KROGERUPS VALGFAG
– levende læring uden eksamen
Vælg mellem mange forskellige valgfag
Drømmer du om at dreje ler, indtale podcast, spille teater, lave mad, sejle i havkajak, lære at strikke eller blive klogere på kærlighedens væsen eller international politik? På Krogerup har vi et bredt udvalg af valgfag. Ved siden af dit hovedfag kan du vælge fire forskellige valgfag – to i første del og to i anden del af opholdet. Vi har altid et bredt udvalg at vælge imellem, og selvom udbuddet kan variere fra ophold til ophold, lover vi, at fagligheden altid er i top, og underviserne er dygtige og engagerede inden for deres fag.
Kontakt
kontoret@krogerup.dk
+45 49 19 03 80
Krogerupvej 13, 3050 Humlebæk
UTOPISTERNE
FRILUFTSLIV
Møder på
Hal-Vejen
Keramik
UTOPISTERNE
/VED CLARA NEPPER WINTHER & SARAH HELLEBEK Utopisterne findes derude, og de er i fuld gang med at bygge en ny verden op med idéer og konkrete projekter. På faget skal vi inspireres af, hvordan mennesker tager ansvar og handler på samfundets store kriser. Vi undersøger, hvilke værdier og ansvarsfølelser, der ligger til grund for deres handlinger. Vi dykker ned i utopiernes verden med post-vækst-teorier og sci-fi.
Vi skal på gårdbesøg og besøge unge jordbrugere, der har valgt livet på landet til med nye boformer og regenerative dyrkningsformer i kampen for omstillingen af dansk landbrug. Vi undersøger borgerting som en nytænkning af vores demokrati, og vi bliver klogere på borgertingenes potentiale for at løse store udfordringer som klimakrisen. Vi besøger kooperativer i København og lærer, hvordan man kan organisere arbejde demokratisk.
Alle disse møder med utopier skal inspirere os til at udforske vores egne utopier og formulere, hvilken verden vi drømmer om at skabe.

Foto: Kamille Funding
FRILUFTSLIV
/VED KARL EMIL GRUPE En dag om ugen bliver højskolens indendørs rammer byttet ud med den smukke, landlige natur, der omgiver Krogerup. Her skal vi ud og prøve nye ting af, bruge havet og skoven – og være i et stærkt fællesskab.
På FRILUFTSLIV vil du opleve at blive udfordret, men på et niveau, hvor alle kan være med – der er både plads til adrenalinkick og rolige, hyggelige oplevelser.
Programmet vil blandt andet byde på havkajak, mountainbike, sheltertur – men også bål, madlavning og vandring. Vi vil udnytte årstidernes skiften og ved hjælp af grundbegreber fra friluftsliv lære, hvordan naturen hele året rundt er et fantastisk rum at være i.
Medbring praktisk tøj, godt humør og en stor appetit på eventyr – og madpakker! Krav til faget: Lyst til at lære, svømmefærdigheder og en cykel.

MØDER PÅ
HAL-VEJEN
/VED CLARA NEPPER WINTHER Hvordan undgår vi at rykke os længere og længere væk fra hinanden? I valgfaget MØDER PÅ HAL-VEJEN udfordrer vi samfundsopdelingen ved at tage den alvorligt gennem en ordentlig samtale. I en offentlig debat, hvor synspunkter bliver mere og mere skingre, og mennesker bliver mere og mere opdelte, kan vi hente inspiration fra Krogerups grundlægger, Hal Koch.
I ægte Hal Kochsk stil skal vi gå radikalt spørgende til mødet med dem, vi ikke kan gøre os kloge på. Indlevende og ydmygt skal vi turde møde dem, vi er allermest uenige med. I et empatisk og omsorgsfuldt møde med vores medmennesker vil vi dele livssyn, ideologi, personlige erfaringer og antagelser. Vi bryder ud af det komfortable ekkokammer og dyrker uenigheden, misforståelsen og forargelsen. Tør du være med?

KERAMIK
/VED PETER GLAD Ler er et enestående, både fleksibelt og stærkt, materiale, som giver næsten uendelige muligheder i forhold til formgivning. Samtidig er det et materiale, som ikke lader sig kontrollere fuldstændigt.
I keramik arbejder man i rummet mellem det kreative, styrede og sanselige. Vi skal følge og fordybe os i den keramiske proces, fra de første idéer og udkast, over drejning og støbning i porcelæn efter egen gipsform, til det næsten magiske øjeblik, hvor ovnen efter flere dages spænding åbnes. To brændinger er aldrig ens. Glasuren ændrer sig under de høje temperaturer, og det færdige resultat er ikke altid, som man venter og altid en overraskelse.
På KERAMIK får du et indblik i keramikkens mange udtryksformer. Hovedvægten er lagt på at lære forskellige teknikker inden for drejning, og vi skal arbejde i både stentøj og porcelæn og eksperimentere med forskellige glasurer og dekorationsteknikker. Vi tager også ud af værkstedet og ind til København og besøger gallerier, museer og keramiske værksteder – for at lade os inspirere af andre og se, hvor stor variationen kan være i udtrykket og arbejdet med materialet. Og så skal vi se dokumentarfilm om nogle af vores tids største keramikere.
Se de sidste holds Instagram-profiler her: Efteråret 2023 og Foråret 2023.

Drama
Tegn i verden
Planternes
Poesi
EVENTDESIGN & PROJEKTLEDELSE
DRAMA
/VED ANJA MARIE ØRSNES En gangart, en latter, et suk, et klap på skulderen, et elevatorblik, en tøven.
Vi fortæller hele tiden historier. Vores mimik og gestik bliver forstået og til tider misforstået. Med krop og ord både søger og undviger vi konflikten; kernen i god dramatik.
Valgfaget DRAMA emmer af fortællinger, sammenhold, uforudsigelighed og sanselighed.
Vi skal lære vores egen krop og stemme bedre at kende – vi skal arbejde med indlevelse og distance, med høj- og lavstatus. Vi skal skabe fantastiske og fjollede tableauer, gale og geniale konflikter, drilske og dårlige improvisationer. Og så skal vi arbejde hen imod små og større visninger.
Vi skal grine (meget) og måske græde (lidt).

