Journalistik & Medier

– Skrivekløe, samfundssind og roadtrip i Europa

Hovedfaget er for
dig, der …

… drømmer om at skrive, formidle og sætte ord sammen, så budskaber kommer ud over rampen, tekster bliver læst og verden bliver forandret. Dig, der interesserer dig for journalistik og medieudvikling. Og dig, der er optaget af at styrke den demokratiske samtale – og ønsker at blive klogere på medierne og deres rolle i samfundet.

Kontakt din nye lærer

laura@krogerup.dk

+45 27 82 75 39

Krogerupvej 13, 3050 Humlebæk

Det kan du – også – bruge faget til:

Hvis du drømmer om at blive journalist, kan hovedfaget JOURNALISTIK & MEDIER give dig et forspring, når du søger ind på uddannelsen. Undervisningen på Krogerup giver dig nemlig et solidt indblik i det journalistiske håndværk og masser af muligheder for at afprøve det. Hovedfaget er også oplagt, hvis du drømmer om at uddanne dig inden for medier og kommunikation.

Faget:

På JOURNALISTIK & MEDIER får du en indgående forståelse for arbejdet som journalist og en mediebranche i konstant udvikling. Du kommer fra første uge til selv at producere dine egne historier, for udgangspunktet er, at journalistik er et håndværk, hvor øvelse gør mester.
Alle med adgang til et internet kan kommunikere i dag, men det er ikke alle, der kan fortælle en historie fra virkeligheden, så flest mulige forstår, hvad der foregår. Derfor skal vi øve os på at fortælle historier. Gøre komplekse ting nemmere at forstå og inspirere os selv og hinanden ved at udforske, hvordan en journalistisk historie kan vinkles og fortælles. I et samfund som vores er mængden af kommunikation og information massiv. På JOURNALISTIK & MEDIER lærer du at sortere i mængden af information og skære ind til benet: Hvad er det væsentligste?

Vi starter hver dag undervisningen med at diskutere dagens nyheder. Hvad har gjort indtryk, hvordan har historierne fundet vejen frem til mediernes spalter, og hvordan kan historierne efterfølgende perspektiveres? På Journalistik & Medier lærer du derfor at gennemskue nyhedsstrømmen og afprøve, hvordan den journalistiske form kan udfordres. Kan man fortælle en historie på Instagram? Skal en nyhedsartikel nødvendigvis skrives ud fra nyhedstrekanten? Eller kan en artikel suppleres af et lydbillede, så modtageren får en større fortællermæssig oplevelse?

Journalistik kan være afgørende for, hvilken retning samfundet udvikler sig i. Derfor skal vi også diskutere, hvordan du og de øvrige elever kan være med til at gøre journalistikken bedre, engagere modtagerne og skabe troværdighed. Vi gør en dyd ud af, at du skal gå mere inspireret herfra, og derfor vil en stor del af undervisningen også bestå af besøg på medier og af journalister fra branchen. Vi skal besøge de klassiske medier som DR, Politiken og TV2, men vi skal også besøge nyere medier som Zetland og Frihedsbrevet. Ved besøget fortæller journalister, redaktører og journalistpraktikanter om deres arbejdsdag, giver deres bedste råd videre og leverer eksempler på god journalistik.

Måske er din største drøm at blive journalist. Måske er du sikker på, at du skal være dyrlæge, men synes at journalistik og mediebranchen generelt er spændende. Eller også er du i tvivl om, hvilken retning du skal gå. På JOURNALISTIK & MEDIER er der plads til alle, og undervisningen vil være udfordrende, uanset din bevæggrund for at vælge hovedfaget. Det vigtigste er, at du har mod på at undersøge det journalistiske fag. Vi garanterer, at det ikke bliver kedeligt.

Du kommer konkret til at lære

  • at håndtere den journalistiske arbejdsproces fra idéudvikling, research, analyse og interview til formidling i forskellige medier til forskellige målgrupper.
  • at arbejde med journalistiske genrer som fx nyheder, portrætter, reportager, baggrundsartikler, kronikker og klummer.
  • at bruge forskellige fortælle- og interviewteknikker.
  • at tænke i nye journalistiske metoder.
  • at gennemskue og sortere kvalificeret i nyhederne, og at vurdere hvordan de eventuelt kan dækkes bedre.
  • at forstå medieudviklingen.

 

Rejsen

Man behøver ikke rejse om på den anden side af kloden for at finde den gode historie – eller for at finde sig selv. Europa er i disse år præget af krigen i Ukraine, populistiske bevægelser, diskussioner om europæisk identitet og immigration, klimakrise og Brexit. På rejsen bliver du klogere på de udviklinger, der præger Europa og medieudviklingen generelt – og du får mulighed for at prøve dig selv af i rollen som journalist. Hvor rejsen går til, skifter fra år til år, men er altid i Europa. Vil du vide mere om de konkrete rejser på det enkelte hold, kan du skrive til laura@krogerup.dk.

Det afsluttende projekt:

Efter rejsen skal du sammen med de øvrige elever på hovedfaget udgive et funklende flot magasin med artikler om alt fra rejsen og historier hjemmefra.

Sammen skal I på holdet træffe store redaktionelle beslutninger: Hvordan skal magasinet se ud? Hvad skal på forsiden? Og hvad skal indholdet konkret være? I skal arbejde efter en deadline og producere et magasin, der efterfølgende bliver udgivet på skolen.

Vælg et ophold:

Du kan vælge mellem to forskellige ophold:

  • 24 uger med start i januar
  • 18 uger med start i august

 

“Jeg kan klart anbefale JOURNALISTIK & MEDIER. Det var fedt at lære at stykke en rigtig artikel sammen, blive kastet ud i skriveøvelser og deadlines fra starten, møde en masse forskellige journalister og dermed få en grundig introduktion til det journalistiske. Jeg forlod Krogerup med en god mavefornemmelse af, at jeg vil uddanne mig til journalist.”

André Grendslev, tidligere elev på JOURNALISTIK & MEDIER

“På JOURNALISTIK & MEDIER garanterer vi, at du får et klart billede af, hvad det vil sige at være journalist. Men samtidig skal vi også på krogerupsk manér undersøge og udfordre den eksisterende mediebranche. Hvad fungerer? Hvad kan I som kommende journalister gøre bedre? Måske finder du undervejs ud af, at du vil være journalist, måske bliver du endnu mere afklaret med, at det slet ikke er den vej, du skal gå. Uanset udfaldet håber og tror jeg, at du vil gå klogere herfra.”

Laura Grønbæk, underviser på JOURNALISTIK & MEDIER

Kontakt os

+45 49 19 03 80

kontoret@krogerup.dk

Krogerupvej 13, 3050

LAURA GRØNBÆK

LAURA GRØNBÆK

KONTAKT

Krogerup Højskole
Krogerupvej 13
3050 Humlebæk

CVR 44913216
EAN 5790002583926
Telefon: 49 19 03 80
E-mail: kontoret@krogerup.dk

Kontortider: 9.00 - 12.00

NYHEDSBREV

Se det seneste nyhedsbrev HER
X