KROGERUPS VALGFAG
– levende læring uden eksamen
Vælg mellem mange forskellige valgfag
Drømmer du om at dreje ler, indtale podcast, spille teater, lave mad, sejle i havkajak, lære at strikke eller blive klogere på kærlighedens væsen eller international politik? På Krogerup har vi et bredt udvalg af valgfag. Ved siden af dit hovedfag kan du vælge fire forskellige valgfag – to i første del og to i anden del af opholdet. Vi har altid et bredt udvalg at vælge imellem, og selvom udbuddet kan variere fra ophold til ophold, lover vi, at fagligheden altid er i top, og underviserne er dygtige og engagerede inden for deres fag.
Kontakt
kontoret@krogerup.dk
+45 49 19 03 80
Krogerupvej 13, 3050 Humlebæk
SANS
FRILUFTSLIV
HAVET OMKRING OS
Keramik
SANS
/VED LISBETH VAN DEURS SANS er et oplevelsesvalgfag med sanseeksperimenter baseret på en fransk performance-gruppe.
Er det mon muligt at aktivere nogle af vores “usynlige følehorn”, skille vores sanser ad, eller skærpe dem vi har?
Valgfaget SANS udforsker dine sanser, og sammen erobrer vi nye grænser.
Gennem en række trygge eksperimenter sætter vi fokus på kroppens måde at navigere i verden på.
Vi taler, mediterer, sanser, tegner, skriver og oplever ude og inde.
Foto: Sofie Krogh Møller
FRILUFTSLIV
/VED KARL EMIL GRUPE En dag om ugen bliver højskolens indendørs rammer byttet ud med den smukke, landlige natur, der omgiver Krogerup. Her skal vi ud og prøve nye ting af, bruge havet og skoven – og være i et stærkt fællesskab.
På FRILUFTSLIV vil du opleve at blive udfordret, men på et niveau, hvor alle kan være med – der er både plads til adrenalinkick og rolige, hyggelige oplevelser.
Programmet vil blandt andet byde på havkajak, mountainbike, sheltertur – men også bål, madlavning og vandring. Vi vil udnytte årstidernes skiften og ved hjælp af grundbegreber fra friluftsliv lære, hvordan naturen hele året rundt er et fantastisk rum at være i.
Medbring praktisk tøj, godt humør og en stor appetit på eventyr – og madpakker! Krav til faget: Lyst til at lære, svømmefærdigheder og en cykel.
HAVET OMKRING OS
/VED ANNA STAVENUITER “De dyr, der forlod havet for at leve på land, medbragte i deres legemer en del af havet, en arv, som de gav videre til deres afkom, og som den dag i dag skaber en forbindelse mellem hvert eneste væsen på jorden og dets udspring i det forhistoriske hav. Fisk, padder, krybdyr, varmblodede fugle og pattedyr – alle ejer vi i vore blodkar en saltholdig væske, hvor stofferne natrium, kalium og kalcium er repræsenteret i næsten samme forhold som i havvandet.” Sådan skriver Rachel Carson i sin bog “Havet omkring os”, som udkom første gang i 1951.
På valgfaget af samme navn skal vi dykke ned under overfladen på denne saltholdige væske, der binder hele planeten sammen, og lade os forføre af dets dragende, poetiske, skræmmende, mystiske, befriende og livgivende kræfter! Med sin placering på kanten af Øresund er højskolen udgangspunktet for et laboratorium, hvor vi hver torsdag skal udforske og beruses af det brusende hav, vi møder lige uden for døren.
Vi skal dykke i det, sejle på det, fiske i det, smage på det og inspireres af poetiske og naturvidenskabelige værker, der gennem hele menneskets historie har forsøgt at finde svar på de mange mysterier, denne vilde naturtype gemmer på. Iført snorkel, våddragt, badetøj og waders skal vi arbejde med, hvordan vi som landkrabber kan komme til at føle os mere hjemme til søs, og hvordan vi kan føle os forbundne til de mange forunderlige arter, der lever et undervandsliv så fjernt fra vores egen hverdag, og som i høj grad er truet af det liv, vi lever på land. Faget gør dig nemlig også klogere på de økologiske kriser, der truer havets – og i sidste ende vores egen – eksistens, og ikke mindst hvad vi kan gøre ved det. Vi skal kort sagt opleve og lære om havets komplekse økosystemer med krop, sind og sanser, og alle med begejstring og nysgerrighed på vores fantastiske, blå planet kan være med. Der kan forekomme egenbetaling til udflugter på maks. 200 kr.
Foto: Emmy Yi Lan Juul-Harder
KERAMIK
/VED PETER GLAD Ler er et enestående både fleksibelt og stærkt materiale, som giver næsten uendelige muligheder i forhold til formgivning. Samtidig er det et materiale, som ikke lader sig kontrollere fuldstændigt.
På KERAMIK arbejder vi i rummet mellem det kreative, styrede og sanselige. Vi skal følge og fordybe os i den keramiske proces, fra de første idéer og udkast, over drejning og støbning i porcelæn efter egen gipsform, til det næsten magiske øjeblik, hvor ovnen efter flere dages spænding åbnes. To brændinger er aldrig ens. Glasuren ændrer sig under de høje temperaturer, og det færdige resultat er ikke altid, som man venter.
