Hverdagen på Krogerup

“Højskole kan ikke beskrives – det skal opleves”. Sådan er der nogen, der siger. Og noget er der om det. Men her gør vi alligevel forsøget på at beskrive dagligdagen på Krogerup.

Kontakt os

+45 49 19 03 80

kontoret@krogerup.dk

Krogerupvej 13, 3050 Humlebæk

“Du skal komme til Krogerup, hvis du vil opleve en moderne, demokratisk højskole med høj faglighed, dedikerede lærere, engagerede elever med noget på hjerte og rum for både fordybelse og fandenivoldskhed.”

Sarah Hellebek, underviser på Krogerup

HVERDAGE:

Dagene begynder med en lækker morgenbuffet i spisesalen fra kl. 8. Over kaffe og te sludres dagen i gang, og kl. 8.45 mødes alle til morgensamling i Store Sal. Vi begynder altid dagen med en sang fra Højskolesangbogen (den skal du nok lære at kende, når du begynder). Efterfølgende løbes dagens program igennem, og nogle dage byder elever eller lærere ind med en ‘vignet’ – et kort oplæg om noget, der ligger folk på sinde. Efter morgensamling er der rengøring. Som elev på Krogerup er du medskaber af dit ophold, og det indbefatter blandt andet, at du har en daglig rengøringstjans og indimellem hjælper til i køkkenet. Når skolen stråler, går dagens program i gang: Formiddage og eftermiddage bruges på undervisning i enten hoved- eller valgfag, og midt på dagen serverer køkkenet frokost.

FRITID:

Efter undervisningen er der ingen skemalagte aktiviteter, men ofte bliver tiden brugt på spontane fodboldkampe, møder i forskellige udvalg, dyp i Øresund, ture til genbrugsbutikken eller planlægning af weekenderne. Kl. 18 er der aftensmad. Køkkenet er garant for velsmagende, alsidig og bæredygtig mad (vi får størstedelen af vores råvarer fra naboerne hos Aarstiderne og lokale producenter), og aftensmåltidet er en hyggelig stund, hvor dagens aktiviteter vendes. I hverdagene er der efter maden frivillige aktiviteter som kor, åbne værksteder (fotografi, film og keramik), grønt hjørne, kunsthjørne, band, læsekreds eller skak. Dertil kommer de initiativer, eleverne spiller ind med. Om tirsdagen er aftenarrangementet obligatorisk, for her står programmet på Krogerup Café, som er skolens ugentlige foredragsarrangement, der også indimellem er åbent for gæster udefra. Ambitionen til Krogerup Café er at præsentere eleverne for “tidens vigtigste stemmer om tidens væsentligste spørgsmål”. Vi får f.eks. besøg af forfattere, politikere, filmskabere, chefredaktører, meningsdannere, kunstnere, aktivister, fotografer og ildsjæle.

WEEKENDER:

I weekenden har man mulighed for at blive på skolen eller tage hjem. Hver anden weekend arrangerer eleverne på skift forskellige temaer og fester, men weekenderne er også muligheden for at slappe af under bøgen i parken, dase ved havet, læse i biblioteket eller smutte en tur på kunstmuseet Louisiana. Nogle tager hjem flere weekender i løbet af opholdet, andre bliver på skolen opholdet igennem.

FAG:

Det eneste, du skal lægge dig fast på, inden du begynder på Krogerup, er et hovedfag. Valgfag skal du først vælge, når du er begyndt. Udbuddet af valgfag kan variere fra år til år, men i vores valgfagskatalog kan du danne dig et indtryk af form og format. Ambitionen med valgfagene er – i al beskedenhed – at udbyde øjenåbnende fag, der begejstrer og inspirerer. For på Krogerup går man kort fortalt i skole, fordi man synes, at tilværelsen er spændende – ikke fordi man skal høres i stoffet til en eksamen. Det udgangspunkt gør læringsrummene mere nysgerrige, og relationen til underviserne utvungen og fri. Indimellem erstatter vi den faste hverdag med f.eks. temauger, og et ophold byder desuden på en 10 dages perspektivudvidende, sjov og lærerig studierejse til en destination bestemt af hovedfagenes fokus. Du kan læse mere om rejserne, der knytter sig til de enkelte hovedfag, lige HER.

HJEM:

Alle elever bor i elevfløjen, der er tilknyttet højskolens flotte hovedbygning. Langt de fleste bor på dobbeltværelse, men vi har også enkeltværelser. Værelserne er tegnet af Børge Mogensen. De indeholder vaske, skabe og skrivebord. Under sengene er der plads til bedrollers op til 22 cm i højden og 80 cm i dybden. Nyrenoverede toiletter og bade finder du på gangen. Dit værelse er dit og din roommates opholdet igennem, og du er velkommen til at tage lyskæder, planter og plakater med, så dit værelse kan blive hyggeligt og hjemligt.

REGLER:

Reglerne på Krogerup er få men simple og ikke til forhandling. Der skal være stille på elevgangene efter 22.30. Man møder til de obligatoriske aktiviteter og tager engageret del i de fælles pligter og undervisningen. For alkohol gælder det, at den er forbeholdt fredag og lørdag efter aftensmad og særlige begivenheder. Desuden gælder det, at de første 12 dage er helt alkoholfri. For rusmidler og euforiserende stoffer gælder det, at indtag eller påvirkning på skolen eller skolens matrikel er udsmidningsgrund. Det samme gælder for grænseoverskridende adfærd.

ENGAGEMENT:

På Krogerup er man ikke kunde i butikken, man er medskaber. Engagement, involvering og ansvar er en del af Krogerups DNA. Vi er – kort fortalt – garant for mad, undervisning, studieture og aftentilbud fra øverste hylde, og her arbejder vitterligt kun søde, engagerede, begejstrede mennesker på tværs af lærerstab, kontor, pedelleri og køkken, men den helt afgørende komponent er eleverne. Det er de klubber, initiativer og kreative påfund, der opholdet igennem opstår, som er med til at forme og farve skolen. Med andre ord: Hverdagen er skemalagt og struktureret, men har du en idé, strækker vi os langt for at sige ja!

KONTAKT

Krogerup Højskole
Krogerupvej 13
3050 Humlebæk

CVR: 44913216
EAN: 5790002583926
Telefon: 49 19 03 80
E-mail: kontoret@krogerup.dk

Kontortid: 9.00-12.00

NYHEDSBREV

Se det seneste nyhedsbrev HER