TEGN I VERDEN
/VED LISBETH VAN DEURS Faget får dig rundt i mange forskellige tegneteknikker med sjove og utraditionelle benspænd, der har til hensigt at få dig til at se verden på en lidt anden måde. Du kan komme med megen eller ingen erfaring, og begge dele er lige godt. Du har måske tegnet på et tidligere tidspunkt og vil gerne genoptage det. Tegning inviterer til fokus.
Vi arbejder med sanser og perception. Det er ikke slutproduktet, der vejer, men tilstedeværelsen og det at komme ind i et kreativt flow.
Vi tegner ude i naturen og indenfor. Vi zoomer helt ud i kæmpetegninger med naturens materialer og zoomer ind på og tegner det, som øjet kun kan se ved hjælp af teknik. Vi arbejder i detaljen med egne tegninger i vores “eget rum” og fællesværker i skift.
Priktegning, croquis, bevægelses- og automattegning, stilleben, landart, grafiske trykteknikker, Flora Danica og meget mere…


PLANTERNES POESI
/VED ANNA MELANDER Plantefarvning er et forunderligt og vildt håndværk. Man arbejder på planternes præmisser, og de bestemmer resultatet. Håndværkets uforudsigelige natur sætter kreativiteten fri og giver en større forståelse af,
hvad farver er og kan. På PLANTERNES POESI skal vi ud i naturen og finde blomster, kogler og andre plantematerialer, der kan bruges til at farve med.
Vi undersøger, hvad farverne kan på forskellige materialer,
genbrugstekstiler og -tøj med en række indfarvningsmetoder, som giver smukke og overraskende udtryk. Herefter arbejder vi videre med tekstilerne og designer og syr de fineste ting. Vi skal igennem hele den magiske proces, fra planten plukkes i grøftekanten, til vi står med et færdigt produkt i hænderne.
Valgfaget kræver ingen forkundskaber, og det vil være muligt at arbejde på mange forskellige niveauer. Vi stiller materialer og genbrugstekstiler til rådighed.

EVENTDESIGN &
PROJEKTLEDELSE
/VED FREDERIK SCHACK VON BROCKDORFF
Hvad har demonstrationer, barnedåb og Roskilde Festival til fælles? Det vil vi undersøge på faget EVENTDESIGN & PROJEKTLEDELSE.
Valgfaget handler om, hvordan store events bliver skabt og eksekveret. Vi skal ud og besøge eksperter inden for oplevelsesindustrien og selv stifte bekendtskab med, hvordan vi får kommunikeret et budskab ved hjælp af events. For livets store begivenheder har nemlig en større mening. Når du bliver gift, student eller konfirmeret, sker der noget. Du ændrer status, det fejres – og du møder livet på ny. Noget nær det samme sker, når du slæber din pavillon med ind på en festival. Pludselig er vi trådt ud af hverdagens trummerum, og de sociale spilleregler er forandret. Det samme er din rolle. Du er enten performer eller publikum. Og dette møde giver nogle fantastiske muligheder for at forandre, røre eller ændre på noget. Pludselig er der et talerør – nogen, der vil lytte, føle og flyttes. Og vi skal lære at bevæge, få folk til at føle og flytte mennesker med events og begivenheden som vores primære værktøj i værktøjskassen.
Vi skal lave en masse events, som vil rykke noget. Vi skal udfylde en weekend med vores egen lille festival og skabe en platform for social forandring. Kurset er bygget op omkring teorier om eventdesign og projektledelse, men ender altid
ud i at lave et event i praksis. Du får jord under neglene allerede den første dag.
Beregn 200,- kr. i transportudgifter til besøg.


ØKOLITTE-RATUR
BAND
Tag økonomien tilbage
TEGNESERIER
ØKOLITTERATUR
/VED ANNE SOFIE LINDBERG På valgfaget ØKOLITTERATUR undersøger vi naturens rolle i ny, moderne skønlitteratur. Med udgangspunkt i økolitteraturen undersøger vi, hvordan fortællinger og sprog påvirker vores forståelse af natur og relationer, og hvordan økolitteraturen kan træne vores forestillingsevne.
Vi undersøger, hvordan fortællinger kan afgøre, hvilke livsformer vi drager omsorg for. Vi læser Inger Christensen, Ursula K. Le Guin, Amalie Smith og Juliana Spahr.
Med skriften som vores praksis undersøger vi landskaber, overgangstider, planter, omsorg og fællesskaber. Vi undersøger, hvordan vi bringer ordene op fra papiret og ind i skoven, og vi sanker i digtning og prosa efter ord og greb, der kan hjælpe os til at forstå, at naturen ikke kun står uden for os. Vi samtaler med praktikere, der bruger poesien som middel til at undersøge naturen, og vi eksperimenterer med vores eget sprog. Vi læser, lytter og samtaler om højmosen, hættemågen, trolden, heden og vores forhold til naturen.

BAND
/VED METTE NYGAARD MIKKELSEN Du skal vælge BAND, hvis du drømmer om at jamme med venner hver onsdag. Vi skal udvide vores musiksmag sammen, inspirere og udvikle både vores individuelle og fælles udtryk – nogle gange i små akustiske konstellationer og andre gange i et stort fælles orkester. Det er ikke her, du lærer at spille kontrabas, hvis du aldrig har rørt sådan en før, men det er en mulighed for at træde ind i en musikalsk legeplads sammen og være fælles om kærligheden til musik og sammenspil. Vi skal undersøge, hvad der skal til for at noget groover og føles rigtigt i musikken, og vi skal lære at turde give os hen til musikken, hvadend den er melankolsk, smuk, sjov, voldsom eller ekstatisk.
Der bliver også mulighed for at skrive sange selv og spille dem med holdet.
Faget er for dig, der spiller et instrument eller synger.