På KERAMIK får du et indblik i keramikkens mange udtryksformer. Hovedvægten er lagt på at lære forskellige teknikker inden for drejning, og vi skal arbejde i både stentøj og porcelæn og eksperimentere med forskellige glasurer og dekorationsteknikker. Vi tager også ud af værkstedet og ind til København og besøger gallerier, museer og keramiske værksteder – for at lade os inspirere af andre og se, hvor stor variationen kan være i udtrykket og arbejdet med materialet. Og så skal vi se dokumentarfilm om nogle af vores tids største keramikere.
HEKSEKREDS
Tegn & TRYK
REGENERATIVT LANDBRUG
SPISEKAMMERET
HEKSEKREDS
/VED IDA SKIBSTED Heksen er blevet udstødt for at være normbryder og straffet for sin ulydighed over for tidens konventioner og magthierarkier. Gennem tiden er heksen blevet genaktualiseret som modstands- og omsorgsfigur, blevet billede på en legende og vovet økofeminisme, beskrevet som grænsebrydende queer migrant og anarkistisk hybridvæsen m.m. Og stadig den dag i dag anvendes ordet heks som skældsord til at dæmonisere kvinder, feminine og minoriserede personer. På Heksekreds undersøger vi heksen som historisk, politisk, mytisk, popkulturel og litterær figur. Heksen som er helt igennem virkelig og til alle tider har været en arketypisk projektion for idéer om køn og krop, natur og kultur, det gode og det onde. Vi beskæftiger os med feminisme, økokritik, mytologi, kunst og poesi. Vi laver ritualer, læser og deler med hinanden alt sammen i tæt forbindelse med skoven og havet. Heksekreds er også performance, hekselatter og et fællesskab hvor det er ok at være sammensatte, besværlige, skamløse og ømme spektakler.. (100% UBAK)
Foto: Emmy Yi Lan Juul-Harder
TEGN & TRYK
/VED LISBETH VAN DEURS Faget giver dig en mulighed for at opleve glæden og fordybelsen i at afprøve en masse tegning og grafik. Du kan komme med megen eller ingen erfaring, begge dele er lige godt. Farver og materialer inviterer til fordybelse, der kombinerer tanken og hånden. Det er ikke slutproduktet, der vejer, men tilstedeværelsen i “at gøre” og at finde eller genfinde et kreativt flow.
Vi arbejder ude i naturen og indenfor. Zoomer først helt ud i fælles land-art tegninger med brug af store armbevægelser og naturens egne materialer, og zoomer så helt ind på detaljen, hvor vi maler akvarel med tynde pensler, individuelt. Vi eksperimenterer over flere gange med forskellige måder at lave grafik på, bl.a. flerfarvede træsnit, dybtryk og linoleum på tekstil, som giver dig rig mulighed for at lære noget teknik og afprøve farver og lag af idéer og indfald samtidigt. Vi tegner også croquis efter levende model med en musisk, legende indgang til denne klassiske disciplin.
REGENERATIVT LANDBRUG
/VED SARAH HELLEBEK På REGENERATIVT LANDBRUG skal vi blive klogere på mikrolivet i jorden og deres symbioser med planterne, vi dyrker. Vi bliver klogere på frø og planter, når vi følger sæsonernes gang i landbruget og arbejder med forspiring, udplantning og lugning.
Vi nørder også de regenerative dyrkningsprincipper, kompost, bioindikatorplanter og grøngødning med henblik på at kunne aflæse og genopbygge jordens sundhed.
Med jorden omkring Krogerup som prisme zoomer vi også ud og forholder os til hele Danmarks arealanvendelse, den globaliserede fødevareproduktion og vores økologiske etik og natursyn. Den levende jord er udgangspunktet for smagfulde madoplevelser, og vi skal selvfølgelig også høste og lave mad af markens grøntsager.
SPISEKAMMERET
/VED KIM MÜHLHAHN Vidunderlig mad, som er god for jorden og klimaet, de skabninger, vi spiser, dem der producerer den, os selv og fællesskabet – ja tak, chef!
SPISEKAMMERET handler om at fylde vores personlige fadebure op med viden, idéer og praktisk kunnen, så vi hele tiden bliver bedre i stand til at kunne spise mad, som bidrager positivt til jorden og livet. Hver gang arbejder vi rundt om et tema, både teoretisk og i køkkenet. Nogle af temaerne bliver Fermentering, Kartofler, Havmad og Hvad med kød?
Mindst halvdelen af tiden arbejder vi praktisk. Inspiration søger vi hos dygtige jordbrugere, visionære madmennesker, oprindelige befolkninger, vores egen madlyst og råvarerne selv. Du behøver ikke at have nogen erfaring med at lave mad for at være med – kun lyst og nysgerrighed.
DEN STORE JULEFROKOST
BAND
Tag økonomien tilbage
BYG EN BY
DEN STORE JULEFROKOST
/VED FREDERIK SCHACK VON BROCKDORFF
Julefrokoster er både fuldstændigt fantastiske og totalt frastødende. Fremmedgjorte fra produktionen af de fødevarer vi kaster i os og med lang distance til de ritualer, der ellers så smukt kan binde mennesker sammen, ender de ofte i orgier med overforbrug, madspild og dekadence. Men samtidig er julefrokoster jo også helt fantastiske. Vi bryder med hverdagens rationalitet, vi sætter fokus på den gode mad og det hyggelige samvær, og vi tager en pause fra hamsterhjulets evige snurren.
