13:30 Undervisning i workshop-spor (se hjemmeside for valg af workshop ved tilmelding)
18:00 Aftensmad
19:30 Nabohavens cider, foredrag og cidersmagning v. Ronni Tino Pedersen fra Nabohavens Cider

TIRSDAG 8. JULI

07:15 Mulighed for morgenbadning i Øresund, frivilligt tilbud
08:00 Morgenmad
09:00 Morgensamling
10:00 Undervisning i workshop-spor (se hjemmeside for valg af workshop ved tilmelding)
12:30 Frokost
13:30 Undervisning i workshop-spor (se hjemmeside for valg af workshop ved tilmelding)
18:00 Aftensmad
19:30 Jeg vil se alle sommerfugle, foredrag v. journalist Lea Korsgaard

ONSDAG 9. JULI

07:15 Mulighed for morgenbadning i Øresund, frivilligt tilbud
08:00 Morgenmad
09:00 Morgensamling
10:00 Bioblitz i samarbejde med Nationalpark Kongernes Nordsjælland
12:30 Frokost
13:30 Undervisning i workshop-spor (se hjemmeside for valg af workshop ved tilmelding)
18:00 Aftensmad
19:00 Besøg kunstmuseet Louisiana på egen hånd
19:00 Deltagelse i bioblitzen i aften- og nattetimerne med lyslokning og flagermustur

TORSDAG 10. JULI

07:15 Mulighed for morgenbadning i Øresund, frivilligt tilbud
08:00 Morgenmad
09:00 Morgensamling
10:00 Undervisning i workshop-spor (se hjemmeside for valg af workshop ved tilmelding)
12:30 Frokost
13:30 Undervisning i workshop-spor (se hjemmeside for valg af workshop ved tilmelding)
18:00 Aftensmad
19:30 Manna, forfattersamtale med Liv Sejrbo Lidegaard

FREDAG 11. JULI

07:15 Mulighed for morgenbadning i Øresund, frivilligt tilbud
08:00 Morgenmad
09:00 Morgensamling
10:00 Tang, foredrag v. Simon Weber Marcussen fra Dansk Tang
12:30 Frokost
15:00 Festforberedelser
18:00 Velkomstdrink i parken
18:30 Festmiddag

LØRDAG 12. JULI

08:00 Morgenmad
09:00 Check-ud af værelserne
09:15 Farvel under blodbøgen

KONTAKT

Krogerup Højskole

Krogerupvej 13

3050 Humlebæk

CVR: 44913216

EAN: 5790002583926

E-mail: kontoret@krogerup.dk

Telefon: 49 19 03 80
(man-tors 9.15-12.15)

NYHEDSBREV

Se september-nyhedsbrevet HER