
Foto: Frederik Munk Landkildehus
På Jorden Kalder bygger vi et fællesskab op om alt det, vi har glemt at sætte pris på
For Asger Lund Mathiesen blev hovedfaget Jorden Kalder et overraskende kald. Uden en særlig indsigt i klimakamp og biodiversitet meldte han sig til højskolens grønne hovedfag. Det blev til et halvt år med plantepoesi, kirkeugler, storpolitik og helt nye rum for fællesskaber.
af Laura Grønbæk | 11.02.2025 |
Lige over Asger Lund Mathiesens seng hænger et stykke lyserødt stof med hvidt mønster. Det lille, firkantede klæde skiller sig ud fra resten af højskoleværelsets æstetik, men alligevel har det fået sin særlige plads og berettigelse, lige dér i venstre hjørne, omfavnet af Børge Mogensen møbler, Birkenstock-sandaler, drinkshaker, vasketøj og bøger.
“På Jorden Kalder havde vi en hel dag om plantepoesi, hvor vi skulle plantefarve tekstiler. Det er ikke umiddelbart min hjemmebane, må jeg sige. Men det viste sig at være en sindssygt sjov dag. Det overraskede mig generelt ved faget, at dét jeg troede, der var mindst mig, eller jeg ville interessere mig mindst for, ofte endte med at være det, jeg synes, var allermest sjovt. Så nu hænger stoffet og pynter på mit værelse,” fortæller Asger Lund Mathiesen.
Da han i august 2024 startede på hovedfaget Jorden Kalder, var han nervøs for, om han passede ind. Opvokset i Børkop uden for Vejle og med en naturfaglig viden, der knapt nok rakte til at kende forskel på et egetræ og bøgetræ, var han langt fra den venstreorienterede, klima-aktivistiske veganer fra København, han forestillede sig, en rigtig Jorden Kalder-elev så ud.
Højt til himlen
Alligevel var valget faldet på det grønne hovedfag, da han tilmeldte sig højskolen, ud fra analysen af, at han både interesserede sig for politik, økonomi og filosofi, men samtidig havde brug for at få en praktisk dimension med, hvor han med egne ord: “Ikke skulle sidde hver dag i et klasselokale og kun bruge mit hoved, men også fik lov til at komme ud i naturen og få nogle oplevelser.”
Og fordommene? De blev “fuldstændig afkræftede,” fortæller Asger Lund Mathiesen. På Jorden Kalder var eleverne lige så forskellige, som der var højt til himlen, når de tog på vandretur eller overnattede i det fri. Samtidig blev ønsket om at få blandet det teoretiske med det praktiske indfriet:
“Vi får både indsigt i de helt store linjer og de små, nære aspekter af tilværelsen. Den ene dag kunne vi diskutere klimaøkonomi, storpolitik og klimaetik, den næste kunne vi læse sci-fi litteratur om økosystemernes fald, eller vi tog på sheltertur og sankede eller hørte om, hvorfor kirkeuglen næsten er ved at uddø i Danmark,” fortæller Asger Lund Mathiesen.
En skov er ikke bare en skov
I december afsluttede Asger Lund Mathiesen sit højskoleophold sammen med resten af årgangen på E24, mens han er fortsat som hjælper på højskolen, og derfor tager en sæson til på Krogerup. Tankerne om, hvad han skal studere og bruge sit liv på er begyndt at fylde i baghovedet, og her har hovedfaget ikke ændret synderligt på Asger Lund Mathiesens overvejelser om uddannelse. Ikke på trods, men netop fordi hovedfaget på mange måder supplerede det, han i forvejen interesserede sig for – blot med nye perspektiver:
“Ting, jeg har taget for givet, har jeg nu fået en forståelse for. At en skov ikke bare er en skov, men et udtryk for storpolitik og store overvejelser om, hvilke træer der skal plantes hvor. At naturen ikke bare er noget, jeg skal bevæge mig ud i, for så at vende hjem igen og sige: tjek, nu har jeg oplevet det,” forklarer Asger.
Det plantefarvede stof i vinduet er blevet lyst op af solens stråler udenfor. Fra Asgers vindue har man udsigt til højskolens blomsterhave og æbletræer, der står og ser lidt forkølede ud på sådan en vinterdag i februar. Bag træerne kan man skimte skoven, der omkranser skolen. For mange blot en skov, men for eleverne på Jorden Kalder er det også deres undervisningsrum i perioder, og særligt dét element af undervisningen har gjort særligt indtryk på Asger Lund Mathiesen:
“Jeg tror aldrig nogensinde før, at jeg har været i naturen for bare at være der. Det fik jeg lov til på Jorden Kalder. Her bygges et fællesskab op omkring at sætte pris på det, der ér. Det var ekstremt øjenåbnende for mig.”
Lyder Jorden Kalder som et hovedfag for dig? SE MERE HER eller skriv til kontoret@krogerup.dk
Kontakt os
+45 49 19 03 80
kontoret@krogerup.dk

Therese Juncker
Administrationschef
KONTAKT
Krogerup Højskole
Krogerupvej 13
3050 Humlebæk
CVR: 44913216
EAN: 5790002583926
E-mail: kontoret@krogerup.dk
Telefon: 49 19 03 80
(man-tors 9.15-12.15)