SKABERTRANG

– sommerkursus om kunst & kreativitet

Skabertrang er Krogerups sommerkursus om og for det skabende menneske. Vi dykker ned i den menneskelige kreativitet og skal udforske vores trang til at skabe – både teoretisk og praktisk – gennem workshops, foredrag, koncerter og udstillingsbesøg.

I løbet af ugen får du mulighed for at prøve kræfter med i alt tre forskellige workshops, som bl.a. grafik, fotografi, plantefarve, skrivning, ler, snitning, vævning – og meget andet. Fælles for alle workshops er, at vi forsøger at komme nærmere, hvordan kreativiteten og det skabende kan blive en del af vores hverdag – samtidig med at vi i løbet af ugen får øjnene op for nye håndværk, metoder og kunstneriske formater.

Det hele krydres naturligvis med højskoleliv i Krogerups smukke omgivelser, med morgensang fra Højskolesangbogen, lækre måltider i parken, morgenbadning i Øresund – og meget mere.

Kursusledere: Mette Nygaard Mikkelsen & Lotte Fløe Christensen

Uge 27 2025(søndag d. 29. juni til lørdag d. 5. juli 2025)

Kontakt os

+45 49 19 03 80

kontoret@krogerup.dk

Krogerupvej 13, 3050 Humlebæk

Praktisk

SKABERTRANG // uge 27 2025
(søndag d. 29. juni til lørdag d. 5. juli 2025)

Kursusledere: Mette Nygaard Mikkelsen & Lotte Fløe Christensen

PRISER:

– Delt dobbeltværelse: 5.595 kr.
– Under 26 år el. studerende – delt dobbeltværelse: 2.795 kr.
– Enkeltværelse: 6.595 kr.
– Dagselev (uden overnatning): 4.995 kr.

(OBS: Der kan gå flere dage, fra du har modtaget en ordrebekræftelse på mail, før beløbet hæves fra din bankkonto).

Workshops

Du kommer til at prøve kræfter med i alt tre workshops i løbet af ugen. Du vælger dig ind på dine ønskede workshops, når du ankommer til kurset. OBS: Begrænset antal pladser pr. workshop.

MANDAG: WORKSHOP 1

Et blik i verden: Hvordan ser jeg?

// ved fotograf Asbjørn Sand
Her skal du fotografere med hovedet under armen. Du får redskaber til at slå tankerne fra, imens du fotograferer. Vi kigger på billederne i plenum og sætter ord og tanker på, finder mønstre og systemer. Dagen handler om at fotografere uden at tænke og efterfølgende være en fælles hjerne og et fælles blik for at undersøge, hvad vores individuelle blik på verden fortæller os.

Natursanse-vandring & Flora Danica

// ved billedkunstner Lisbeth van Deurs
Vi starter dagen med at opleve naturen under åben himmel på en gåtur omkring Krogerup. Gennem forskellige øvelser forbinder vi os sanseligt til det, der gror og lever omkring os. Vi undersøger naturen gennem vores krop og bruger utraditionelle tegneredskaber til at forsøge at beskrive vores oplevelser.
Efter frokost tegner og maler vi, nu med et mere nøgternt syn på detaljen. Vi bruger blyant og akvarel og fordyber os i klassiske Flora Danica-teknikker.

Plantepoesi på tekstil

// ved beklædningsdesigner Anna Melander
Lær plantefarvernes magiske univers at kende.  Vi skaber smukke og overraskende grafiske mønstre på stof med shibori-inspirerede foldeteknikker og multifarvede blomsteraftryk med teknikken bundle-dye.

Fortællende lyrik

// ved digter Mads Mygind
Hvordan kan man ved hjælp af sine egne tanker og følelser skrive digte, som ikke tidligere er skrevet? I denne workshop bruger vi vores indre liv til at beskrive den verden, vi møder. Mads introducerer kursisterne for poesi, som han bruger som udgangspunkt (eller indgangsvinkel) til at igangsætte en skriveøvelse. Til sidst hører vi det skrevne og taler sammen om det.

Skulpturer fra skoven

// ved bådebygger Mikkel Pagh
Vi går først en tur i skoven, hvor vi høster træ til vores snitteprojekter. Tilbage på skolen går vi i gang med snittekniven, som vi bruger til at formgive hver vores lille træskulptur.

Spinde & karte – lav dit eget garn

// ved væver Marie Holst
Lær de grundlæggende teknikker, så du kan forvandle naturfibre til smukt garn i denne hands-on workshop. Vi skal karte og spinde bl.a. uld, hør og hamp, og du vil i løbet af dagen skabe dit eget unikke garn, du fx kan strikke eller hækle med.