På dette fag bygger vi vores egen bæredygtige julefrokost op fra bunden, samtidig med at vi udforsker julen og julefrokosten som fænomen. Vi skal brygge øl, lave vores egne rugbrød, marinere lækre julesild, plukke høner til hønsesalat og fremtrylle fantastiske snapse. Mens vi med hænderne skaber lækkerier til julebordet, hører vi om de enkelte retters historie, ingrediensernes tilbliven rundt om i verden, og vi diskuterer etiske problemstillinger i forhold til produktion og forbrug. Vi trækker på viden om det gode håndværk, religion, filosofi og sociologi, når vi udforsker maden, vi spiser, traditionerne bag den og det store behov for at skeje ud til en julefrokost. Alt sammen munder ud i vores egen julefrokost i december måned.
Det bliver en fantastisk anledning til at få hænder, smagsløg og snakketøj i omdrejninger, mens vi nærmer os julen.
OBS: Der kan være en mindre egenbetaling på faget.
BAND
/VED METTE NYGAARD MIKKELSEN Du skal vælge BAND, hvis du drømmer om at jamme med venner hver onsdag. Vi skal udvide vores musiksmag sammen, inspirere og udvikle både vores individuelle og fælles udtryk – nogle gange i små akustiske konstellationer og andre gange i et stort fælles orkester. Det er ikke her, du lærer at spille kontrabas, hvis du aldrig har rørt sådan en før, men det er en mulighed for at træde ind i en musikalsk legeplads sammen og være fælles om kærligheden til musik og sammenspil. Vi skal undersøge, hvad der skal til, for at noget groover og føles rigtigt i musikken, og vi skal lære at turde give os hen til musikken, hvad end den er melankolsk, smuk, sjov, voldsom eller ekstatisk.
Der bliver også mulighed for at skrive sange selv og spille dem med holdet.
Faget er for dig, der spiller et instrument eller synger.
TAG ØKONOMIEN
TILBAGE
/VED TOKE DAHLER Økonomi er magt. Stort set alle aspekter af livet er underlagt økonomiske mekanismer, og de mekanismer betyder utroligt meget for, hvordan du og jeg og hele samfundet kan agere. På trods af at økonomien gennemsyrer alt omkring os, kan dens mekanismer føles abstrakte, upersonlige og enormt svære at forstå. Men sådan behøver det ikke at være. Vi skal kigge på grundlæggende økonomiske forestillinger om løn og lønarbejde, hvad markeder og varer egentlig er, hvorfor folk opfører sig, som de gør, og hvordan man bliver rig (yes, det får du også svaret på!).
Med det udgangspunkt skal vi undersøge de etiske og moralske dimensioner af økonomien. Vi tager fat i nogle af de økonomiske byggesten og spørger: Hvem skaber velstand i verden? Bestemmer økonomer for meget? Er der ting, man ikke skal kunne købe? Hvordan bør klimaforandringerne ændre vores syn på økonomien? Hver undervisningsgang er baseret på en kort tekst eller et foredrag, et interaktivt indslag, et spil, en leg, en konkurrence eller en diskussionsøvelse.
BYG EN BY
/VED SALLY LIVERSAGE & EMMA HUNDAHL Verdens byer er i dag centrum for politiske, kulturelle og sociale dilemmaer: Hvem bygger vi til? Hvem har magten til at bestemme, hvordan husene og livet mellem dem udformes? Hvem er der plads til – og hvem er der ikke? Med udgangspunkt i arkitektur og antropologi skal vi udforske samspillet mellem det byggede miljø og de mennesker, der lever deres liv i det, og vi skal blive klogere på de historiske og politiske strømninger og forhold, der påvirker, hvordan vi lever og bor i byen i dag.
På BYG EN BY skal vi sammen udvikle byen omkring Krogerup ved at være nysgerrige på dem, der bor der, og undersøge bygninger, byrum og landskab, der omgiver dem. I bliver sendt på feltarbejde, hvor I skal lære at interviewe som en antropolog, mens I hjemme på Krogerup lærer at tegne som en arkitekt. I skal forene dette, når I udvikler et idéprojekt og forsvarer det i vores eget byråd. Vi klæder jer på til opgaven med tegneworkshops og et crash course i kvalitativ metode, ligesom vi skal udforske og diskutere emner som gentrificering, kønsulighed i byplanlægning, ghettolovgivning, den menneskelige skala og arkitekturens magt.
DET DIGITALE MENNESKE
/VED TOMÁŠ VLK DET DIGITALE MENNESKE er et eksperimenterende og aktivistisk valgfag, der undersøger, hvordan den digitale verdens udvikling påvirker individ og samfund. Vi beskæftiger os med digitale datafodspor,
branchen af datakøbmænd og den bagvedliggende forretningsmodel, man kalder for
overvågningskapitalisme. Vi beskæftiger os med vanedannende design, med etiske dilemmaer om smartphone-overforbrug og tager selv på en uges digital detox.
Vi beskæftiger os med misinformation og
med, hvad den ekstreme mængde tilgængelig
information har gjort ved vores ellers oplyste,
demokratiske samfund. Vi beskæftiger os med den digitale verdens allerstørste udfordringer, og derefter griber
vi fat i tidens vigtigste forandringsstemmer
og spørger: “Hvad gør vi?”
Den digitale verdens problemer er komplekse, og det er ikke nødvendigvis et fag, du bliver glad af at have. Men måske klogere. Vil du være med i frontlinjen af den digitale udviklings problemløsning, så er DET DIGITALE MENNESKE et fag for dig. Vi får input fra forskere, politikere og andre eksperter, vi inddrager fagkundskaber fra filosofi, jura, IT og de politiske og aktivistiske miljøer.
Beregn ca. 200 kr. til transportudgifter til to
heldagsture til København.