Foto: Mads Leth Grønbeck
TAG ØKONOMIEN
TILBAGE
/VED ANDREA THORUP Hvordan får vi råd til den grønne omstilling? Hvorfor bliver boligpriserne ved med at stige så meget? Hvad kan vi gøre ved den enorme ulighed, der er – mellem land og by, mellem generationer og mellem lande i verden? Kan man have grøn bæredygtig vækst? Er værdi det samme som priser? Alt dette er samfundsrelevante problemstillinger, der vedrører enhver. Måske især unge, der skal overtage en verden med alle de problemer. Alligevel bliver de ofte behandlet af økonomer, som besvarer dem i et sprog, der kan være svært at blande sig i eller sætte spørgsmålstegn ved. Det går ikke.
Professor i økonomi, Joan Robinson, har engang sagt, at formålet med at studere økonomi egentlig ikke er at lære en bunke færdige svar på økonomiske spørgsmål – men at lære, hvordan man undgår at blive vildledt af økonomerne. I valgfaget TAG ØKONOMIEN TILBAGE skal vi lære at forstå økonomifaget – så vi kan blande os i den økonomiske debat og turde stille spørgsmål til økonomifaget og til økonomerne. Og så vi kan udfordre de økonomiske argumenter, der nogle gange blindt bliver brugt til at begrunde ting – fx at vi som samfund ikke har råd til at fikse klimakrisen, eller at det skulle være naturligt eller ligefrem godt for økonomien, at der er så meget ulighed. Vi skal snakke om pengesystemet og bankernes pengeskabelse, om post-vækst og grøn omstilling, om borgerløn og kooperativer. Og vi skal snakke om neoklassisk, marxistisk, doughnut-, feministisk og økologisk økonomi. Faget tager udgangspunkt i små oplæg, efterfulgt af samtale og diskussion sammen og i grupper. Vi kommer til at få besøg udefra, se dokumentarfilm og øve os i at formidle i tale og på skrift. Det er ikke småting, vi giver os i kast med, og jeg lover, at du bliver både inspireret, klogere – og mere håbefuld!

TEGNESERIER
/VED KRISTINE TIEDT Vi arbejder med visuel fortælling, og hvordan man skaber et narrativ med brug af både ord og billeder. Vi arbejder med vidt forskellige former for tegneserier og grafiske fortællinger: Abstrakte, satiriske, informative, selvbiografiske, journalistiske, informationstunge/researchbaserede, fortællinger, der bruges i forskning, dem, der florerer på sociale medier og “den store fortælling”, som den kan tage sig ud i form af tegneserieromaner.
Valgfaget har fokus på praksis, og vi vil først og fremmest fokusere på selv at lave vores egne tegneserier/grafiske fortællinger. Vi arbejder med forskellige former for teknikker og metoder til at lave tegneserier, udvikling af stil, feedback, får værktøjer til idéudvikling og den kreative proces. Vi kommer også til at lave zines, som er små hjemmelavede bøger eller hæfter, som er foldet, syet, hæftet eller bundet. Indholdet kan være lyrik, fotos, collage, illustrationer, grafiske fortællinger, tegneserier, infografikker, hjemmelavede memes eller andet.
Man behøver ikke på forhånd være god til at tegne, have erfaring eller idéer til projekter. Det vigtigste er at have noget på hjerte eller lyst til at vide mere. Man kan arbejde med blyant, blæk, collage, ord og digitalt. Hvis du arbejder på et større projekt eller drømmer om det, er der også mulighed for primært at bruge tiden på det.

Koloniens stemmer
Det digitale menneske
Uuummmmhhhh
YOGA & Mental-træning
KOLONIENS STEMMER
/VED IDA HØJRUP PETERSEN Kapitlet om Danmark som kolonimagt er forsvindende lille i de fleste historiebøger og i vores fortælling om os selv som danskere. Men kolonitiden og Danmarks relation til blandt andet Grønland og Jomfruøerne er en enorm del af vores fælles historie, der den dag i dag farver og former verden på et utal af måder. Det skal vi forholde os til på KOLONIENS STEMMER!
Vi skal møde meget forskellige mennesker, der på hver sin måde er en del af fortællingen om Danmark som kolonimagt. Vi dykker ned i spørgsmålet om officielle undskyldninger med en forsker, diskuterer kunstens betydning for dekolonisering med en kunstner, og vi bliver klogere på, hvordan det er at være ung i Danmark med grønlandske rødder. Vi skal også på kolonialistisk byvandring i København med en historiker, dykke ned i geo- og sikkerhedspolitik i Arktis med Forsvarsakademiet, tale politik i Rigsfællesskabet med vores grønlandske folkevalgte, og sidst men ikke mindst skal vi give koloniens stemmer en plads i vores egen historie.

DET DIGITALE MENNESKE
/VED TOMÁŠ VLK DET DIGITALE MENNESKE er et eksperimenterende og aktivistisk valgfag, der undersøger, hvordan den digitale verdens udvikling påvirker individ og samfund. Vi beskæftiger os med digitale datafodspor,
branchen af datakøbmænd og den bagvedliggende forretningsmodel, man kalder for
overvågningskapitalisme. Vi beskæftiger os med vanedannende design, med etiske dilemmaer om smartphone-overforbrug og tager selv på en uges digital detox.
Vi beskæftiger os med misinformation og
med, hvad den ekstreme mængde tilgængelig
information har gjort ved vores ellers oplyste,
demokratiske samfund. Vi beskæftiger os med den digitale verdens allerstørste udfordringer, og derefter griber
vi fat i tidens vigtigste forandringsstemmer
og spørger: “Hvad gør vi?”
Den digitale verdens problemer er komplekse, og det er ikke nødvendigvis et fag, du bliver glad af at have. Men måske klogere. Vil du være med i frontlinjen af den digitale udviklings problemløsning, så er DET DIGITALE MENNESKE et fag for dig. Vi får input fra forskere, politikere og andre eksperter, vi inddrager fagkundskaber fra filosofi, jura, IT og de politiske og aktivistiske miljøer.
Beregn ca. 200 kr. til transportudgifter til to
heldagsture til København.