Modellér – find roen gennem håndmodellering

// ved keramiker Joy Olivarius
Du vil have leret i hænderne hele dagen og gennem kreative sessioner blive introduceret til forskellige håndmodelleringsteknikker. Samtidig vil vi bl.a. udforske craft-psykologi og dit mindset, samt hvordan arbejdet med ler kan berige dit liv. OBS: Som udgangspunkt bliver dine kreationer æltet sammen efter hver session; workshoppen er en legende, kreativ proces uden et slutprodukt. Ønskes det, på trods af ovenstående, at nogle af kreationerne bliver brændt og glaseret af Joy efterfølgende, kan dette tilkøbes for ca. 300 kr. på dagen.

TIRSDAG: WORKSHOP 2

Et blik i verden: Hvordan ser vi?

// ved fotograf Asbjørn Sand

Du bliver sat sammen med en anden kursist for at tage portrætter af hinanden. I får et oplæg om portrætter og arbejder derefter sammen om at eksperimentere med, hvordan I gerne vil se og blive set. Måske rammer I plet, og måske rammer I forbi. Dagen handler om at prøve nye veje. Vi ser på billederne i plenum og træner vores fælleshjerne.

Nordisk mytologi i fælles fortolkning

// ved billedkunstner Lisbeth van Deurs
Sammen skaber vi som en flydende enhed kæmpestore billeder af Livets træ, nonerne og Ratata. Vi bruger kul, kridt, kugler, pinde, ler m.m. Vi har godt fat i materialet med tanke, krop og hænder og lader billederne blive til ved fælles energi.

Planteblæk

// ved beklædningsdesigner Anna Melander
Vi folder plantefarverne ud på papir med fantastisk planteblæk. Vi leger med farverne og ændrer deres karakter med dråber af f.eks. citronsaft og vand med jern.

Konceptuel digtning

// ved digter Mads Mygind
Hvordan kan man ved hjælp af benspænd skrive digte, som ellers aldrig ville komme til verden? Vi benytter os i denne workshop af spørgsmålet som lyrisk motor for vores tekster. Mads præsenterer poesi, som er bygget op omkring spørgsmål, og så sætter han gang i en skriveøvelse for kursisterne. Til sidst hører vi det skrevne og taler sammen om det.

Fuld damp

// ved bådebygger Mikkel Pagh

Vi sanker træ i skoven, som vi forarbejder med snittekniven og dampbøjer til utrolige former. 

Skovbad & meditation

// ved yogalærer Jenny Lundberg
Når den logiske hjerne bliver sat på pause, fødes kreativitet. Vi skal bade sanserne i skovens atmosfære og prøve meditation i skoven, silent walk og vejrtrækningsøvelser.

Vildler: Hvordan skaber vi af naturens skatkammer?

// ved keramiker Joy Olivarius
Vi arbejder meget hands-on med vildler; mudret jord skal renses til vildler, vi skal skabe, og vi skal brænde. Sideløbende vil vi komme ind på lerets historie og udviklingen af keramik til primitiv overlevelse mod en kreativ æstetisk udfoldelse.

TORSDAG: WORKSHOP 3

Et blik i verden: Hvordan ser verden?

// ved fotograf Asbjørn Sand
Vores blikke styres af kultur, normer og vaner. Du får et oplæg om parafraser, inden du skal ud at fotografere. I fællesskab gennemgår vi parafraserne og taler om, hvad de lærer os om vores blik i verden og om verdens blik på os.

Grafiske indtryk & udtryk

// ved billedkunstner Lisbeth van Deurs
Med udgangspunkt i den verden, vi står i her og nu, fortæller vi gennem et individuelt blik om den. Linoleumstrykket forstærker vores indre billeder og lader dem trykke. Om formiddagen arbejder vi med billedudvælgelse og snitter/bearbejder pladen. Efter frokost trykker vi pladerne op. Dagen kræver ingen teknisk erfaring, bare en lyst til at kaste sig ud i det.

Den geniale symaskine

// ved beklædningsdesigner Anna Melander
Det er fantastisk at sy på maskine! Prøv at lave dit eget kantebånd eller lær, hvordan man laver pojagi-sømme. Se flagranker, frugtposer, pudebetræk, muleposer og meget mere vokse frem under den lille, hurtige nål. Vi syr amok, og alle kan være med, både nybegyndere og øvede. Du kan sy af dit plantefarvede stof fra mandagens workshop eller forskellige fine genbrugstekstiler.