MUSICAL
Det digitale menneske
NATURHÅNDVÆRK
YOGA & Mental-træning
MUSICAL
/VED METTE NYGAARD MIKKELSEN På faget MUSICAL skaber vi vores egen mini-musical fra bunden– fra idéudvikling til performance. I fællesskab vælger vi et tema og musik, der danner grundlag for forestillingen og arbejdet både på og bag scenen. Der skal synges, danses, spilles skuespil, skrives poesi, bygges scenografi og laves rekvisitter og kostumer, og vi har derfor brug for alle slags kompetencer både på og bag scenen, om du er scenevant eller sceneskræk.
Faget er praktisk funderet og for alle, der har lyst til at skabe noget smuk og helt sikkert underholdende scenekunst.
KOLONIENS STEMMER
/VED IDA HØJRUP PETERSEN Kapitlet om Danmark som kolonimagt er forsvindende lille i de fleste historiebøger og i vores fortælling om os selv som danskere. Men kolonitiden og Danmarks relation til blandt andet Grønland og Jomfruøerne er en enorm del af vores fælles historie, der den dag i dag farver og former verden på et utal af måder. Det skal vi forholde os til på KOLONIENS STEMMER!
Vi skal møde meget forskellige mennesker, der på hver sin måde er en del af fortællingen om Danmark som kolonimagt. Vi dykker ned i spørgsmålet om officielle undskyldninger med en forsker, diskuterer kunstens betydning for dekolonisering med en kunstner, og vi bliver klogere på, hvordan det er at være ung i Danmark med grønlandske rødder. Vi skal også på kolonialistisk byvandring i København med en historiker, dykke ned i geo- og sikkerhedspolitik i Arktis med Forsvarsakademiet, tale politik i Rigsfællesskabet med vores grønlandske folkevalgte, og sidst men ikke mindst skal vi give koloniens stemmer en plads i vores egen historie.
NATURHÅNDVÆRK
/VED HELENE STAVENUITER På NATURHÅNDVÆRK tager vi udgangspunkt i materialet træ. Vi skal bl.a. arbejde i friskt træ og lære om træets naturlige egenskaber, samt hvordan vi kan udnytte det i vores kunsthåndværk. Vi skal også lære om åreretninger, og hvilken betydning de har, når vi bearbejder træet. Vi har fokus på træets styrker og svagheder, samt hvordan vi arbejder med træet fremfor at arbejde imod det. Faget er et praktisk fag, der primært vil foregå udenfor, gerne ved et bål og med en kop kaffe i hånden. Vi skal snitte, save og flække, lave krympebokse, skeer, knive, salatbestik og lære traditionelle, norske dekorationsteknikker.
Derudover vil faget byde på en introduktion til pileflet, hvor vi skal flette vores egen kurv, måske til vasketøj eller svampe, så du er klar til din næste sanketur. Pileflet er et andet gammelt håndværk, der kan være ganske meditativt og selvforglemmende. En kurv kan holde i mange år og er helt komposterbar, når vi ikke længere har brug for den. Har du lyst til at være ude, bruge dine hænder og lære et håndværk, så er NATURHÅNDVÆRK for dig.
Fotos: Helene Stavenuiter
YOGA & MENTALTRÆNING
/VED JENNY LUNDBERG Yoga er for dig, som ønsker at få større indsigt i yogaens og meditationens verden, samt at forbedre dit forhold til dig selv og andre omkring dig gennem fysisk yoga.
Du vil opleve at forbedre din smidighed gennem de mange forskellige yogastillinger (asanas), og du vil mærke, at din krop samarbejder bedre med dit sind. Valgfaget er en blanding mellem yoga i praksis samt teori og refleksion.
Vi kommer også til at fordybe os i mentaltræning i form af stresshåndtering og søvn. Du vil lære at få mere mentalt overskud og mere ro, både i krop og sind.
På valgfaget arbejder vi med flow-yoga, yin-yoga, blid yoga, yoga nidra, pranayama (åndedrætsøvelser), skovbadning (meditation i skoven), yogaaspekter og yogafilosofi, mentaltræning og hjernebølger, meditation og mindfulness, soma move og læren om at opbygge en yogapraksis. Alle kan være med uanset niveau og kendskab til faget.
SY NOK
mellemøsten
SYNG! SYNG! SYNG!
KANTEN AF KONVENTIONERNE
SY NOK
/VED MARIE HOLST LORENZEN Vi har alle sammen tøj på hver dag. Vi har præferencer og favoritter, vi vasker det, vi køber brugt, vi køber nyt. Vi kan arve det, eller vi kan spinke og spare for at få fat i det helt rigtige. Men kan du sy det selv? SY NOK er en introduktion til basale syteknikker, og du bliver helt bogstaveligt klædt på til at kunne skabe dit eget tøj.
Du får genopfrisket det gamle symaskinekørekort, lærer at bruge et sy-mønster, og lærer hvordan du kan upcycle gamle tekstiler til nyt tøj. Helt konkret kommer du på få uger til at designe og sy et stykke tøj af genbrugstekstiler fra den lokale genbrugsbutik og fra dit eget klædeskab.
MELLEMØSTEN
/VED MARCUS RUBIN Hører man om Mellemøsten, handler det stort set altid om krig og konflikt. At jihadisterne i Islamisk Stat kaster homoseksuelle ud fra højhuse, at kvinder bliver undertrykt i Saudi-Arabien – og derfra strømmer det ud med frygtelige billeder fra borgerkrigene i Syrien, Libyen og Yemen.