UUUMMMMHHHH
/VED CARSTEN LUNDING UUUMMMMHHHH er faget, hvor du får indblik i et håndværk for fremtiden: At lave hverdagsmad med flere grøntsager.
Smagssansen og den fælles oplevelse omkring måltidet er fagets udgangspunkt. Du stifter bekendtskab med sæsonens råvarer ved at tage med ud og høste, opleve kvalitetsforskellene – og først og fremmest at improvisere i køkkenet. Vi laver en gulerodssmagning. Du får tjek på grundteknikker i køkkenet og kommer til at lave moderne og klassiske retter med grøntsagerne i centrum.
Rundt om det veldækkede bord vil vi tale om madkvalitet og om, hvordan vi både kan spise med lyst og med fornuft i fremtiden. Når du forlader højskolen, vil du have ti gode grøntsagsretter på din playliste og være klædt bedre på til at købe ind og undgå madspild.

YOGA & MENTALTRÆNING
/VED JENNY LUNDBERG Yoga er for dig, som ønsker at få større indsigt i yogaens og meditationens verden, samt at forbedre dit forhold til dig selv og andre omkring dig gennem fysisk yoga.
Du vil opleve at forbedre din smidighed gennem de mange forskellige yogastillinger (asanas), og du vil mærke, at din krop samarbejder bedre med dit sind. Valgfaget er en blanding mellem yoga i praksis samt teori og refleksion.
Vi kommer også til at fordybe os i mentaltræning i form af stresshåndtering og søvn. Du vil lære at få mere mentalt overskud og mere ro, både i krop og sind.
På valgfaget arbejder vi med flow-yoga, yin-yoga, blid yoga, yoga nidra, pranayama (åndedrætsøvelser), skovbadning (meditation i skoven), yogaaspekter og yogafilosofi, mentaltræning og hjernebølger, meditation og mindfulness, soma move og læren om at opbygge en yogapraksis. Alle kan være med uanset niveau og kendskab til faget.

SY NOK
mellemøsten
SYNG! SYNG! SYNG!
FORTÆL-LINGER FRA LANDEVEJ-ENE
SY NOK
/VED MARIE HOLST LORENZEN Vi har alle sammen tøj på hver dag. Vi har præferencer og favoritter, vi vasker det, vi køber brugt, vi køber nyt. Vi kan arve det, eller vi kan spinke og spare for at få fat i det helt rigtige. Men kan du sy det selv? SY NOK er en introduktion til basale syteknikker, og du bliver helt bogstaveligt klædt på til at kunne skabe dit eget tøj.
Du får genopfrisket det gamle symaskinekørekort, lærer at aflæse et mønster, og lærer hvordan du kan upcycle gamle tekstiler til nyt tøj. Helt konkret kommer du på få uger til at sy din egen patchworkjakke eller -vest, som du selv designer af aflagt tøj fra Krogerup og fra den lokale genbrugsbutik.

MELLEMØSTEN
/VED MARCUS RUBIN Hører man om Mellemøsten, handler det stort set altid om krig og konflikt. At jihadisterne i Islamisk Stat kaster homoseksuelle ud fra højhuse, at kvinder bliver undertrykt i Saudi-Arabien – og derfra strømmer det ud med frygtelige billeder fra borgerkrigene i Syrien, Libyen og Yemen.
Men hvorfor er det gået så galt i Mellemøsten, og får vi virkelig et retvisende billede af området gennem medierne?
Det vil vi se nærmere på i faget MELLEMØSTEN, hvor du får en introduktion til områdets lange historie og enormt rige kultur. Vi kommer både forbi islam, jødedommen, Israel og kolonitiden og ser på, hvad der præger området og dets problemer i dag.
Vi skal se film for at diskutere fremstillingen af arabere, se på arabisk og islamisk kultur, jødiske minder og have gæster og eksperter fra området – og god arabisk mad.

SYNG! SYNG! SYNG!
/VED METTE NYGAARD MIKKELSEN Din stemme er unik med sine egne karakteristika, og ingen lyder præcis som dig. Vi kan ikke alle komme til at lyde som Beyoncé, men alles stemmer kan blive stærkere og sundere.
Valgfaget er for dig, der elsker at synge og ønsker at dykke dybere ned i din stemmes potentiale. Vi skal på opdagelse i alverdens måder at arbejde med stemmen, din personlige klang, kropslig tilstedeværelse og performance.
I undervisningen indgår stemmetræning, stemmemeditation, sangeryoga, nervøsitetstræning, korsang, “vocal painting” og meget mere. Vi skal bruge alle genrer fra gospel, pop, soul til rock, jazz, country og klassisk sang til at arbejde med udtryk og personlig stil. Vi skal råbe ad naturen og få gåsehud af klangene i kirkerum, og vi skal synge sammen og vove at synge for hinanden.

Foto: Hannah Aurora Almstrup
FORTÆLLINGER FRA LANDEVEJENE
/VED CLARA NEPPER WINTHER Er du også nysgerrig på rejseeventyr, historiefortælling og overraskelser? Sammen med Krogerups underviser Clara, som har tomlet verden tynd i årevis, skal vi rejse ud af vores komfortzoner og udfordre de grænser, vi troede, vi havde.
Stil dig ud til vejen, smil og sæt tomlen i vejret: Nogle holder ind og samler dig op. Du træder hen over en tærskel, når du sætter dig ind i et fremmed menneskes bil. Pludselig med en fysisk afstand på 10 cm. skabes der et tillidsfuldt rum. Grænserne for menneskelige forbindelser er med ét sekund opløste, og I vil finde jer selv dele nogle personlige sider af hinanden, velvidende at I måske aldrig kommer til at ses igen. Men det betyder ingenting: Fordi I er i øjeblikket.
På valgfaget FORTÆLLINGER FRA LANDEVEJENE skal vi undersøge, hvilke overraskelser de danske landeveje kan bringe. Her er der hverken er behov for at rejse til Californien, Mexico, Jordan, Sydfyn eller Polen – destinationen er sådan set underordnet. Vi tager på mikroeventyr og rejser ind i folks hverdagsliv og -virkeligheder. På faget skal vi arbejde med formidling og øve os i at skabe vores egne fortællinger om blaffekunstens verden. Hvem ved – måske vi laver vores egen udgave af Blafferhåndbogen?

