Jorden Kalder

natursyn, klimaaktivisme, friluftsliv & jordbrug

Hovedfaget er for
dig, der …

vil ud i den vilde natur. Dig, der vil være klogere på klimakrise, biodiversitet, bæredygtighed og iværksætteri. Og dig, der vil omsætte bekymring og frustration til håb og handling.

Kontakt din nye lærer

sarah@krogerup.dk

Krogerup Højskole – Krogerupvej 13, 3050 Humlebæk

Det kan du også bruge faget til:

Hvis du drømmer om at blive aktiv i en græsrodsbevægelse, NGO eller et parti, er hovedfaget JORDEN KALDER en god trædesten. Undervisningen på faget er også relevant, hvis du drømmer om at uddanne dig og arbejde indenfor bl.a. klima, miljø, naturressourcer, samfundsvidenskab, pædagogik eller geografi. 

JORDEN KALDER PÅ KROGERUP

På JORDEN KALDER bliver du klogere på klima, natur, biodiversitet og bæredygtighed. Hovedfaget er for dig, der har lyst til at komme tættere på naturen og dig, der vil omsætte klimafrustration til håb, politisk handling og nye initiativer i fællesskab med andre unge.

JORDEN KALDER er – kort fortalt – bygget omkring fire søjler: Politik og klimaaktivisme, natur og udeliv, havebrug og iværksætteri, og naturfilosofi. Undervisningen er et mix af oplæg, workshops, foredrag, friluftsliv, tekstlæsning, filmvisning, havebrug, praktik og møder med aktivister, forskere, politikere og iværksættere – alt sammen med det formål at fremme en bæredygtig omstilling af vores samfund.

Faget er et grønt laboratorium, hvor vi diskuterer de spørgsmål, som melder sig, i en tid hvor klimaet er i krise, biodiversiteten er truet, og hvor verden kalder på bæredygtige livsformer. På JORDEN KALDER skal du således både bruge krop, hjerne og hjerte.

Konkret skal vi bl.a. så og høste grøntsagerne i vores egen køkkenhave, blive klogere på de politiske rammer for en grøn omstilling, og undersøge hvad klimaretfærdighed betyder i et globalt perspektiv. Vi skal på mikroeventyr i skovene og havet omkring Krogerup, dykke ned i både sci-fi og økopoesi og dyrke kreative sysler som plantefarve, håndværk, upcycling og tegning.

Nogle vælger JORDEN KALDER, fordi de drømmer om at uddanne sig og arbejde med naturressourcer, miljø og klima, andre vælger faget, fordi de gerne vil have redskaber til at engagere sig politisk, mens andre igen vælger faget for at få oplevelser i og med naturen eller af interesse for den grønne omstilling. Ingen grund er mere rigtig end andre. Det eneste, vi forlanger af hinanden på JORDEN KALDER, er, at vi går nysgerrigt og engageret til faget – og hinanden.

Det arbejder vi bl.a. med på hovedfaget:

  • Havebrug og økologisk produktion
  • Klimaforandringer og biodiversitet
  • Praktisk håndværk til reparation og vedligehold
  • Klima-, miljø-, og naturpolitik
  • Friluftsliv og naturoplevelser
  • Basisfærdigheder i friluftsliv
  • Aktivisme og kampagne
  • Iværksætteri og regenerativt jordbrug
  • Filosofi, litteratur og natursyn

STUDIEREJSE PÅ TVÆRS AF DANMARK

På JORDEN KALDER rejser vi på bæredygtige eventyr i Danmark. Det gør vi dels for at minimere vores CO2-afryk, dels – og vigtigst – for at vise, at man ikke behøver rejse langt væk for at blive klogere på sig selv, samfund og samtid: Eventyrene og de øjenåbende oplevelser findes lige her!

På JORDEN KALDER skal vi midt i opholdet på en øjenåbnende studietur rundt i Danmark for at udforske den magiske natur, møde inspirerende mennesker og blive klogere på grønt iværksætteri. Formålet med rejsen er at blive politisk, praktisk og kreativt inspireret til at leve og handle i en tid, der kalder på nye forståelser af det gode liv, og hvordan vi omstiller verden i en bæredygtig retning.

På den ene del af studieturen stikker JORDEN KALDER en uge til søs med Marstal-skonnerten Bonavista – et tremastet sejlskib fra 1914, der holder til i Nationalmuseets havn i Holbæk. Med vinden, havets strømme og samarbejdet ombord bliver vi små i mødet med naturen omkring os. Og vi bliver klogere på både de danske farvande og verdenshavenes betydning for jordens klima. På skibet indgår vi som en del af den faste besætning, får nye færdigheder i praktisk sømandsskab og suser afsted under stjernehimlen sammen.

På den anden del af rejsen tager vi til Bornholm for at gå på opdagelse i det unikke klippelandskab og det mytiske natursyn på klippeøen. Vi møder unge, der har startet deres egen ciderproduktion, sanker vilde urter i skoven og bliver klogere på bæredygtig energiproduktion. Turen kan også gå til Sydfyn, hvor vi bl.a. tager på øhop med små lokale færger, møder unge ildsjæle der forsøger at etablere bæredygtige minisamfund og vandrer af den smukke Øhavssti langs det sydfynske øhav. 

“JORDEN KALDER lærte mig både rent praktisk at være ude og ikke være bange for at fryse, at tænde bål og sanke i naturen, men også at åbne mig over for naturen og menneskene omkring mig. For faget handlede også om det at være et fællesskab og om, hvordan vi er gode mennesker med hinanden, hvordan vi passer på hinanden og vores planet, og det var ting, der var rare at have med videre ud i verden.”

Klara Viola Frænde Koch

Tidligere elev på JORDEN KALDER

“På JORDEN KALDER spørger vi: “Hvad er det gode liv i fremtidens samfund?” Jagten på svaret tager os ud i skoven, ind i aktivistiske værksteder, forbi grønne iværksættere i hele landet, dybt ned i landbruget og over de danske farvande for sejl. Det handler alt sammen om, hvordan vi kan reagere på de økologiske kriser med kreativitet, engagement, håb og omsorg for livet.”

Anna Stavenuiter

Underviser på JORDEN KALDER

Kontakt skolen

+45 49 19 03 80

kontoret@krogerup.dk

Krogerupvej 13, 3050

MØD DINE UNDERVISERE:

SARAH HELLEBEK

Bachelor i jordbrugsøkonomi og snart kandidat i klimaforandringer. Medstifter af Den Grønne Ungdomsbevægelse og Den Regenerative Jordbrugsskole.
sarah@krogerup.dk

ANNA STAVENUITER

Bachelor i friluftsliv, natur- og kulturvejledning fra Universitetet i Sørøst-Norge og ubefaren skibsassistent fra Svendborg Søfartsskole. Aktiv i solidaritetsbevægelsen Global Aktion.
anna@krogerup.dk

IBEN MADSEN LIND

Klimaaktivist i Folkets Klimamarch og Den Grønne Ungdomsbevægelse og medlem af Krogerups Elevforenings Bestyrelse. Studerer medicin på Københavns Universitet.
iben@krogerup.dk

KONTAKT

Krogerup Højskole
Krogerupvej 13
3050 Humlebæk

CVR: 44913216
EAN: 5790002583926
Telefon: 49 19 03 80
E-mail: kontoret@krogerup.dk

Kontortid: 9.00-12.00

NYHEDSBREV

Se det seneste nyhedsbrev HER