Men hvorfor er det gået så galt i Mellemøsten, og får vi virkelig et retvisende billede af området gennem medierne?
Det vil vi se nærmere på i faget MELLEMØSTEN, hvor du får en introduktion til områdets lange historie og enormt rige kultur. Vi kommer både forbi islam, jødedommen, Israel og kolonitiden og ser på, hvad der præger området og dets problemer i dag.
Vi skal se film for at diskutere fremstillingen af arabere, se på arabisk og islamisk kultur, jødiske minder og have gæster og eksperter fra området – og god arabisk mad.
SYNG! SYNG! SYNG!
/VED METTE NYGAARD MIKKELSEN Din stemme er unik med sine egne karakteristika, og ingen lyder præcis som dig. Vi kan ikke alle komme til at lyde som Beyoncé, men alles stemmer kan blive stærkere og sundere.
Valgfaget er for dig, der elsker at synge og ønsker at dykke dybere ned i din stemmes potentiale. Vi skal på opdagelse i alverdens måder at arbejde med stemmen, din personlige klang, kropslig tilstedeværelse og performance.
I undervisningen indgår stemmetræning, stemmemeditation, sangeryoga, nervøsitetstræning, korsang, “vocal painting” og meget mere. Vi skal bruge alle genrer fra gospel, pop, soul til rock, jazz, country og klassisk sang til at arbejde med udtryk og personlig stil. Vi skal råbe ad naturen og få gåsehud af klangene i kirkerum, og vi skal synge sammen og vove at synge for hinanden.
Foto: Hannah Aurora Almstrup
KANTEN AF KONVENTIONERNE
/VED EMILIE HANSEN Hver dag taler politikere, aktivister og eksperter om menneskerettighederne: én siger vi skal forandre verden gennem menneskerettighederne, én anden siger vi skal gå til kanten af konventionerne, én tredje råber at menneskerettighederne er forældede. Hvem har ret? Og er det et problem, at knap halvdelen af unge i Danmark kan ikke nævne en eneste menneskerettighed? På ‘kanten af konventionerne’ skal du lære dine og dine medmenneskers basale rettigheder at kende. På tværs af forskelle skal vi have en seriøs dialog om værdierne bag menneskerettighederne, forstå hvorfor de måske er forældede og du skal give dit bud på, hvordan de kunne lyde anno 2022. Vi skal på besøg hos Institut for Menneskerettigheder, diskutere med politikere og snakke med kritiske aktivister. I sidste ende skal du tage stilling til, om menneskerettighederne stadig er værd at kæmpe for – og hvordan du kan bruge dem på gaden, i sundhedsvæsenet, i skolesystemet, på dit nye arbejde, i din avis og på sociale medier. Sammen går vi på kanterne af konventionerne og bliver klogere sammen.
PÅ SPORET AF PSYKEN
StOL PÅ DET
PODCAST & RADIO
PLANTERNES POESI
PÅ SPORET AF PSYKEN
/VED OSCAR JUUL En kedelig tendens præger vores tid; flere unge mennesker mistrives og har psykiske udfordringer. Men hvad skyldes fænomenet? Hvad taler vi egentligt om, når vi snakker om mental sundhed?
På valgfaget PÅ SPORET AF PSYKEN sætter vi os i fællesskab for at undersøge nye begreber såsom; diagnosesamfund, kunstterapi, klimaangst og ømhedsaktivisme. Vi skal gøre os nysgerrige på, hvorfor efterspørgslen på psykologer og psykiatere er steget til himmels i vores samfund – for hvad betyder det egentlig at få stillet en diagnose? Hvor går grænserne mellem det raske og det syge, det sårbare og det robuste?
For at udforske det moderne sind kigger vi mod populærkulturen, kunsten og dygtige fagfolk, hvorigennem vi bliver klogere på p-pillens påvirkning på humøret, tidens idealer, tabet af gud, præstationssamfundets tempo og selvhjælpsindustriens vækstlogikker. Valgfaget er en øvelse i at tilegne sig et sprog – ikke for hvad der sker indeni en selv, men for hvordan tidsånden og ungdommen påvirker hinanden.
Foto: Kamille Funding
STOL PÅ DET
/VED MARIE HOLST LORENZEN På faget STOL PÅ DET får du hænderne i træ, garn, sav, flet, skruemaskiner, væveskytter og meget mere. I første del af faget skal vi arbejde med vævning – et flere tusinde år gammelt håndværk som stadig er overalt omkring os. Vi skal bygge en simpel væv selv, arbejde med simple væveteknikker og udforske alverdens materialer.
I anden del af faget skal vi give det vævede tekstil en konkret funktion. Vi skal bygge en skammel med et vævet sæde. Derudover skal vi eksperimentere med indfarvning, bejdse og ornamentering, så skamlen får sit helt eget udtryk.
STOL PÅ DET er et crash course i vævning og simpelt træhåndværk og et spørgsmål om at turde stole på processen på vej mod en færdig skammel.
Foto: Hannah Aurora Almstrup
PODCAST & RADIO
/VED SIDSEL HOE Har du en podcastvært i maven? Eller elsker du bare lyd og har lyst til at få erfaring med at optage? På PODCAST & RADIO lytter vi til og leger med lyd, og så udvikler vi et koncept til vores helt egen Krogerup-podcast, som I bestemmer indholdet af.
Podcasts er i rivende udvikling, og næsten halvdelen af den danske befolkning lytter til podcast. Det er der god grund til, for med lyd kan man fortælle historier på alverdens kreative og sjove måder. Undervejs i undervisningen får I selvfølgelig teori og viden om podcast og tips og tricks fra journalistikkens metoder.