Røde ører
UDENDØRS-MENNESKET
Kanten af konventionerne
KLIMAAKTIVISME: OPRØR FOR LIVET
RØDE ØRER
/VED FREDERIK VAD & JAKOB BONDE Aldrig har stress, angst og depression fyldt så meget i statistikkerne. Aldrig har konsekvenserne af klima- og biodiversitetskrisen været så tydelige som nu. Aldrig har det demografiske styrkeforhold mellem unge og ældre været så skævt. Uligheden buldrer afsted, kløfterne i samfundet vokser, og middelklassens solidaritet med dem, der har mindst, skrumper.
Men der er også gode muligheder for at skabe et venstreorienteret projekt, som på ryggen af kriserne kan levere de rigtige svar. Alligevel falder de røde partier rundt omkring i Europa på stribe. Hvorfor?
På RØDE ØRER taler vi om de røde partiers arv, idealer og principper de sidste 20 år. Og vi diskuterer, om bevægelsen har svigtet sine egne, og om det svigt bør medføre røde ører hos alle dem, der kalder sig venstreorienterede.
Vi kommer til at diskutere og analysere økonomi, uddannelse, klima, mistrivsel, indvandring, ulighed og bolig. Vi vil debattere, om de røde partier har fejlet i at skabe et samfund med solidariske incitamenter til at tage ansvar. Om man, i stedet for at føre en politik, der myndiggør unge, har kæmpet for en politik, der svageliggør dem. Og vi taler om, om man er kommet til at kombinere det værste fra højre- og venstrefløjen: Overdreven overgivelse til klimaødelæggende materielt forbrug og krav om, at politikerne skal bruge staten til at løse alt i hele verden.
Alt det dykker vi sammen ned i for at finde frem til et myndiggørelsesprojekt for fremtidens generationer. Du skal ikke have en masse viden på forhånd for at deltage, men blot være nysgerrig, interesseret og have et åbent sind.

UDENDØRS-MENNESKET
/VED ANNA STAVENUITER De fleste af os lever livet inden døre – i rækkehuse, klasselokaler, fritidsklubber, tøjbutikker, kontorlandskaber og andre ventilerede bygninger med moderne klimaanlæg, der sørger for ren luft og tilpassede temperaturer.
Så hvad sker der, når indendørsmennesket pludselig begynder at søge ud i udendørsnaturens ukontrollerede klima? Hvor går man hen, og hvad kan man egentlig lave derude? På valgfaget UDENDØRSMENNESKET udfordrer vi vores indendørsvaner og bytter de kendte indendørsrammer ud med naturens luner, mens vi øver os på at blive familiære med andre arter og steder udenfor. Vi undersøger, hvad der skal til for at føle sig hjemme i naturen, og hvordan man kan finde komfort blandt visne grannåle, kriblende insekter og støvregn. Vi skal bygge huler i skoven, lave mad uden komfur, blive venner med andre arter, tage på udflugt i den nære natur, lære nye naturhåndværk, og mødes med forskellige udendørsmennesker, der på den ene eller anden måde har gjort naturen til en del af deres livsstil.
Ambitionen er at (gen)skabe en relation til “vildmarken” og forhåbentlig begynde at flette små eller store dele af den med ind i vores hverdag.

KANTEN AF KONVENTIONERNE
/VED EMILIE REFSGAARD HANSEN Hver dag taler politikere, aktivister og eksperter om menneskerettighederne: Én siger, vi skal forandre verden gennem menneskerettighederne, en anden siger, vi skal gå til kanten af konventionerne, en tredje råber, at menneskerettighederne er forældede. Hvem har ret? Og er det et problem, at knap halvdelen af unge i Danmark ikke kan nævne en eneste menneskerettighed?
På KANTEN AF KONVENTIONERNE skal du lære dine og dine medmenneskers basale rettigheder at kende. På tværs af forskelle skal vi have en seriøs dialog om værdierne bag menneskerettighederne, forstå hvorfor de måske er forældede, og vi skal give vores bud på, hvordan de kunne lyde anno 2022. Vi skal på besøg hos Institut for Menneskerettigheder, diskutere med politikere og snakke med kritiske aktivister.
I sidste ende skal vi tage stilling til, om menneskerettighederne stadig er værd at kæmpe for – og hvordan vi kan bruge dem på gaden, i sundhedsvæsenet, i skolesystemet, på vores nye arbejde, i vores avis og på sociale medier. Sammen går vi på kanterne af konventionerne og bliver klogere sammen.

KLIMAAKTIVISME: OPRØR FOR LIVET
/VED KOLJA DAHLIN Klimakrisen raser, og det har aldrig været mere relevant at kaste sig ind i klimakampen – på hvilken som helst måde man kan.
På faget vil vi lære om strategisk aktivisme, organisering, etik og civil ulydighed, vi skal møde klimaaktivister og høre om forandringsteorier fra de bevægelser, der rører sig i Danmark.

DEN POLITISKE KROP
FEMINISTISK SELVFORSVAR
VANDRING
RETORIK & FORANDRINGENS FORTÆLLING
Den Politiske Krop
/VED HÁVARD MAGNUSSEN Den amerikanske filosof og feminist Judith Butler skriver, at det at eksistere som en krop først og fremmest og altid er noget sårbart. Til det kan vi spørge, om det ikke er dét, der gør det skidesjovt at være her!?
DEN POLITISKE KROP er et hybridvalgfag, der forbinder måder at være og lære på. Her vil vi hver uge behandle et nyt tema om kroppen og kroppe gennem teori, poesi og meget mere. Temaer som queerhed og kærlighed, sex og sexarbejde, aktivisme og modstand, træthed, omsorg og sygdom.
Jeg hedder Hávard, og jeg er antropolog og kunstner og kommer til at tage os igennem en tour de force i feministisk teori og modstandens poetik. I løbet af faget skal vi også have besøg af hekse, strippere og dansere, der vil invitere os indenfor i forskellige bevægelsesuniverser.