Den skarpeste kniv i skuffen

// ved bådebygger Mikkel Pagh
Skarpt værktøj er en forudsætning for al formgivning af træ. Du får god tid til at arbejde med dit eget, kreative snitteprojekt, og du lærer, hvordan du holder din snittekniv skarp.

Billedvævning

// ved væver Marie Holst Lorenzen
På workshoppen skal vi omsætte motiv til vævede billeder. Vi kommer til at arbejde med form, farve, materialitet og tekstur, og du får grundlæggende introduktion til basal væveteknik, når vi både arbejder med ‘flade’ billeder og undersøger, hvordan struktur og forskellige garner kan skabe 3D-effekt.

Cyanotypi

// ved billedkunstner Lotte Fløe Christensen
Vi skal eksperimentere med den tidlige fotografiske teknik cyanotypi, også kendt som blåtryk. Vi preparerer papir eller stof med en lysfølsom emulsion og skaber unikke blå prints ved at arrangere planter og objekter på papir og stof og eksponerer det i sollys.

Drejekundskaber: Et indblik i en af keramikkens sværeste teknikker

// ved keramiker Joy Olivarius
At lære at dreje kræver det rigtige mindset. Tre ord vi kommer meget ind på; tålmodighed, nysgerrighed og modstandsdygtighed. Vi vil med en legende tilgang gennem diverse udfordringer udforske sindet under arbejdet med leret. OBS: Workshoppen er en lærerig, legende og kreativ proces uden et slutprodukt.

Program

 

SØNDAG 29. JUNI

16:00 Dørene åbner for indkvartering
17:30 Velkomst i Store Sal
18:00 Aftensmad
19:00 Introduktion til valg af workshops
19:30 Artist talk v. kunstner, sanger, komponist, skuespiller m.m. Jeanett Albeck

MANDAG 30. JUNI

7:15 Tilbud om morgenbadning i Øresund
8:30-9:00 Morgenmad
9:30 Morgensamling
10:00-12:15 Workshop 1
12:30 Frokost
13:30-16:00 Workshop 1
18:00 Aftensmad
19:30 Artist (small)talk v. billedkunstner Lotte Fløe Christensen, væver Marie Holst Lorenzen og sangskriver Mette Nygaard Mikkelsen

TIRSDAG 1. JULI

7:00-8.00 Morgenyoga for dem, der vil, med Krogerups yogainstruktør Jenny Lundberg
8:00-9:00 Morgenmad
9:30 Morgensamling
10:00 “Lediggang er roden til al kunst – om kedsomhed og kreativitet” v. instruktør og forfatter Sebastian Cordes
12:30 Frokost
13:30-16:00 Workshop 2
18:00 Aftensmad
19:30 Aftenvandring, bål og højskolesang

ONSDAG 2. JULI

7:15 Tilbud om morgenbadning i Øresund
8:00-9:00 Morgenmad
9:30 Morgensamling
10:00 Udflugt til Munkeruphus
14:00 Besøg og vinsmagning hos vingården Garbolund
18:00 Aftensmad
19:30 Koncert

TORSDAG 3. JULI

7:00-8:00 Morgenyoga for dem, der vil, med Krogerups yogainstruktør Jenny Lundberg
8:00-9:00 Morgenmad
9:30 Morgensamling
10:00-12:15 Workshop 3
12:30 Frokost
13:30-16:00 Workshop 3
18:00 Aftensmad
19:00 Besøg på Louisiana
20:30 Aftenforfriskning ved vandet hvis vejret er godt

FREDAG 4. JULI

8:00-9:00 Morgenmad
9:30 Morgensamling
10:00 “Jord og ord” – artist talk og workshop v. digter og kunstner Morten Søndergaard
12:30 Frokost
14:00 Fernisering på fællesudstilling
15:00 Festforberedelser og fritid
18:00 Velkomstdrink i parken
18:30 Festmiddag

LØRDAG 5. JULI

8:00-9:00 Morgenmad
9:15 Vi synger farvel under blodbøgen

KONTAKT

Krogerup Højskole

Krogerupvej 13

3050 Humlebæk

CVR: 44913216

EAN: 5790002583926

E-mail: kontoret@krogerup.dk

Telefon: 49 19 03 80
(man-tors 9.15-12.15)

NYHEDSBREV

Se september-nyhedsbrevet HER