PLANTERNES POESI
/VED ANNA MELANDER Plantefarvning er et forunderligt og vildt håndværk. Man arbejder på planternes præmisser, og de bestemmer resultatet. Håndværkets uforudsigelige natur sætter kreativiteten fri og giver en større forståelse af, hvad farver er og kan.
På PLANTERNES POESI skal vi ud i naturen og finde blomster, kogler og andre plantematerialer, der kan bruges til at farve med. Vi undersøger, hvad farverne kan på forskellige materialer, genbrugstekstiler og -tøj med en række indfarvningsmetoder, som giver smukke og overraskende udtryk. Herefter arbejder vi videre med tekstilerne og designer og syer de fineste ting.
Vi skal igennem hele den magiske proces fra planten plukkes i grøftekanten, til vi står med et færdigt produkt i hænderne. Valgfaget kræver ingen forkundskaber, og det vil være muligt at arbejde på mange forskellige niveauer. Vi stiller materialer og genbrugstekstiler til rådighed.
Foto: Naomi Yamakawa
Frihedens forpligtelse
STOFFET DU ER GJORT AF
HUTLIHUT
RETORIK & FORANDRINGENS FORTÆLLING
STOFFET DU ER GJORT AF
/VED MARIE HOLST LORENZEN STOFFET DU ER GJORT AF er et fag om alt det, vi hele tiden omgiver os med: Tekstiler. En gang var tekstiler en kostbar ressource, som blev slidt op før, man overhovedet overvejede at anskaffe sig nyt. På få år er det blevet noget, man kan købe til 30 kr. i supermarkedet, og noget vi nogle gange smider ud, før vi overhovedet har brugt det.
Men at fremstille stof og tekstiler er nogle af de ældste teknologier, vi mennesker har, og på faget skal vi arbejde med de mest basale tekstile teknikker, nemlig spinding af garn, væv og flet. Vi skal spinde vores eget garn, som vi væver med, når vi nørder simple væveteknikker, og afslutningsvist skal vi arbejde med kurveflet.
STOFFET DU ER GJORT AF er et praktisk fag, hvor vi ved at arbejde med klassiske tekstile håndværk kommer til at beskæftige os med traditioner, kultur, miljøbelastning, produktionsforhold og forbrug.
HUTLIHUT
/VED ALI EKER HUTLITHUT! På dette fag skal vi dykke helt ned i fodboldens verden – og beskæftige os med fodbold på forskellig vis. Vi skal blive klogere på både hooligans og nogle af sportens skyggesider og betydning som geopolitisk magtfaktor. For du kan ikke sige fodbold, uden også at nævne politik, penge, korruption og magt.
Alligevel har fodbold en forandrende kraft – både for det enkelte menneske, et hold, en by og en nation, og derfor dykker vi også ned i snakke om holddynamikker og fankultur.
Og så rummer faget naturligvis også en masse bevægelse, for vi skal selvfølgelig også selv træne fodbold og spille kampe. På faget planlægger vi en pokalturnering i lokalsamfundet, hvor vi inviterer de lokale fodboldhold og andre højskoler til turnering. På den måde prøver vi selv kræfter med at stable en vaskeægte fodboldfest på benene.
Foto: Malthe Smith
Frihedens forpligtelse
DET LIBERALE DEMOKRATIS IDÉER
/VED ANDREAS PAULSEN & MIA AMALIE HOLSTEIN Selvom det at være medborger af mange i dag bliver opfattet som en selvfølgelighed i demokratier som det danske, er det både en ret ny og en radikal idé, at hver myndig indbygger i samfundet i kraft af sit statsborgerskab har umistelige rettigheder og pligter, frihed og ansvar på lige fod med alle andre borgere i samfundet. Og at borgerne i fællesskab har samfundsansvaret i kraft af den demokratiske forfatning.
På faget FRIHEDENS FORPLIGTELSE går nogle af landets dygtigste fagpersoner og debattører på deres felt i dybden med netop de idéer og principper og det menneskesyn, som udviklede medborgerskabet i Europa fra antikken til vores tid.
Faget har til hensigt at revitalisere medborgerskabet, der bl.a. jf. Krogerups tidligere forstander Hal Koch bør fornys med hver generation, ved at vi får indsigt i dets filosofiske og historiske oprindelse og gøre medborgerskabet til et kraftfuldt redskab til vores egen demokratiske rodfæstelse, dannelse og indflydelse.
RETORIK & FORANDRINGENS FORTÆLLING
/VED ANNA BJERRE JOHANSEN Ord forandrer verden, og ordet er dit. Men det kan være svært at gribe alene. Så i valgfaget RETORIK & FORANDRINGENS FORTÆLLING øver vi os sammen.
Vil du gerne blive bedre til at formulere dig skarpt og præcist, bliver du nervøs, når du skal tale foran mange mennesker, eller er du bare nysgerrig på, hvordan man får ord til at ramme lige i maven, er faget for dig.
Vi undersøger politiske og personlige talers magt og går på jagt efter dét, der overbeviser, engagerer og forandrer. Vi taler med spændende mennesker, der bruger fortællinger i deres arbejde. Og så kaster vi os ud i praktisk retorik gennem øvelser i pauser, stemme, kropssprog, nærvær og vildskab. Til slut skriver vi vores egne taler.
Kernen i faget er det mundtlige rum, men vi kommer også til at arbejde med tekster og skriftlig debat, og alle kan være med.