FEMINISTISK SELVFORSVAR
/VED KATINKA KLINGE ALBRECTSEN & ASTA-MAJA NJOR BOISEN Hvordan siger man fra i situationer med grænseoverskridende adfærd, når man altid bare har lært at skulle vende den anden kind til? Hvorfor udsættes kvinder og queers ofte for andre typer af vold end mænd? Og hvordan kan man helt konkret stoppe sexisme og vold i sin hverdag?
Disse og mange andre spørgsmål undersøges i faget FEMINISTISK SELVFORSVAR, der tager udgangspunkt i bogen af samme navn, skrevet af underviserne Katinka og Asta-Maja. Katinka er fotograf og har bl.a. arbejdet for den norske avis, Morgenbladet, og Asta-Maja er instruktør i feministisk selvforsvar, som hun har undervist i de sidste fire år. Bogen, der på mange måder er et resultat af de seneste års debatter om #MeToo og sexisme, udspringer også af den feministiske aktivisme, som de to forfattere begge har været en del af siden deres tidlige ungdomsår.
Ved at sætte de forskellige voldstyper – fysisk, psykisk, seksuel, digital, økonomisk, materiel – under lup, undersøger faget, hvordan disse ofte hænger sammen og overlapper, og hvordan man kan komme dem til livs. Gennem fotografi, aktivisme, snakke og tekst kommer faget hele vejen rundt om det brede emne.
Vi gennemgår bl.a. den fotografiske og visuelle historie, som knytter sig til begreberne vold og sexisme og taler om, hvordan man kan skabe modbilleder. Derudover skal der snakkes om grænser, og hvorfor de er så svære at sætte, og sammen vil øvelserne i selvforsvar blive øvet, så de er nemmere at bruge i nattelivet, på gaden eller derhjemme. På trods af det hårde emne bliver samtalerne taget i et trygt rum, hvor der er plads til undren, uenighed og forskellighed.

Foto: Rita Khulmann
VANDRING
/VED ANNA STAVENUITER “Hvorfor være inde, når alt håb er ude?” På valgfaget VANDRING undersøger vi netop dette norske mundheld, når vi sammen drager ud på den enkleste af alle rejser: Vandreturen. Her er der mulighed for at komme tæt på hinanden, naturen omkring os, kroppen og selvet i det berusende “flow”, der giver plads til andre tanker, nye idéer og møder med mennesker og omgivelser, som åbner for refleksion og samtale.
Hver torsdag spænder vi skoene og tager på eventyr i det nordsjællandske landskab! Turen starter i fællesskab, med vejledning og hjælp til alle niveauer, og klæder dig på til at gå videre på egen hånd eller med nye fællesskaber i fremtiden.
Undervejs gennemgår vi blandt andet rutevalg og orientering med kort og kompas, lejrliv, turmad på bål og trangia, nødvendigt udstyr, at pakke rygsækken til vandreture af alt fra en time til en uges varighed, og alle de små tips og tricks til at få en varm og tør tur.
Medbring praktisk tøj, gode sko, cykel og en tom rygsæk.

RETORIK & FORANDRINGENS FORTÆLLING
/VED ANNA BJERRE JOHANSEN Ord forandrer verden, og ordet er dit. Men det kan være svært at gribe alene. Så i valgfaget RETORIK & FORANDRINGENS FORTÆLLING øver vi os sammen.
Vil du gerne blive bedre til at formulere dig skarpt og præcist, bliver du nervøs, når du skal tale foran mange mennesker, eller er du bare nysgerrig på, hvordan man får ord til at ramme lige i maven, er faget for dig.
Vi undersøger politiske og personlige talers magt og går på jagt efter dét, der overbeviser, engagerer og forandrer. Vi taler med spændende mennesker, der bruger fortælllinger i deres arbejde. Og så kaster vi os ud i praktisk retorik gennem øvelser i pauser, stemme, kropssprog, nærvær og vildskab. Til slut skriver vi vores egne taler.
Kernen i faget er det mundtlige rum, men vi kommer også til at arbejde med tekster og skriftlig debat, og alle kan være med.
Anna underviser med en politisk og klimaaktivistisk erfaring, der strækker sig fra avisspalter og ølkasser til Christiansborg, DR’s Debatten og Operaen.

Foto: Mads Leth Grønbeck
FISK
/VED FREDERIK BROCKDORFF Helt ærligt – her er ingen fangstgarantier! For pointen er en helt anden. Vi skal ud og jage de gode naturoplevelser med udgangspunkt i fiskestangen, lidt madding og en krog.
På faget kommer du til at stifte bekendtskab med flere typer fiskeri, og du får en introduktion til lystfiskeri helt generelt. Du får omfattende viden om fangstmetoder, naturbevaring, EU og fiskeripolitik, og du lærer den sejeste lystfiskerslag på kutteren, og du kommer til at kunne alt basis for en god fisketur.
Beregn 185,- kr. til et fisketegn, ca. 350,- kr. til fiskegrej og 200,- kr. til transport.

SPISE-KAMMERET
DET’ SJOVT
BYG & HYG
SANS
SPISEKAMMERET
/VED KIM MÜHLHAHN Skøn mad som er god for jorden og klimaet, de skabninger, vi spiser, dem der producerer den, os selv og fællesskabet – ja tak, chef!
Valgfaget SPISEKAMMERET handler om at fylde vores personlige fadbure op med viden, idéer og praktisk kunnen, så vi hele tiden bliver bedre i stand til at kunne spise mad, som bidrager positivt til jorden og livet. Hver gang arbejder vi rundt om et tema, både teoretisk og i køkkenet. Nogle af temaerne bliver “Kartofler”, “Havmad” og “Hvad med kød?”. Mindst halvdelen af tiden arbejder vi praktisk.
Inspiration søger vi hos dygtige jordbrugere, ældre generationer, fattigere samfund end vores eget, visionære madmennesker, oprindelige befolkninger og råvarerne selv.
Du behøver ikke at have nogen erfaring med at lave mad for at være med – kun lyst og nysgerrighed.