Anna underviser med en politisk og klimaaktivistisk erfaring, der strækker sig fra avisspalter og ølkasser til Christiansborg, DR’s Debatten og Operaen.
Lyst, seksualitet & seksuelt selvværd
Rewilding Krogerup
LYST, SEKSUALITET & SEKSUELT SELVVÆRD
/VED CECILIE LIND I overfloden af muligheder, sexpositivisme og hyperseksuelle strømninger kan det være svært at finde ro i eget ståsted. Det kan måske endda være svært at finde sit ståsted. For hvem er vi egentlig seksuelt? Hvad forbinder vi med lyst? Kærlighed? Og nydelse? Og hvor stammer det hele i os mon fra?
Faget vil gøre dig klogere på dig selv, dine mønstre og dit seksuelle væsen. Vi skal undersøge samfundets normer og forventninger til det korrekte, og vi skal udfordre de forestillinger, der fastholder os i præstationspres og kategoriserede forventninger. Vi skal tale om alt fra seksuel kommunikation, til køn og til de forskellige typer af orgasmer. Men mest af alt vil jeg gøre mit for, at den røde tråd for fagets forløb er, at du bliver klædt på til at holde af dig selv, som den du er og forstå din egen seksuelle væren.
Faget vil tage teoretisk udgangspunkt i en blanding af det bedste fra sociologiens og sexologiens verden. Vi skal reflektere, diskutere, oplyses og undres. Og vi skal forstå, fornemme og være.
Foto: Sofie Krogh Møller
REWILDING KROGERUP
/VED SARAH HELLEBEK & LUKAS KRISTENSEN I lyset af klima- og biodiversitetskrisen er der kamp om arealet – både globalt set, i Danmark og i Krogerups park.
Det forholder vi os til ved at undersøge naturen omkring os politisk og filosofisk. Vi dykker ned i den danske debat om naturnationalparker og rewilding og tager på ekskursioner ud i Nationalpark Kongernes Nordsjælland, som Krogerups park også selv er en del af.
Vi fokuserer mest på skoven og de hjemmehørende træarter og tager på blaffetur op for at se Kongeegen i Jægerspris, som er det ældste levende egetræ i Danmark. På faget arbejder vi også konkret med naturforvaltning med udgangspunkt i Krogerups naturforvaltningsplan. Vi skal lære om, hvordan vi passer bedst på de gamle træer i Krogerups park, som er levested for mange andre truede arter, og hvordan vi forvalter Krogerups blomstereng, der er etableret med en lokal frøblanding af hjemmehørende arter.
ØKOLITTERATUR
/VED ANDREA PONTOPPIDAN I The Great Derangement fra 2016 skriver den indiske forfatter Amitav Ghosh: “The climate crisis is also a crisis of culture, and thus of the imagination”. Vi lever i en tid med mange kriser, og det siges, at en af de kriser er en krise i vores forestillingsevne. Det er en tid, der kalder på “forfattere, der kan huske frihed. Poeter, visionære – en større virkeligheds realister,” som den amerikanske forfatter Ursula le Guin har formuleret det.
Litteraturen kan vise os, hvordan tingene faktisk står til, og den kan pege i alternative retninger, vi ikke vidste fandtes – pege mod nye fortællinger og nye måder at fortælle på. Den kan give os handlekraft og håb. Det er ofte i litteraturen, vi ser de første tegn på, hvor vi er på vej hen.
På valgfaget ØKOLITTERATUR skal vi læse og tale om litteratur, der beskæftiger sig med menneskets forhold til sine omgivelser eller det, vi kalder natur, og vi skal også prøve kræfter med forskellige øvelser, der har med skrift og økologisk tænkning at gøre. Vi skal læse om alt det, der kan genvindes og det, der går tabt. Vi skal tale om skrift som bærepose, som havstrømme og som væv, vi skal interviewe planter og genfortrylles af naturen i os og i litteraturen. Vi skal læse og skrive forskellige landskaber frem og lade dem skrive sig ind i os.
Foto: Andrea Pontoppidan
BYG & HYG
/VED THOMAS PARK JEPSEN & KARL EMIL GRUPE
Fra skitsetegninger over læren om konstruktion, bæreevne, materialer (og fortrolighed med maskiner og sikkerhed) skal vi bygge og skabe sammen: Måske laver vi en overdimensioneret bar, plantekasser til parken – eller et luksuriøst loungemøbel? Uanset hvad skal vores færdige byg i brug til skolens store musikfestival, MayBeats. I byggedagene op til festivalen får vi mulighed for at færdiggøre vores projekter, samtidig med at BYG & HYG-holdet agerer sjakbajser for resten af skolen.
Du behøver hverken have holdt en skruemaskine eller betjent en kap-/geringssav før. Alle kan være med, når blot du har lyst til at tage dit kendskab fra folkeskolens sløjdundervisning, parkere det for en stund – og i stedet rykke din viden og fantasi til helt nye højder. Vi skal bringe os selv og vores kreativitet i spil, når vi sammen forudser løsninger (og faldgruber) i en designproces fra idé til færdigt byg.
På BYG & HYG bliver du fortrolig med at arbejde med godt værktøj (og dine egne hænder). Og efterhånden som vores projekter tager form, begynder en hel verden at åbenbare sig, når vi opdager, at næsten alt er muligt at udrette med vores bare hænder og idéer.
Foto: Ulrik Jantzen
VANDRING
/VED ANNA STAVENUITER “Hvorfor være inde, når alt håb er ude?” På valgfaget VANDRING undersøger vi netop dette norske mundheld, når vi sammen drager ud på den enkleste af alle rejser: Vandreturen. Her er der mulighed for at komme tæt på hinanden, naturen omkring os, kroppen og selvet i det berusende “flow”, der giver plads til andre tanker, nye idéer og møder med mennesker og omgivelser, som åbner for refleksion og samtale.
Hver torsdag spænder vi skoene og tager på eventyr i det nordsjællandske landskab! Turen starter i fællesskab, med vejledning og hjælp til alle niveauer, og klæder dig på til at gå videre på egen hånd eller med nye fællesskaber i fremtiden.
Undervejs gennemgår vi blandt andet rutevalg og orientering med kort og kompas, lejrliv, turmad på bål og trangia, nødvendigt udstyr, at pakke rygsækken til vandreture af alt fra en time til en uges varighed, og alle de små tips og tricks til at få en varm og tør tur.
Medbring praktisk tøj, gode sko, cykel og en tom rygsæk.
NØDBLUS
/VED BENEDIKTE RAFT & ANDREAS BLOM Der er krig i Europa, og verden bliver aldrig som før. Sådan varsler udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i præsentationen af den nye danske udenrigspolitiske strategi, hvor han advarer om, at spændinger i verden kommer krybende ind i de danske stuer. Men hvad betyder spændinger egentlig, og hvad er krig og konflikt overhovedet?
På valgfaget NØDBLUS dykker vi ned i forskellige brændpunkter, og de spørgsmål krig og konflikter fører med sig. Vi skal undersøge køn og klimas betydning i konflikter og den vestlige krigsførsel i det 21. århundrede. Er nødhjælp apolitisk, og har soldaten eller systemet skylden for krigsforbrydelser? Sådanne spørgsmål vil vi forsøge at besvare i en verden, hvor vi konstant bliver fortalt, at den næste konflikt ligger lige rundt om hjørnet.
100 HISTORIER
/VED LISBETH VAN DEURS Faget undersøger og afprøver alle mulige former for historiefortælling. Fra ældgamle fortælleteknikker til moderne politik.
Hvad arbejder afsenderen med – hvad sidder modtageren tilbage med af stemning, og hvad lagrer sig? Hvordan skal en historie ende, hvis den skal ende? I hvilke rum opstår den gode historie? Vi arbejder med løgnehistorier, kærlighedshistorier, forbudte steder, drømme, dilemma, eventyr, livshistorier m.fl. Vi får besøg af en spindoktor fra Christiansborg og tager på tur til en spåkone, som navigerer ved hjælp af et krystal-kompas. Sammen læser vi tekster af berømte og medrivende forfattere. Ser hvad virtual reality gør ved vores virkelighedsopfattelse. Vi tager på lysvandring og dykker ned i overtro og de historier, der binder os sammen.
Vi skaber både vores egne individuelle og fælles historier og udvikler i forløbet en måde at illustrere dem på. Du behøver ikke gå rundt med en forfatter i maven for at være med, bare være nysgerrig og klar til at bevæge dig ind i historiernes labyrint.
FEMINISTISK SELVFORSVAR
/VED ASTA-MAJA NJOR BOISEN Hvordan siger man fra i situationer med grænseoverskridende adfærd, når man altid bare har lært at skulle vende den anden kind til? Hvorfor udsættes kvinder og queers ofte for andre typer af vold end mænd? Og hvordan kan man helt konkret stoppe sexisme og vold i sin hverdag?
Disse og mange andre spørgsmål undersøges i faget FEMINISTISK SELVFORSVAR, der tager udgangspunkt i bogen af samme navn, skrevet af underviserne Katinka og Asta-Maja. Katinka er fotograf og har bl.a. arbejdet for den norske avis, Morgenbladet, og Asta-Maja er instruktør i feministisk selvforsvar, som hun har undervist i de sidste fire år. Bogen, der på mange måder er et resultat af de seneste års debatter om #MeToo og sexisme, udspringer også af den feministiske aktivisme, som de to forfattere begge har været en del af siden deres tidlige ungdomsår.
Ved at sætte de forskellige voldstyper – fysisk, psykisk, seksuel, digital, økonomisk, materiel – under lup, undersøger faget, hvordan disse ofte hænger sammen og overlapper, og hvordan man kan komme dem til livs. Gennem fotografi, aktivisme, snakke og tekst kommer faget hele vejen rundt om det brede emne.
Vi gennemgår bl.a. den fotografiske og visuelle historie, som knytter sig til begreberne vold og sexisme og taler om, hvordan man kan skabe modbilleder. Derudover skal der snakkes om grænser, og hvorfor de er så svære at sætte, og sammen vil øvelserne i selvforsvar blive øvet, så de er nemmere at bruge i nattelivet, på gaden eller derhjemme. På trods af det hårde emne bliver samtalerne taget i et trygt rum, hvor der er plads til undren, uenighed og forskellighed.
Foto: Rita Khulmann
Kontakt os
+45 49 19 03 80
kontoret@krogerup.dk
Krogerupvej 13, 3050
“Den, der vil forstå livet – og det er vel til syvende og sidst opgaven for os alle – må gå om erfaringen, hans egen erfaring, vundet derved, at han med lidenskab har indladt sig med livet.”
Hal Koch, Krogerups stifter
KONTAKT
Krogerup Højskole
Krogerupvej 13
3050 Humlebæk
CVR: 44913216
EAN: 5790002583926
E-mail: kontoret@krogerup.dk
Telefon: 49 19 03 80
(man-tors 9.15-12.15)