DET’ SJOVT
/VED SIGRID LAUENBORG DAHL Her skal vi på jagt efter alt det sjove for at se, om vi kan forstå og måske endda mestre komikkens væsen. Med udgangspunkt i det, som vi selv griner af, skal vi blive klogere på, hvad der får os til at le – uanset om det så bare er et lille træk på smilebåndet eller den store latterkrampe.
Vi skal beskæftige os med humor, komik og satire – og vi skal både gå teoretisk og praktisk til værks. Hvordan har komikken mon udviklet sig igennem tiden, og griner vi af det samme på tværs af kulturer? Hvilken rolle spiller satiren i samfundet, og er der en grænse for, hvad man må lave sjov med – og hvor går den i så fald? I hvilke situationer bruger vi humor, og kan humor mon skabe eller løse konflikter?
Vi skal se forskellige bud på sjov både inden for den politiske satire, sketchen og standup’en, så vi kan blive klogere på de virkemidler og teknikker, de forskellige komikere gør brug af.
Vi skal se, om vi kan få nogle tips og tricks fra de professionelle, og endelig skal vi selv prøve kræfter med den svære kunst at være sjov. Uanset om det lykkes eller ej, skal det nok blive sjovt!

Foto: Sofie West Grünewald
BYG & HYG
/VED THOMAS PARK JEPSEN & KARL EMIL GRUPE
Fra skitsetegninger over læren om konstruktion, bæreevne, materialer (og fortrolighed med maskiner og sikkerhed) skal vi bygge og skabe sammen: Måske laver vi en overdimensioneret bar, plantekasser til parken – eller et luksuriøst loungemøbel? Uanset hvad skal vores færdige byg i brug til skolens store musikfestival, MayBeats. I byggedagene op til festivalen får vi mulighed for at færdiggøre vores projekter, samtidig med at BYG & HYG-holdet agerer sjakbajser for resten af skolen.
Du behøver hverken have holdt en skruemaskine eller betjent en kap-/geringssav før. Alle kan være med, når blot du har lyst til at tage dit kendskab fra folkeskolens sløjdundervisning, parkere det for en stund – og i stedet rykke din viden og fantasi til helt nye højder. Vi skal bringe os selv og vores kreativitet i spil, når vi sammen forudser løsninger (og faldgruber) i en designproces fra idé til færdigt byg.
På BYG & HYG bliver du fortrolig med at arbejde med godt værktøj (og dine egne hænder). Og efterhånden som vores projekter tager form, begynder en hel verden at åbenbare sig, når vi opdager, at næsten alt er muligt at udrette med vores bare hænder og idéer.

SANS
/VED LISBETH VAN DEURS SANS er et oplevelsesvalgfag med sanseeksperimenter baseret på en fransk performance-gruppe.
Er det mon muligt at aktivere nogle af vores “usynlige følehorn”, skille vores sanser ad, eller skærpe dem vi har?
Valgfaget SANS udforsker dine sanser, og sammen erobrer vi nye grænser.
Gennem en række trygge eksperimenter sætter vi fokus på kroppens måde at navigere i verden på.
Vi taler, mediterer, sanser, tegner, skriver og oplever ude og inde.

Foto: Lisbeth van Deurs
FRIHED, LIGHED & OPLYSNING
FUGL FUGL FUGL
100 historier
HEKSE-KREDS
FRIHED, LIGHED & OPLYSNING: MEDBORGER-SKABETS IDÉER
/VED RAHBEKS HØJSKOLE Selvom det at være medborger af mange i dag bliver opfattet som en selvfølgelighed i demokratier som det danske, er det både en ret ny og radikal idé, at hver myndig indbygger i samfundet i kraft af sit statsborgerskab har umistelige rettigheder og pligter, frihed og ansvar på lige fod med alle andre borgere i samfundet. Og at borgerne i fællesskab har samfundsansvaret i kraft af den demokratiske forfatning.
Udover grundlovssikrede og lovfæstede rettigheder og tilhørende pligter handler medborgerskabet i høj grad om værdier, principper og normer, der udleves som dagligdagspraksis iblandt borgerne, og som udgør et nødvendigt normativt fundament under et velfungerende folkestyre. På faget FRIHED, LIGHED & OPLYSNING: MEDBORGERSKABETS IDÉER går nogle af landets dygtigste fagpersoner og debattører på deres felt i dybden med netop de idéer og principper og det menneskesyn, som udviklede medborgerskabet i Europa fra antikken til vores tid.
Faget har til hensigt at revitalisere medborgerskabet, der bl.a. jf. Krogerups tidligere forstander Hal Koch bør fornys med hver generation, ved at vi får indsigt i dets filosofiske og historiske oprindelse og gøre medborgerskabet til et kraftfuldt redskab til vores egen demokratiske rodfæstelse, dannelse og indflydelse.

Foto: Rahbeks Højskole
FUGL FUGL FUGL
/VED SIGRID LAUENBORG DAHL Her skal vi kigge på fugle (hvorfor ikk’, hvorfor ikk’?) og lade os fascinere af disse fjerede væsner, de sidste rester af dinosaurerne, der med flere millioner års visdom mellem fjerene flyver rundt og fanger mad, bygger rede, udruger æg, tryllebinder ornitologer og observerer mennesket fra oven.
Vi skal først og fremmest lære fuglekiggeriets ædle kunst, når vi skal på morgenfugletur, så vi kan identificere de fugle, vi ser, når vi lusker rundt i krattet eller skuer ud over havet. Det er også en øvelse i at genforbinde os med naturen, når vi bliver i stand til at benævne fuglene omkring os. Men vi skal også prøve at forstå fuglen – vi skal bygge fuglefløjter, så vi kan tale med den, og så skal vi inspireret af Charles Foster forsøge at være som fuglen. Kan vi mon bygge en rede med munden eller spankulere som en gråkrage?
Vi skal lade os fascinere af fuglen. Den åbenlyse fascination, der griber en, når man hører om mursejlerens vanvittige liv og imponerende træk. Men vi skal også berøre den dybere fascination, som fuglene vækker i mennesket – lige fra drømmen om at flyve (vi skal selv lege med termik ved hjælp af papirfly) til ornitologens besættelse af at toppe fuglelisterne.
Vi skal også forholde os kunstnerisk og fortolkende til fuglen, når vi laver fuglelinoleumssnit og fugledigte. Vi skal dykke ned i fuglens rolle i vores kultur, når den optræder i litteraturen, sproget eller som mytologisk figur i vores fortællinger.
Endelig skal vi drage omsorg for fuglen. Vi skal lave fuglekugler, mens vi taler om, hvordan vi passer på fuglen og giver den plads på en planet, hvor vi mennesker fylder mere og mere.
Så kom med ud i krattet og ind i fuglenes fascinerende verden.

100 HISTORIER
/VED LISBETH VAN DEURS Faget undersøger og afprøver alle mulige former for historiefortælling. Fra ældgamle fortælleteknikker til moderne politik.
Hvad arbejder afsenderen med – hvad sidder modtageren tilbage med af stemning, og hvad lagrer sig? Hvordan skal en historie ende, hvis den skal ende? I hvilke rum opstår den gode historie? Vi arbejder med løgnehistorier, kærlighedshistorier, forbudte steder, drømme, dilemma, eventyr, livshistorier m.fl. Vi får besøg af en spindoktor fra Christiansborg og tager på tur til en spåkone, som navigerer ved hjælp af et krystal-kompas. Sammen læser vi tekster af berømte og medrivende forfattere. Ser hvad virtual reality gør ved vores virkelighedsopfattelse. Vi tager på lysvandring og dykker ned i overtro og de historier, der binder os sammen.
Vi skaber både vores egne individuelle og fælles historier og udvikler i forløbet en måde at illustrere dem på. Du behøver ikke gå rundt med en forfatter i maven for at være med, bare være nysgerrig og klar til at bevæge dig ind i historiernes labyrint.

HEKSEKREDS
/VED IDA SKIBSTED Heksen er blevet udstødt for at være normbryder og straffet for sin ulydighed over for tidens konventioner og magthierarkier. Gennem tiden er heksen blevet genaktualiseret som modstands- og omsorgsfigur, blevet billede på en legende og vovet økofeminisme, beskrevet som grænsebrydende queer-migrant og anarkistisk hybridvæsen m.m. Og stadig den dag i dag anvendes ordet heks som skældsord til at dæmonisere kvinder, feminine og minoriserede personer.
På HEKSEKREDS undersøger vi heksen som historisk, politisk, mytisk, popkulturel og litterær figur. Heksen, som er helt igennem virkelig og til alle tider har været en arketypisk projektion for idéer om køn og krop, natur og kultur, det gode og det onde.
Vi beskæftiger os med feminisme, økokritik, mytologi, kunst og poesi. Vi laver ritualer, læser og deler med hinanden, alt sammen i tæt forbindelse med skoven og havet.
HEKSEKREDS er også performance, hekselatter og et fællesskab, hvor det er ok at være sammensatte, besværlige, skamløse og ømme spektakler.

ARKITEKTUR & DESIGN
/VED LISE BJERRE SCHMIDT I dette valgfag skal vi arbejde med arkitektur og design. Her skal du arbejde praktisk med hænderne og bygge rumlige modeluniverser og opdyrke din egen arkitektoniske tegnestil.
Arbejdsprocesserne inviterer til fordybelse og opfordrer til at lade hænderne arbejde i fred, uden at hjernen forstyrrer alt for meget. Vi skal sammen på en opdagelsesrejse ved tegnebordet for at finde nye personlige og kreative udtryk, som I slet ikke vidste, at I havde i jer. Vi skal arbejde ved lysbord, bruge kopimaskinen på alternative måder og hente inspiration i vores nære omgivelser. Vi skal bruge byggematerialer fra nye kilder og dokumentere vores processer og resultater fotografisk og i tegning.
Du behøver ikke have nogen erfaring, blot nysgerrighed og lyst til at fordybe dig. Faktisk handler det hele om at have en dialog med dit projekt og kommunikere en visuel fortælling – både til dig selv og til dine medstuderende. Til dig, der overvejer en kreativ studieretning efter højskolen, kan dette valgfag godt give en hånd med på vejen videre.

SYNG! SYNG! SYNG!
/VED METTE NYGAARD MIKKELSEN Din stemme er unik med sine egne karakteristika, og ingen lyder præcis som dig. Vi kan ikke alle komme til at lyde som Beyoncé, men alles stemmer kan blive stærkere og sundere.
Valgfaget er for dig, der elsker at synge og ønsker at dykke dybere ned i din stemmes potentiale. Vi skal på opdagelse i alverdens måder at arbejde med stemmen, din personlige klang, kropslig tilstedeværelse og performance.
I undervisningen indgår stemmetræning, stemmemeditation, sangeryoga, nervøsitetstræning, korsang, “vocal painting” og meget mere. Vi skal bruge alle genrer fra gospel, pop, soul til rock, jazz, country og klassisk sang til at arbejde med udtryk og personlig stil. Vi skal råbe ad naturen og få gåsehud af klangene i kirkerum, og vi skal synge sammen og vove at synge for hinanden.

Kontakt os
+45 49 19 03 80
kontoret@krogerup.dk
Krogerupvej 13, 3050
“Den, der vil forstå livet – og det er vel til syvende og sidst opgaven for os alle – må gå om erfaringen, hans egen erfaring, vundet derved, at han med lidenskab har indladt sig med livet.”
Hal Koch, Krogerups stifter
KONTAKT
Krogerup Højskole
Krogerupvej 13
3050 Humlebæk
CVR: 44913216
EAN: 5790002583926
Telefon: 49 19 03 80
E-mail: kontoret@krogerup.dk
Kontortid: 9.00-12.00